Przepis na pełen witamin barszcz czerwony. Idealny na Sylwestra i Nowy Rok

Sylwestrowe szaleństwo tuż tuż, dlatego dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na przepyszny, jedyny w swoim rodzaju, pełen witamin i niesamowicie aromatyczny barszcz czerwony. Bogactwo witaminy C pomoże zniwelować skutki “zakrapianej procentami nocy” oraz zapobiec przeziębieniu. Wersja bardziej pikantna dodatkowo “podkręci” nasz metabolizm i usprawni trawienie. Ten barszcz dzięki kilku trikom przygotujecie w niespełna godzinę 🙂 Uwaga: ten wyśmienity smak uzależnia 😉

Burak – warzywo dobre na wszystko

Burak to doskonały środek krwiotwórczy, stosowany od wieków w medycynie naturalnej. Zapobiega anemii, wspiera leczenie białaczki, a do tego zawiera bardzo silne przeciwutleniacze, zwiększając przyswajanie tlenu przez komórki nawet czterokrotnie. Kwas foliowy bierze natomiast udział w usuwaniu homocysteiny z krwiobiegu, chroniąc przed chorobami serca. Azotany obecne w soku z buraków podnoszą natomiast stężenie regulującego ciśnienie tlenku azotu u osób z nadciśnieniem. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że buraki świetnie zaspokajają głód, dając uczucie sytości na długo. Redukują również tkankę tłuszczową i przyspieszają przemianę materii. Walczący z nadwagą docenią ich niezwykłe właściwości hamujące apetyt na słodycze.

Więcej o właściwościach buraka przeczytacie TUTAJ.

 

Najlepszy barszcz czerwony – przepis

Składniki:

3 litry wody

pęczek włoszczyzny

opcjonalnie: 500 g skrzydełek z kurczaka – wariant z dodatkiem wywaru mięsnego sprawdzi się na kaca 😉

pęczek włoszczyzny

5 ziarenek ziela angielskiego

4 liście laurowe

5 średniej wielkości buraków

2 ząbki czosnku

250 ml soku z kapusty lub ogórków kiszonych

Jabłko

Sok z jabłka

1 cytryna

korzeń kurkumy (może być kurkuma sproszkowana)

sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. Pęczek włoszczyzny dzielimy na pół. ½ warzyw, cebulę, małe jabłko oraz trzy średniej wielkości buraki doprawiamy przyprawami i z dodatkiem odrobiny tłuszczu przez 15 minut zapiekamy we frytkownicy powietrznej 4Swiss
    Co ważne: dla uzyskania spotęgowanego smaku i aromatu warzyw i owoców nie musimy owijać ich w folię aluminiową, tak jak w przypadku pieczenia w piekarniku. Technologia opiekania silnie sprężonym powietrzem w zaledwie kilkanaście minut wydobędzie maksimum smaku potraw.

    Czytaj również: Frytkownica powietrzna 4Swiss ABB-021: 10 powodów, dla których warto z niej korzystać

  2. W międzyczasie w wyciskarce wolnoobrotowej wyciskamy sok z buraków, cytryny i jabłka oraz kurkumy.

    Wskazówka: Składniki przeciskamy na przemian, aby soki zostały dobrze wymieszane. Technologia wolnoobrotowa pozwala wydobyć esencję smaku warzyw i owoców, jednak jeśli nie mamy dostępu do wyciskarki, możemy użyć sokowirówki lub całkowicie pominąć czynność wyciskania, a zamiast tego np. zetrzeć wyżej wymienione składniki na tarce. Różnica w smaku będzie jednak znacząca.


    Czytaj również: Którą wyciskarkę wybrać? porównanie wyciskarek wolnoobrotowych 4Swiss

  3. Do dużego garnka wkładamy upieczone składniki oraz pozostałą część świeżej włoszczyzny, ziele angielskie, liście laurowe. Opcjonalnie – dodajemy skrzydełka, i całość zalewamy przefiltrowaną zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie składniki gotujemy do momentu aż świeża warzywa zmiękną.

    Wskazówka: Jakość wody ma ogromne znaczenie dla finalnego smaku zupy. Jeśli mamy wątpliwości, co do stanu tej płynącej w naszych kranach, warto zadbać o właściwe filtrowanie, które dodatkowo zniweluje nieprzyjemny posmak chloru. Domowy System Filtrowania Wody 4Swiss pobiera wodę bezpośrednio z systemu wodociągowego i filtruje ją na bieżąco – bez utraty ani jednej kropli oraz konieczności oczekiwania na przefiltrowanie. O popularnych systemach filtrowania wody dostępnych w Polsce przeczytasz TUTAJ.
    Czytaj również: Najlepszy System Filtrowania Wody – recenzja Spider’s Web
  4. Do gotowego wywaru z dodatkiem pieczonych warzyw dodajemy uzyskany za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej sok. Dodatek soku z kiszonek wzmocni właściwości prozdrowotne zupy i doładuję ją potężną porcją witaminy C. Całość ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut.

Smacznego 🙂

Przygotowany w ten sposób barszcz będzie najlepszy następnego dnia, kiedy składniki się “przegryzą”. 

Jeśli decydujecie się na opcję z dodatkiem wywaru mięsnego w zaledwie kilka minut z ugotowanych skrzydełek możecie uzyskać arcydzieło kulinarne zapalając je przez 10 minut we frytkownicy powietrznej 4Swiss według TEGO przepisu.

Barszczyk doskonale skomponuje się z poświątecznymi pierogami z kapustą i grzybami, sylwestrowymi pasztecikami, lub pieczonymi udkami kurczaka w rozmarynie z frytkownicy powietrznej 4Swiss.

Więcej przepisów na dania i desery z frytkownicy powietrznej:

Frytkownica beztłuszczowa – przepisy na wyśmienite dania według Anny Tyrały

Przepisy na dania z frytkownicy beztłuszczowej według Karoliny Smyk

Frytkownica beztłuszczowa – przepisy na wyśmienite dania według Angeliki Witaszewskiej

 

Kontakt

Śmiało napisz do nas wiadomość a skontaktujemy się z Tobą tak szybko, jak będzie to możliwe

    0

    Start typing and press Enter to search