Są egzotyczne, smaczne i niesamowicie zdrowe. Nic dziwnego, że tak szybko stały się podstawą popularnych diet. Co jest takiego super w superowocach? Przeczytajcie.
Czym są superowoce?
Zacznijmy od definicji, bo i takiej doczekała się grupa owoców nazywanych mianem „super”. Są to przede wszystkim te produkty, które zawierają znacznie więcej składników odżywczych niż „zwyczajne” owoce. Zalicza się do nich witaminy, minerały, błonnik oraz przeciwutleniacze. Superowoce często mają egzotyczne korzenie, ciekawy wygląd i smak. Powinny też służyć jako środek leczniczy, a ich zdrowotne działanie musi być poparte badaniami.
Dlaczego są super?
Superowoce to bogactwo składników odżywczych, które doskonale wpływają na nasze zdrowie fizyczne i psychiczne, stan umysłu, a także na wygląd. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, chronią przed nowotworami, poprawiają odporność, a do tego opóźniają procesy starzenia. Znajdujący się w nich błonnik świetnie wpływa natomiast na przewód pokarmowy, również zwiększając odporność i zapewniając sprawną przemianę materii.
A co z witaminami i minerałami? Superowoce są nimi wręcz naszpikowane. Zobaczcie listę najpopularniejszych produktów z kategorii „super foods”, które możesz wybrać zgodnie ze swoimi potrzebami.
Jagody Goji
Te smaczne owoce prosto z Azji zawierają aż 18 rodzajów aminokwasów – prawie połowa z nich to aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie jest w stanie wytwarzać samodzielnie. Muszą więc być dostarczane w pożywieniu. Ich najważniejsze właściwości to hamowanie postępu nowotworu, obniżanie poziomu cukru oraz zbawienny wpływ na pracę serca i ciśnienie tętnicze krwi. Jagody Goji to także owoc, zapewniający lepsze zdrowie dla oczu. Zawiera znaczne pokłady witaminy C, kartenoidów, błonnika, a także żelaza oraz selenu.
Jagody Acai
Jagody palmy brazylijskiej doceniane są szczególnie przez osoby walczące z nadwagą. To zasługa dużej zawartości błonnika, przyśpieszającego przemianę materii oraz usprawniającego proces trawienia. Dają też długotrwałe uczucie sytości. Odchudzający się powinni jednak uważać na ten superowoc, ponieważ zawiera on aż 80 kcal w 100 g. Jagody acai można jednak stosować jako środek wspomagający pracę serca. Są one bowiem bogate w kwas oleinowy i kwas linolowy. Zawartość antyoksydantów pozwala natomiast dłużej cieszyć się młodą cerą i hamować procesy starzenia.
Owoc Noni
Morwa indyjska nazywana jest „aspiryną przyszłości”. Świetnie łagodzi ból, dlatego z polinezyjskiej medycynie ludowej sok z tego owocu jest stosowany jako płyn do płukania bolącego gardła. Owoce noni stosowane są także w leczeniu schorzeń układu pokarmowego dzięki zawartości związków z grupy antrachinonów i triterpenów. Nie są one jednak zalecane wszystkim Dzieci, kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz cierpiące na choroby wątroby powinny ich unikać. Wysoka zawartość potasu może natomiast zaszkodzić osobom z chorobami nerek, hiperkalemią oraz zaburzeniami rytmu serca.
Rokitnik
Lek wzmacniający odporność i regulujący pracę serca oraz układu pokarmowego jest uprawiany w Europie oraz Azji. Znajduje szerokie zastosowanie w leczeniu chorób skórnych oraz chorób reumatycznych. Panie docenią go za dużą zawartość kwasu palmitynowego, bogatego w witaminy młodości oraz za beta-karoten. Warto sięgać po niego w miesiącach zimowych, ponieważ zawiera solidne pokłady witaminy C. Wyciąg z olejku rokitnika ma natomiast właściwości przeciwgorączkowe.
Mango
Zapobiega nowotworom, obniża poziom cukru i cholesterolu, a do tego łagodzi ból gardła i chrypkę. Długoletnie badania pokazały, że owoc mango pomaga również obniżyć insulinooporność i poprawić tolerancję glukozy. Zawiera witaminę A, C, E oraz K, a także kwas foliowy oraz spore ilości potasu. Zawarty w mango błonnik, którego ilości są szczególnie wysokie w wyciągu z nasion, pozwala natomiast pozbyć się zbędnych kilogramów.
Granatowiec
Granatowiec doceniali już chińscy lekarze w starożytności, uznając sok z tego owocu za życiodajny nektar. Współczesne badania potwierdziły, że granat skutecznie zwalcza wolne rodniki oraz stany zapalne. Zapobiega również chorobom serca i łagodzi problemy trawienne. Granat pomaga również w leczeniu raka prostaty i przeciwdziała problemom z erekcją. Kobiety mogą go stosować w profilaktyce i leczeniu raka piersi, a także przy objawach związanych z menopauzą i PMS. Ponadto, owoc granatu zapobiega procesom starzenia, spowalniając nawet postęp demencji wywołanej chorobą Alzheimera. Odmładza i regeneruje skórę, poprawiając jej ukrwienia i koloryt. Zalecany jest osobom ze zmianami trądzikowymi, ponieważ działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie.
Żurawina
Cenimy ją przede wszystkim za skuteczne zwalczanie infekcji dróg moczowych, działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Żurawina jest jednak także bogata w witaminę A, C oraz witaminy z grupy B, dzięki czemu doskonale radzi sobie także z przeziębieniami i anginą. Zawarte w nich flawonoidy są podobne do tych, które występują w czerwonym winie – dzięki temu żurawina zapobiega również chorobom serca i korzystnie wpływa na rozszerzanie się naczyń krwionośnych.
Jakie jeszcze owoce zasłużyły sobie na miano SUPER?
Zaliczają się do nich guarana, borówka, mangostan, nasiona chia oraz ciemne winogrona.
Na ten tytuł czekają w kolejce: liczi, papaja, daktyl, kiwi, acerola oraz durian, a także jeżyna, aronia, wiśnia, czereśnia i czarny bez.
A Ty, po jaki superowoc dzisiaj sięgniesz?