Przepis na wyśmienite skrzydełka (lub udka) z kurczaka z frytkownicy powietrznej

Poniższy przepis, to prawdziwa gratka dla mięsożerców – nawet tych dbających o linię. Niska zawartość tłuszczu i wysoka zawartość białka sprawiają, że danie to jest idealne jako dodatek do posiłku – np. po treningu, ale również doskonale się sprawdzi jako przekąska, np. w Sylwestra. Wykorzystanie frytkownicy powietrznej do obróbki termicznej zagwarantuje niesamowitą chrupkość. Nawet odgrzewane mięso będzie wyjątkowo aromatyczne, w środku pełne smaku i soczyste. W Sylwestrową noc zaoszczędzimy w kuchni wiele czasu i oczarujemy nawet najbardziej wymagających gości. Gdy spróbujecie tego przepisu z wykorzystaniem technologii opiekania silnie sprzężonym powietrzem raczej zapomnicie o KFC 😉 Frytkownice beztłuszczowe udowadniają, że dla uzyskania maksimum walorów smakowych nie potrzebne są wzmacniacze smaku, ani smażenie na głębokim tłuszczu.

Frytkownica beztłuszczowa – dlaczego warto?

Frytkownice beztłuszczowe zyskały ogromną popularność dzięki technologii umożliwiającej gotowanie, grillowanie, pieczenie i smażenie bez potrzeby użycia tłuszczu (Na co zwrócić uwagę wybierając frytkownicę beztłuszczową? Dowiesz się TUTAJ). Czy to urządzenie jest akurat dla Ciebie? To zależy. Jeśli zależy Ci na zdrowszych posiłkach i ograniczaniu ilości tłuszczu niezbędnego do ich przygotowania lub jeśli jesteś zapracowany, a co gorsza – łączysz home office z domowym nauczaniem – na pewno się przekonasz i o piekarniku zapomnisz do wizyty dużej liczby gości. Z frytkownicą powietrzną ograniczysz czas na gotowanie! Posiłki przygotujesz około 1,5 x szybciej. Kompaktowa budowa urządzeń typu “Air Fryer” sprawia, że to również doskonała alternatywa dla tradycyjnego piekarnika.

Czytaj również: Frytkownica powietrzna 4Swiss ABB-021: 10 powodów, dla których warto z niej korzystać

Frytkownica powietrzna 4Swiss ABB-021

Halogen zamiast tradycyjnej grzałki – mała zmiana robi dużą różnicę

Zastosowanie halogenu zamiast grzałki we frytkownicach beztłuszczowych 4Swiss pozwoliło zmaksymalizować efektywność pracy urządzenia, które błyskawicznie osiąga moc grzewczą i optymalny zakres promieniowania cieplnego. Szybkie nagrzewanie przy niższej mocy pobieranej z sieci (około 230 V, 50 Hz) to stabilniejsze warunki pracy, lepsze efekty pieczenia bez ryzyka przypalenia potrawy i niższe rachunki za prąd. Decydując się na zakup frytkownicy warto spojrzeć na sprawę długofalowo i zwrócić uwagę na ten element. Halogen zastosowany we frytkownicy powietrznej 4Swiss dodatkowo posiada osłonę wspomagającą utrzymanie urządzenia w higienicznym stanie. Słyszeliście o latającym serze w komorach starszych urządzeń tego typu? 😉 Tutaj ser zna swoje miejsce a samo urządzenie jest maksymalnie proste w obsłudze i utrzymania w czystości. Szuflada nadaje się do mycia w zmywarce.

Frytkownica beztłuszczowa 4Swiss ABB-021 wykorzystuje technologię halogenu grzewczego

Przepis na skrzydełka z frytkownicy beztłuszczowej

Poniższy przepis warto potraktować jako inspirację. Zachęcamy do eksperymentów z ulubionymi smakami. Zadaniem frytkownicy beztłuszczowej jest spotęgowanie ulubionych walorów smakowych. Poniższa propozycja to nasza ulubiona. Doskonałym dodatkiem do tak przygotowanych skrzydełek będą zapiekane ziemniaki w ziołach i dipem czosnkowym. Doskonale smakują również z dodatkiem czerwonego barszczu. Przepis na wyjątkowo esencjonalny wariant znajdziecie TUTAJ.

Składniki

Skrzydełka i/lub udka z kurczaka – ekologiczne i z wolnego chowu

Gałązki rozmarynu

Oliwa z oliwek

Czosnek

Papryka słodka

Zioła prowansalskie

Sól i pieprz

Opcjonalnie: pomarańcza

Sposób przygotowania

Skrzydełka lub udka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. 

Oczyszczone mięso smarujemy oliwą z oliwek, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oprószamy ulubionymi przyprawami. Opcjonalnie: mięso skrapiamy sokiem z pomarańczy – pozwala to wydobyć nutę słodyczy i subtelną rześkość smaku. Wstępnie przygotowaną potrawę wraz z gałązkami świeżego rozmarynu umieszczamy w szufladzie frytkownicy beztłuszczowej. Skrzydełka pieczemy 10 minut, a udka 15 minut. Mięso doskonale smakuje również na drugi dzień. Opiekanie powietrzem dosłownie je “odświeża” – warto więc zrobić kilka porcji na zapas.

Perfect Vive System

Dzięki funkcji Perfect View System zastosowanej we frytkownicach powietrznych 4Swiss mamy możliwość kontrolowania postępów obróbki termicznej bez potrzeby przerywania pracy urządzenia. Wygodne okienko do tej pory było dostępne jedynie w modelach z drzwiczkami, bez praktycznej szuflady.

Zapiekane ziemniaczki jako dodatek idealny

Po przyrządzeniu skrzydełek warto wykorzystać aromatyczny tłuszczyk do nasmarowania wstępnie podgotowanych ziemniaczków pokrojonych w łudeczki. Sugerujemy dodatkowe oprószenie ich płatkami czosnku i liśćmi rozmarynu.

Deep ziołowo czosnkowy na bazie jogurtu dobry na wszystko

Świetnym przełamaniem gorącej potrawy będzie zimny deep czosnkowo – ziołowy z lodówki. Dla zwolenników pikantnych potraw proponujemy wariant wzbogacony dodatkiem papryczek jalapenio.

Smacznego!

Kontakt

Śmiało napisz do nas wiadomość a skontaktujemy się z Tobą tak szybko, jak będzie to możliwe

    0

    Start typing and press Enter to search