Idealnie chrupkie na zewnątrz, delikatne w środku – takie są dania przygotowanie za pomocą frytkownicy beztłuszczowej 4Swiss. Technologia opiekania silnie sprzężonym powietrzem pozwala na wydobycie z potraw esencji smaku i aromatu. A to wszystko około 1,5 raza szybciej niż w piekarniku. Nic więc dziwnego, że frytkownice powietrzne w krótkim czasie zyskały ogromną popularność. Ta doskonała alternatywa dla piekarnika, to prawdziwa gratka dla zapracowanych osób. Kompaktowe wymiary i stosunkowo duża pojemność sprawiają, że frytkownica powietrzna sprawdzi się również w podróży. Poniżej kolejna odsłona przepisów na dania i desery z frytkownicy beztłuszczowej – tym razem w wersji wegańskiej, według Agnieszki Świetlik – autorki bloga www.lifemenagerka.pl.
Przepis na pieczoną owsiankę
Składniki
pół szklanki płatków
pół szklanki owoców leśnych (mogą być mrożone:)
pół szklanki mleka roślinnego
łyżka kakao
syrop klonowy (wedle uznania)
Sposób przygotowania
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i wylewamy je do naczynia żaroodpornego.
Pieczemy przez ok. 10 minut w 180 stopniach.
Przepis na wegetariańskie papryki faszerowane
Składniki
2 papryki
pół kostki wędzonego tofu
kilka łyżek ciecierzycy lub fasoli
kawałek cukinii
1 łyżka oleju
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
posiekane zioła
2 łyżki passaty pomidorowej
Sposób przygotowania
Odkrawamy górę papryki wyjmujemy z nich gniazda nasienne.
Cukinię kroimy na plasterki.
Mieszamy ze sobą pokruszone tofu, cukinię, ciecierzycę lub fasolę i wszystkie pozostałe składniki.
Przygotowaną masą faszerujemy papryki.
Pieczemy je w 180 stopniach przez 15 minut.
Przepis na steki z kalafiora
Składniki
dwa plastry kalafiora
pół łyżeczki czosnku granulowanego
pół łyżeczki wędzonej papryki
3 łyżki oliwy
sól
sos do polania gotowego kalafiora: mieszamy łyżkę tahini, łyżkę soku z cytryny, łyżkę syropu klonowego, szczyptę pieprzu.
Sposób przygotowania
Kalafiora kroimy na ok. 1-1,5 cm plastry.
W małym naczynku mieszamy składniki marynaty, a następnie za pomocą pędzelka smarujemy nią kalafiora.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut.
Przepis na pieczone tofu
Składniki
kostka wędzonego tofu
2 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka wędzonej papryki
1-2 łyżki mąki kukurydzianej
200 stopni – 10 minut
Sposób przygotowania
Tofu odsączamy delikatnie owijając ściereczką z naturalnego materiału lub ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy w plastry i równą kostkę, ok. 1,5 na 1,5 cm.
W miseczce mieszamy składniki marynaty (oliwa, sos sojowy, ocet ryżowy, syrop klonowy, wędzona papryka). Wsypujemy do niej tofu i odstawiamy na min. 15 minut.
Do woreczka strunowego wsypujemy mąkę kukurydzianą oraz zamarynowane tofu. Zamykamy woreczek i potrząsamy nim, aż tofu równomiernie pokryje się mąką.
Tak przygotowane tofu pieczemy w 200 stopniach przez ok. 10-15 minut.
Tofu idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, sałatek lub zup w stylu azjatyckim.
Przepis na wegańskie tosty francuskie
Składniki
kilka kromek jasnego pieczywa, np. chałki lub bułki wrocławskuej
pół szklanki mleka roślinnego
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
łyżeczka cynamonu
łyżeczka ekstraktu waniliowego
jogurt
owoce
syrop klonowy
oliwa do smarowania
180 stopni – 13 minut
Sposób przygotowania
Pieczywo kroimy na kromki.
W sporej miseczce mieszamy mleko z dodatkiem zmielonego siemienia lnianego i przypraw.
Pieczywo moczymy w mleku zostawiając na chwilę, aby dobrze nasiąkło.
Frytkownicę smarujemy olejem za pomocą pędzelka.
Pieczemy nasączone kromki w 180 stopniach przez ok. 13 minut.
Podajemy na przykład z dodatkiem jogurtu i owoców.
Dlaczego warto posiadać frytkownicę? Dowiecie się z tego artykułu Frytkownica powietrzna 4Swiss ABB-021: 10 powodów, dla których warto z niej korzystać
Frytkownica powietrzna 4Swiss – co ją wyróżnia?
Mała zmiana – wielki efekt 🙂 Poniżej dwie główne cechy wyróżniające frytkownicę powietrzną 4Swiss ABB-021 na tle innych podobnych urządzeń dostępnych w Polsce.
PERFECT VIEW SYSTEM
Zanim zdecydowaliśmy się na zastosowanie określonych rozwiązań w naszym #airfryerze przetestowaliśmy niezliczoną liczbę urządzeń. W tych z drzwiczkami z okienkiem podglądu brakowało nam wygodnej i higienicznej szuflady. W modelach z szufladą z kolei – niezwykle praktycznego okienka podglądu, które umożliwia kontrolowanie postępów obróbki termicznej bez konieczności wysuwania szuflady i przerywania procesu pieczenia. Uznaliśmy, że idealnym rozwiązaniem, które z pełnym przekonaniem chcielibyśmy Wam zaoferować, będzie połączenie tych dwóch funkcjonalności w jednym urządzeniu. To właśnie dlatego – z myślą o Waszej wygodzie – jest i on: w pełni przemyślany model frytkownicy powietrznej #4SwissABB-021 wyposażony w PERFECT VIEW SYSTEM: Wygodne okienko podglądu na froncie szuflady – dla pełnej kontrolę postępów przygotowania dania bez konieczności otwierania szuflady i przerywania pracy urządzenia. Wszystko dla większej efektywności pracy i wyśmienitych potraw!
HALOGEN ZAMIAST GRZAŁKI
Zastosowanie halogenu zamiast grzałki maksymalizuje efektywność pracy urządzenia powodując, że błyskawicznie osiąga ono pełną moc grzewczą i optymalny zakres promieniowania cieplnego. Szybkie nagrzewanie przy niższej mocy pobieranej z sieci (około 230 V, 50 Hz) to stabilniejsze warunki pracy, lepsze efekty pieczenia bez ryzyka przypalenia potrawy i niższe rachunki za prąd. Halogen zastosowany we frytkownicy powietrznej 4Swiss dodatkowo posiada osłonę wspomagającą utrzymanie urządzenia w higienicznym stanie (to znaczy, że #pozamiatane – jeśli nawet coś “odfrunie”, to się nie przyklei 😉 …jeśli słyszeliście o tym problemie w przypadku innych frytkownic)
Jeśli macie pytanie, albo pomysły na fajne dania, piszcie w komentarzach 🙂
Zapraszamy po więcej przepisów z frytkownicy na dania z frytkownicy powietrznej 4Swiss ABB-021 i nie tylko:
Wegetariańskie przepisy od Lifemanagerki. Smart Blender 4Swiss NB102 x JJ
Frytkownica beztłuszczowa – przepisy na wyśmienite dania według Angeliki Witaszewskiej
Frytkownica beztłuszczowa – przepisy na wyśmienite dania według Anny Tyrały
Jak zrobić fit shake ala z McDonalda
Przepisy na dania z frytkownicy beztłuszczowej według Karoliny Smyk