5 przepisów na potrawy z buraka. Barszcz z wyciskarki, sałatka z serkiem kozim, detoksykujący koktajl, eliksir zdrowia i rewelacyjne brownie

Burak – niepozorne warzywo, w którym zaklęte są najcenniejsze dla zdrowia składniki odżywcze. Źródło kompleksu witamin A, C i K oraz ważnych witamin z grupy B: B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12 oraz pierwiastków takich jak fosfor, miedz, chlor, fluor, cynk, bor, lit, soda, manganu, kobalt oraz molibden. Zawierają cukry, białka, bioflawonoidy, karoten, betaninę, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy, antocyjany oraz duże ilości kwasu foliowego, dzięki czemu są niezbędnym elementem diety kobiet w ciąży, dzieci oraz młodzieży, czyli grupy najbardziej narażonej na niedobory tego składnika odżywczego. Niewielka liczba kalorii (- to zaledwie 38 kcal na 100 g produktu!) i duża zawartość błonnika sprawiają, że warzywo to jest doskonałe dla osób będących na diecie. To cenne warzywo warto jest wdrożyć do diety. Niestety nie wszystkim (np. dzieciom) odpowiada smak buraka. Poniżej podrzucamy garść przepisów które urzekną nawet najwytrwalszych 😉

Dlaczego warto wdrożyć buraka do diety

Zdrowy układ krwionośny

Burak to doskonały środek krwiotwórczy, stosowany od wieków w medycynie naturalnej. Zapobiega anemii, wpiera leczenie białaczki, a do tego zawiera bardzo silne przeciwutleniacze, zwiększając przyswajanie tlenu przez komórki nawet czterokrotnie. Kwas foliowy bierze natomiast udział w usuwaniu homocysteiny z krwiobiegu, chroniąc przed chorobami serca. Azotany obecne w soku z buraków podnoszą natomiast stężenie regulującego ciśnienie tlenku azotu u osób z nadciśnieniem.

Ochrona przed nowotworami

Cennym składnikiem buraków jest betanina, antyutleniacz, który nadaje temu warzywu jego głęboki kolor. Betanina niszczy wolne rodniki, zapobiegając nowotworom i wspomagając leczenie raka. Są także doskonałym środkiem wspomagającym organizm po chemioterapii.

Piękna sylwetka

Wysoka zawartość błonnika sprawia, że buraki świetnie zaspokajają głód, dając uczucie sytości na długo. Redukują również tkankę tłuszczową i przyspieszają przemianę materii. Walczący z nadwagą docenią ich niezwykłe właściwości hamujące apetyt na słodycze.

Zdrowa wątroba, żołądek i jelita

Wrzody żołądka, hemoroidy, zapalenie żołądka, owrzodzenie przewodu pokarmowego – sok z buraka radzi sobie ze wszystkimi tymi przypadłościami, a to ze względu na jego właściwości gojące. Świetnie nadaje się także na zgagę i zaparcia, reguluje pracę przewodu pokarmowego i wątroby, a także przewodów żółciowych.

Ważne

Niestety ze względu na sporą zawartość cukru, buraki nie są zalecane dla osób chorujących na cukrzycę. Ich indeks glikemiczny jest wysoki – IG = 54.

Przepisy na dania i desery na bazie buraka

Eliksir zdrowia, czyli sok z buraka 

Płynna forma soku z buraka gwarantuje doskonałą przyswajalność witamin i minerałów i minerałów zawartych w buraku.

Sok odchudzający

Składniki

  • 3 buraki
  • cytryna
  • szpinak
  • jabłko

Sposób przygotowania

Warzywa i owoce myjemy pod bieżącą wodą. Buraki szorujemy. Cytrynę obieramy ze skórki. Składniki wyciskamy na przemiennie w wyciskarce wolnoobrotowej.

Warto pamiętać

Przygotowując sok z buraka, sięgaj po mniejsze warzywa, które są smaczniejsze i bardziej soczyste. Składniki na przemiennie wyciskaj w wyciskarce wolnoobrotowej

A tu przepis na sok z buraka według Joanny Jedrzejczyk

 

Wyciskarka wolnoobrotowa, z której korzysta Joanna Jędrzejczyk, to model 4Swiss BM202 x JJ

Pulpę po wyciskaniu soku w wyciskarce wolnoobrotowej możemy wykorzystać na przykład do przygotowania wyśmienitych roślinnych kotletów. Poniżej przepis Angeliki Witaszewskiej – autorki bloga www.mamagerka.pl

Kotlety z buraka

Żyjąc w duchu “zero waste” warto zadbać o to, aby nic się nie zmarnowało 🙂 Genialnym sposobem na wykorzystanie pulpy powstałej po wyciskaniu soku mogą być kotlety warzywne.

Składniki

  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku (albo 1 łyżeczka suszonego)
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/4 szklanki mąki (dałam ryżową)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pulpa z 2 buraków
  • dowolne przyprawy

 

Sposób przygotowania

 

Kaszę gotujemy w wodzie i studzimy. Mieszkamy wszystkie składniki, przyprawiamy do smaku. Formujemy masę na kotlety i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety pieczemy najpierw 40 minut w temp 200 stopni, następnie odwracamy i pieczemy jeszcze 10 minut. Podajemy jako dodatek do obiadu, albo w formie burgerów.

 

Przepis na sałatkę z pieczonym burakiem

To jest po prostu pyszne. Przekona nawet najbardziej upartych przeciwników buraka 🙂

Składniki

  • 3 buraki
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 mała cebula czosnkowa (można zastąpić białą lub pominąć ten składnik, a użyć większej czerwonej)
  • 1 mała cukinia
  • 50 g serka koziego
  • Ziarna granatu
  • Szpinak
  • Rukola
  • Ulubione zioła
  • Papryka wędzona
  • Pieprz
  • Sól morska
  • orzechy

Sos

Taki, jaki lubicie 🙂 my polecamy na bazie oliwy i musztardy francuskiej (tej z ziarenkami gorczyce 🙂 z dodatkiem soku z cytryny

Sposób przygotowania

Buraki kroimy w talarki – np. przy użyciu Noży Idealnych Darii Ładochy lub Tomka Jakubiaka 😉 posypujemy przyprawami i pieczemy we frytkownicy powietrznej z dodatkiem małej ilości oliwy z oliwek (temperatura 180 stopni C) przez 10 minut. Następnie do frytkownicy dodajemy pokrojone na 4 części talarki cukinii i całość pieczemy jeszcze 5 minut.

Upieczone warzywa kładziemy na liściach szpinaku i rukoli, posypujemy cebula pokrojoną w cienkie piórka, dodajemy ser kozi. Całość doprawiamy ulubionym sosem.

Modyfikacje: zamiast frytkownicy z powodzeniem możecie użyć piekarnika. Czas pieczenia buraka trzeba wówczas wydłużyć o około 7 minut. Cukinię można również ugrillować. Zamiast w formie talarków cukinię możecie podać w formie długich, podpieczonych we frytkownicy (lub nie) zwiniętych w rulon pasków posmarowanych cienką warstwą serka koziego i wypełnionych kiełkami i ulubionymi świeżymi ziołami. To jest naprawdę przepyszne 🙂

Frytkownica powietrzna 4Swiss posiada wygodne okienko podglądu w szufladzie. Dzięki temu możemy śledzić postępy obróbki termicznej bez zbędnego przerywania pracy urządzenia. Zastosowanie halogenu, zamiast tradycyjnej grzałki pozwoliło zmaksymalizować efektywność pracy urządzenia, które nagrzewa się błyskawicznie i jest energooszczędne.

Warto wiedzieć

By móc wykorzystać pełnię składników odżywczych zawartych w burakach, najlepiej spożywać je w postaci surowego soku wytłoczonego w wolnoobrotowej wyciskarce. Dlaczego? Ponieważ zawarte w nim składniki mineralne rozpuszczają się w wodzie, co oznacza, że ich gotowanie i wszelka obróbka termiczna prowadzi do ich utraty. Pamiętaj, że sokowirówki wytwarzają ciepło podczas pracy, co również może pozbawić warzywo cennych witamin i minerałów. Amatorom pieczonych buraczków polecamy natomiast obranie ich dopiero po upieczeniu – skórka zabezpieczy ich wartości odżywcze przed „uciekaniem”.

Przepis na wigilijny barszcz od Tomka Jakubiaka

Przygotowywanie wigilijnych potraw wcale nie musi być czasochłonne. Poniżej przepis na szybki barszcz, który podrzucił nam Tomek Jakubiak, który do przygotowania tej wigilijnej zupy używa wyciskarki wolnoobrotowej, a dokładnie modelu 4Swiss BM105 Swan – modelu, który ze względu na doskonałe parametry i wyjątkowo estetyczny design cieszy się ogromnym uznaniem nawet najbardziej wymagających użytkowników.

Składniki

  • 1 litr bulionu (może być z kostki BIO)
  • 1 kg buraków
  • 3-4 jabłka
  • 3 ząbki czosnku
  • ocet jabłkowy BIO
  • przyprawy: sól, cukier, pieprz, liść laurowy, majeranek
  • oliwa z oliwek/ olej lniany
  • ew. uszka jako dodatek

Patrzcie jakie to proste:

Sposób przygotowania

Wyciskamy sok z buraków i jabłek.

Tomek użył wyciskarki wolnoobrotowej 4Swiss Swan, która jak widać na filmie sprawdziła się znakomicie!

Doprawiamy przygotowany wcześniej bulion solą, dodajemy do niego ocet jabłkowy BIO, pieprz czarny mielony, ćwierć szklanki cukru, liść laurowy, mielony majeranek, siekany czosnek, oliwę z oliwek lub olej lniany.

Na koniec do bulionu dolewamy wyciśnięty sok z buraków i jabłek. Tak przygotowanym barszczem zalewamy uszka. Zupę można dodatkowo ozdobić świeżymi listkami majeranku.

Smacznego!

Przepis na brownie z buraka

Pysznie, szynko i przyjemnie.

Składniki

  • 2 szklanki wytłoczyn po wyciskanym soku
  • ½ szklanki oleju z pestek winogron
  • ½ szklanki syropu klonowego
  • ¾ szklanki kakao
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • dowolne dodatki: orzechy lub owoce

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180º C z funkcją grzania góra – dół. Formę 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

W misce wymieszać jajka, wytłoczyny (resztki) po wyciskanym soku, olej i syrop klonowy.

Do drugiej miski przesiać kakao, sodę, proszek, sól i mąkę kokosową. Połączyć zawartość obu misek.

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Z wierzchu posypać owocami lub orzechami. Piec 30 minut. Wyjąc i wystudzić.

Smacznego!

Przepis na detoksykujący koktajl z buraka

Koktajl z buraka, to wspaniała alternatywa dla zielonych Smoothies. Wypity na czczo dostarczy do naszego organizmu wielu doskonale przyswajalnych składników odżywczych i zadziała detoksykująco. Jest to również doskonała alternatywa dla porannej kawy, ponieważ napój ten doda nam energii i wprawi w doskonałe samopoczucie.

Składniki

  • 2 średniej wielkości burak
  • 1 szklanka wody kokosowej
  • Szpinak
  • Cytryna
  • Pół jabłka

Sposób przygotowania

Składniki wkładamy do kielicha blendera i miksujemy

Smacznego 🙂

Chętnie poznamy również Wasze pomysły na przepisy na dania i desery z dodatkiem buraka 🙂 Będzie nam bardzo miło, jeśli podzielicie się z nami nimi w komentarzach 🙂

Leave a Comment

Kontakt

Śmiało napisz do nas wiadomość a skontaktujemy się z Tobą tak szybko, jak będzie to możliwe

    0

    Start typing and press Enter to search