Wegańskie przepisy na dania z frytkownicy beztłuszczowej 4Swiss autorstwa Lifemanagerki

Idealnie chrupkie na zewnątrz, delikatne w środku – takie są dania przygotowanie za pomocą frytkownicy beztłuszczowej 4Swiss. Technologia opiekania silnie sprzężonym powietrzem pozwala na wydobycie z potraw esencji smaku i aromatu. A to wszystko około 1,5 raza szybciej niż w piekarniku. Nic więc dziwnego, że frytkownice powietrzne w krótkim czasie zyskały ogromną popularność. Ta doskonała alternatywa dla piekarnika, to prawdziwa gratka dla zapracowanych osób. Kompaktowe wymiary i stosunkowo duża pojemność sprawiają, że frytkownica powietrzna sprawdzi się również w podróży. Poniżej kolejna odsłona przepisów na dania i desery z frytkownicy beztłuszczowej – tym razem w wersji wegańskiej, według Agnieszki Świetlik – autorki bloga www.lifemenagerka.pl.

 

Przepis na pieczoną owsiankę

Składniki

pół szklanki płatków 

pół szklanki owoców leśnych (mogą być mrożone:)

pół szklanki mleka roślinnego

łyżka kakao

syrop klonowy (wedle uznania)

Sposób przygotowania

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i wylewamy je do naczynia żaroodpornego.

Pieczemy przez ok. 10 minut w 180 stopniach. 

Wygodne okienko w szufladzie frytkownicy powietrznej 4Swiss umożliwia kontrolę postępów obróbki termicznej bez potrzeby otwierania i przerywania pracy urządzenia.

Przepis na wegetariańskie papryki faszerowane

Składniki

2 papryki

pół kostki wędzonego tofu

kilka łyżek ciecierzycy lub fasoli

kawałek cukinii

1 łyżka oleju

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego

posiekane zioła

2 łyżki passaty pomidorowej

Sposób przygotowania

Odkrawamy górę papryki wyjmujemy z nich gniazda nasienne.

Cukinię kroimy na plasterki.

Mieszamy ze sobą pokruszone tofu, cukinię, ciecierzycę lub fasolę i wszystkie pozostałe składniki.

Przygotowaną masą faszerujemy papryki.

Pieczemy je w 180 stopniach przez 15 minut. 

Przepis na steki z kalafiora

Składniki

dwa plastry kalafiora

pół łyżeczki czosnku granulowanego

pół łyżeczki wędzonej papryki

3 łyżki oliwy

sól

sos do polania gotowego kalafiora: mieszamy łyżkę tahini, łyżkę soku z cytryny, łyżkę syropu klonowego, szczyptę pieprzu. 

Sposób przygotowania

Kalafiora kroimy na ok. 1-1,5 cm plastry.

W małym naczynku mieszamy składniki marynaty, a następnie za pomocą pędzelka smarujemy nią kalafiora.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut. 

 

Przepis na pieczone tofu

Składniki

kostka wędzonego tofu

2 łyżki oliwy

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka octu ryżowego

1 łyżka syropu klonowego

1 łyżeczka wędzonej papryki

1-2 łyżki mąki kukurydzianej

200 stopni – 10 minut

Sposób przygotowania

Tofu odsączamy delikatnie owijając ściereczką z naturalnego materiału lub ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy w plastry i równą kostkę, ok. 1,5 na 1,5 cm. 

W miseczce mieszamy składniki marynaty (oliwa, sos sojowy, ocet ryżowy, syrop klonowy, wędzona papryka). Wsypujemy do niej tofu i odstawiamy na min. 15 minut. 

Do woreczka strunowego wsypujemy mąkę kukurydzianą oraz zamarynowane tofu. Zamykamy woreczek i potrząsamy nim, aż tofu równomiernie pokryje się mąką. 

Tak przygotowane tofu pieczemy w 200 stopniach przez ok. 10-15 minut. 

Tofu idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, sałatek lub zup w stylu azjatyckim. 

Przepis na wegańskie tosty francuskie

Składniki

kilka kromek jasnego pieczywa, np. chałki lub bułki wrocławskuej

pół szklanki mleka roślinnego 

2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 

łyżeczka cynamonu

łyżeczka ekstraktu waniliowego

jogurt

owoce

syrop klonowy

oliwa do smarowania

180 stopni – 13 minut

Sposób przygotowania

Pieczywo kroimy na kromki.

W sporej miseczce mieszamy mleko z dodatkiem zmielonego siemienia lnianego i przypraw.

Pieczywo moczymy w mleku zostawiając na chwilę, aby dobrze nasiąkło.

Frytkownicę smarujemy olejem za pomocą pędzelka.

Pieczemy nasączone kromki w 180 stopniach przez ok. 13 minut.

Podajemy na przykład z dodatkiem jogurtu i owoców. 

Dlaczego warto posiadać frytkownicę? Dowiecie się z tego artykułu Frytkownica powietrzna 4Swiss ABB-021: 10 powodów, dla których warto z niej korzystać

Frytkownica powietrzna 4Swiss – co ją wyróżnia?

Mała zmiana – wielki efekt 🙂 Poniżej dwie główne cechy wyróżniające frytkownicę powietrzną 4Swiss ABB-021 na tle innych podobnych urządzeń dostępnych w Polsce.

PERFECT VIEW SYSTEM

Zanim zdecydowaliśmy się na zastosowanie określonych rozwiązań w naszym #airfryerze przetestowaliśmy niezliczoną liczbę urządzeń. W tych z drzwiczkami z okienkiem podglądu brakowało nam wygodnej i higienicznej szuflady. W modelach z szufladą z kolei – niezwykle praktycznego okienka podglądu, które umożliwia kontrolowanie postępów obróbki termicznej bez konieczności wysuwania szuflady i przerywania procesu pieczenia. Uznaliśmy, że idealnym rozwiązaniem, które z pełnym przekonaniem chcielibyśmy Wam zaoferować, będzie połączenie tych dwóch funkcjonalności w jednym urządzeniu. To właśnie dlatego – z myślą o Waszej wygodzie – jest i on: w pełni przemyślany model frytkownicy powietrznej #4SwissABB-021 wyposażony w PERFECT VIEW SYSTEM: Wygodne okienko podglądu na froncie szuflady – dla pełnej kontrolę postępów przygotowania dania bez konieczności otwierania szuflady i przerywania pracy urządzenia. Wszystko dla większej efektywności pracy i wyśmienitych potraw!

HALOGEN ZAMIAST GRZAŁKI

Zastosowanie halogenu zamiast grzałki maksymalizuje efektywność pracy urządzenia powodując, że błyskawicznie osiąga ono pełną moc grzewczą i optymalny zakres promieniowania cieplnego. Szybkie nagrzewanie przy niższej mocy pobieranej z sieci (około 230 V, 50 Hz) to stabilniejsze warunki pracy, lepsze efekty pieczenia bez ryzyka przypalenia potrawy i niższe rachunki za prąd. Halogen zastosowany we frytkownicy powietrznej 4Swiss dodatkowo posiada osłonę wspomagającą utrzymanie urządzenia w higienicznym stanie (to znaczy, że #pozamiatane – jeśli nawet coś “odfrunie”, to się nie przyklei 😉 …jeśli słyszeliście o tym problemie w przypadku innych frytkownic)

 

Jeśli macie pytanie, albo pomysły na fajne dania, piszcie w komentarzach 🙂

Zapraszamy po więcej przepisów z frytkownicy na dania z frytkownicy powietrznej 4Swiss ABB-021 i nie tylko:

Wegetariańskie przepisy od Lifemanagerki. Smart Blender 4Swiss NB102 x JJ

Frytkownica beztłuszczowa – przepisy na wyśmienite dania według Angeliki Witaszewskiej

Frytkownica beztłuszczowa – przepisy na wyśmienite dania według Anny Tyrały

Jak zrobić fit shake ala z McDonalda

Przepisy na dania z frytkownicy beztłuszczowej według Karoliny Smyk[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kontakt

Śmiało napisz do nas wiadomość a skontaktujemy się z Tobą tak szybko, jak będzie to możliwe

    0

    Start typing and press Enter to search