Udostępnij
Skomentuj

Frytkownica beztłuszczowa – przepisy na wyśmienite dania według Anny Tyrały

Jesień sprzyja eksperymentom kulinarnym, dlatego z ogromną przyjemnością chcielibyśmy podzielić się z Państwem kilkoma przepisami na dania i desery, które już od jakiegoś czasu “rozświetlają” nasze pochmurne dni i stały się synonimem “smaków jesieni 2021”. Wszystkie opracowała zaprzyjaźniona z firmą Pani Anna Tyrała, która łącząc ogrom różnorodnych obowiązków doskonale zdaje sobie sprawę, że musi być nie tylko smacznie, ale również szybko i sprawnie. I tu z pomocą przychodzi niezastąpione narzędzie “skracania procesów” – frytkownica powietrzna 4Swiss ABB-021. Z pewnych źródeł wiemy, że zdaje egzamin nawet u rodziców łączących home office z nauczaniem zdalnym – a to już nie lada wyzwanie! Ale nie o tym teraz. Jesień rządzi się swoimi prawami, dlatego tym razem nie obiecujemy, że będzie wyłącznie zdrowo, za to zapewniamy, że za każdym razem posiłki będą pysznie chrupkie na zewnątrz i delikatne w środku…

Przepis na papryki faszerowane z frytkownicy beztłuszczowej

papryki faszerowane

Składniki:

150g kaszy kuskus

4 szt. papryki

100g pomidorów

150 g pieczarek

1 cebula

50g sera

szczypta soli, pieprzu

1 łyżka oleju

1 łyżeczka ziół prowansalskich

 

Sposób przygotowania:

1) Przygotuj kuskus – włóż kuskus do miski i przypraw solą do smaku. Zagotuj wodę i zalej nią kuskus, pozostaw na 10 minut. Jeśli kuskus nie wchłonie całej wody, poczekaj jeszcze kilka minut.

2) Odetnij górną część papryki usuń nasiona. Dokładnie umyj papryki

3) Dokładnie umyj pomidory i pieczarki. Pokrój pomidory w drobną kostkę i odłóż na bok. Cebulę i pieczarki pokrój w trochę większą kostkę

4) Cebulę i grzyby podsmaż na patelni

5) Zetrzyj na tarce ser i odłóż na bok aż będzie potrzebny

6) Gdy cebula i pieczarki będą gotowe przełóż do miski z kuskusem i wymieszaj z surowymi pomidorami, dodając sól i pieprz, olej i zioła. Napełnij papryki tym nadzieniem.

7) Wierzch papryk posyp startym wcześniej serem. Umieść papryki w koszu frytkownicy beztłuszczowej i piecz przez 20 minut w 180 stopniach

 

Polecane frytkownice 4Swiss

papryki faszerowane z frytkownicy

Czy wiesz, że?

Papryka jest źródłem wielu witamin – witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C , E i K. Zaledwie połówka średniej wielkości czerwonej papryki daje 100% dziennego zapotrzebowania na beta-karoten, zaś dwa jej strąki są w stanie uzupełnić niedobory witaminy E i K.

Co ciekawe, włączenie do diety papryki zwiększa efektywność odchudzania. Dzieje się tak dlatego, że to sycące i niskokaloryczne warzywo dostarcza nam zdrowego tłuszczu, błonnika, węglowodanów oraz białka. Średniej wielkości warzywo dostarcza zaledwie 30 kcal.

Co więcej – pikantne odmiany tego warzywa zawierają kapsaicynę. Substancja ta doskonale wpływa na trawienie, wykazuje działanie przeciwbólowe oraz przeciwwirusowe.

Tego nie wiecie o papryce

Pikantne odmiany papryki korzystnie wpływają na nasz nastrój podwyższając poziom serotoniny we krwi. Dzieje się tak dlatego, że na skutek odczuwania pieczenia wywołanego kapsaicyną organizm zwiększa produkcję “hormonu szczęścia”, aby zniwelować dyskomfort odczuwany przez organizm.

Papryka jako waleczny szereg przeciwutleniaczy

Papryka jest bogata w przeciwutleniacze, takie jak witamina C (154 mg) czy witamina A (187 mg). Dostarcza nam również aż 55 mikrogramów kwasu foliowego i 1,88 mg witaminy E. Takla dawka substancji antyutleniających znacząco wzmacnia układ odpornościowy i chroni zdrowie komórek organizmu. Dodatkowo, zestaw witamin: A, C i E pozwala zachować nam młodość i zdrowie na dłużej, dzięki spowolnieniu procesów starzenia komórek, poprawie kondycji naczyń krwionośnych i osłabieniu szkodliwego działania ”złego” cholesterolu.

Przepis na aromatyczną ciecierzycę z frytkownicy beztłuszczowej

pieczona ciecierzyca z frytkownicy

Składniki:

400 gram ciecierzycy (może być z puszki)

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy

Sól

składniki na pieczoną ciecierzyce z frytkownicy

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce.

doprawiona ciecierzyca

Jeśli używamy świeżej ciecierzycy powinna być ona wcześniej ugotowana o odsączona.

Ciecierzycę umieszczamy w koszyku frytkownicy.

ciecierzyca w frytkownicy beztłuszczowej

Pieczemy 10 minut w temperaturze 190 stopni.

pieczenie ciecierzycy

Podajemy ciepłą lub zimną.

Wskazówka

Tak przygotowana ciecierzyca doskonale sprawdzi się również jako aromatyczny składnik sałatki, baza pasty kanapkowej lub wegetariańskiego carry.

upieczona ciecierzyca

Ciekawostki na temat ciecierzycy

Ciecierzyca, inaczej cieciorka lub groch włoski, to roślina strączkowa ceniona w krajach basenu Morza Śródziemnego. Jest skarbnicą białka – w 100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86 g tego składnika (!) oraz wiele innych składników prozdrowotnych. Jej wartości odżywcze powodują, że to warzywo jest niezwykle cennym elementem diety wegetarian oraz wegan. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że ciecierzyca zapobiega zaparciom i sprzyja odchudzaniu. Ciecierzyca wykazuje również właściwości obniżające ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Co ciekawe nasiona ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak, ponieważ działają silnie pobudzająco.

Przepis na przepyszne muffinki z frytkownicy beztłuszczowej

muffinki z frytkownicy beztłuszczowej

Składniki:

1 jajko

100 g miodu

60 ml oleju rzepakowego

250 ml mleka

250 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki przyprawy do pierników

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka cukru pudru

składniki na muffinki

Sposób przygotowania:

1. Ubij jajko i wymieszaj z miodem, olejem i mlekiem

2. Wymieszaj proszek do pieczenia, przyprawę piernikową, cynamon z mąką, a następnie połącz mieszankę suchych składników ze składnikami mokrymi

3. Przelej ciasto do foremek na muffinki (wypełnij maksymalnie do 3/4 wysokości)

muffinki w foremkach

4. Umieść foremki w koszyku i piecz przez 12 minut w temperaturze 180 stopni

upieczone muffinki

upieczone muffinki

Smacznego!

Przepis na pieczone jabłka z dodatkiem wanilii, orzechów i miodu

pieczone jabłka z frytkownicy

Składniki:

Jabłka

Masło

Miód/cukier

Orzechy włoskie

składniki do pieczonych jabłek

Sposób przygotowania:

  1. Umyj, osusz jabłka i usuń gniazda nasienne.
  2. Orzechy pokrój drobno.
  3. W środek jabłka daj łyżkę masła, łyżeczkę miodu lub cukru oraz posiekane orzechy.

jabłka przygotowane do pieczenia

Włóż jabłka do koszyka oraz piecz przez ok.12-15 minut w temperaturze 180 stopni

pieczenie jabłek w frytkownicy

Smacznego!

upieczone jabłko na talerzu

Jakie są dania z frytkownicy beztłuszczowej?

Frytkownica beztłuszczowa cyrkuluje ultra gorące i silnie sprzężone powietrze, eliminując potrzebę użycia oleju. To właśnie dlatego zamiennie stosowaną nazwą tego urządzenia jest frytkownica powietrzna. Rezultatem tego rodzaju obróbki termicznej są potrawy pysznie chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Posiłki przygotowane przy użyciu tej technologii są zdrowe i (opcjonalnie) niskokaloryczne. Według opinii użytkowników dania z frytkownicy beztłuszczowej są pysznie chrupkie na zewnątrz i delikatne w środku.

Czy wiecie, że:

Frytkownica beztłuszczowa i “odgrzewanie” staje się “odświeżaniem”

Naszym zdaniem wspaniałą cechą urządzeń wykorzystujących technologię opisania powietrzem jest fakt, że odgrzewane w nich posiłki nie są wyłącznie podgrzane, a stają się odświeżone. Odgrzewana pizza nabiera niesamowitej chrupkości, trójkąciki stają się zwarte, a nadal jest delikatne. Frytkownica świetnie się sprawdza do odświeżania czerstwego pieczywa. Jeśli mrozicie pieczywo, chyba nie znajdziecie lepszego sposobu na jego szybkie rozmrożenie i przywrócenie pierwotnej świeżości i niesamowitej chrupkości. My nie znaleźliśmy. Nie mówiąc o schabowym sprzed paru dni… Po odgrzaniu go we frytkownicy beztłuszczowej zaczyna się “poezja” . Jeśli przygotowujecie posiłki z wyprzedzeniem, po przetestowaniu tego urządzenia będziecie się zastanawiać, jak to możliwe, że wcześniej funkcjonowaliście bez frytkownicy! Frytkownica beztłuszczowa to must have dla osób, które lubią usprawniać sobie życie. Nie wyobrażamy sobie łączenia home office z nauczaniem zdalnym bez tego urządzenia w domu – serio!

Frytkownica powietrzna 4Swiss – co ją wyróżnia?

Mała zmiana – wielki efekt. Poniżej dwie główne cechy wyróżniające frytkownicę beztłuszczową 4Swiss ABB-021 na tle innych podobnych urządzeń dostępnych w Polsce.

Halogen zamiast grzałki

Zastosowanie halogenu zamiast grzałki maksymalizuje efektywność pracy urządzenia powodując, że błyskawicznie osiąga ono pełną moc grzewczą i optymalny zakres promieniowania cieplnego. Szybkie nagrzewanie przy niższej mocy pobieranej z sieci (około 230 V, 50 Hz) to stabilniejsze warunki pracy, lepsze efekty pieczenia bez ryzyka przypalenia potrawy i niższe rachunki za prąd. Halogen zastosowany we frytkownicy beztłuszczowej 4Swiss dodatkowo posiada osłonę wspomagającą utrzymanie urządzenia w higienicznym stanie (to znaczy, że #pozamiatane “nic Wam tam nie fruwa”, jeśli słyszeliście o tym problemie w przypadku innych frytkownic)

frytkownica halogenowa

PERFECT VIEW SYSTEM

Zanim zdecydowaliśmy się na zastosowanie określonych rozwiązań w naszym #airfryerze przetestowaliśmy niezliczoną liczbę urządzeń. W tych z drzwiczkami z okienkiem podglądu brakowało nam wygodnej i higienicznej szuflady. W modelach z szufladą z kolei – niezwykle praktycznego okienka podglądu, które umożliwia kontrolowanie postępów obróbki termicznej bez konieczności wysuwania szuflady i przerywania procesu pieczenia. Uznaliśmy, że idealnym rozwiązaniem, które z pełnym przekonaniem chcielibyśmy Wam zaoferować, będzie połączenie tych dwóch funkcjonalności w jednym urządzeniu. To właśnie dlatego – z myślą o Waszej wygodzie – jest i on: w pełni przemyślany model frytkownicy powietrznej 4SwissABB-021 wyposażony w PERFECT VIEW SYSTEM: Wygodne okienko podglądu na froncie szuflady – dla pełnej kontrolę postępów przygotowania dania bez konieczności otwierania szuflady i przerywania pracy urządzenia. Wszystko dla większej efektywności pracy i wyśmienitych potraw!

frytkownica z okienkiem

Koniecznie dajcie nam znak, jeśli spróbujecie dań z przepisów Pani Ani . Chętnie przetestujemy również Wasze ulubione przepisy . Po więcej inspiracji zapraszamy również na prowadzony przez Panią Anię profil na Instagramie @fotofrafka

Udostępnij
0 ocen
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Specjalista Morele | 11:45
Cześć!
Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy lub nazwę miejscowości.
Kod pocztowy możesz zmienić klikając w ikonę lokalizacji
Poznaj czas dostawy

Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy rozwijając menu “Więcej”.