Wprowadzanie pierwszych pokarmów dla niemowląt jest trudnym tematem. Pojawia się wiele teorii kiedy, co i jak często podawać maluszkom, jak często i do jakiego wieku dziecka karmić piersią, co ze sztucznym mlekiem etc. Nie znam prawidłowej i uniwersalnej odpowiedzi na te pytania (nie jestem pewny, czy taka istnieje). Jeżeli zdecydujemy się podawać naszemu dziecku pokarm stały, dobrym wyborem na jeden z pierwszych posiłków będzie mus jabłkowy.

Składniki:

1 jabłko z rolnictwa ekologicznego

Sposób przygotowania:

Jabłko bardzo dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy ze środka części niejadalne. W wyciskarce instalujemy sitko z oczkami o większych otworach. Wyciskamy mus z jabłka. Mus koniecznie należy spożywać zaraz po przyrządzeniu.

Tabela wartości odżywczych:

Zawartość składników odżywczych w 100g owocu jabłko Zawartość w szklance soku
Węglowodany 12,0 g 14,4 g
Cukier 3,1 g 3,7 g
Błonnik 2,0 g 2,4 g
Białko 0,4 g 0,5 g
Tłuszcz 0,4 g 0,5 g
Witamina C 9,2 g 11,0 g
Witamina A 4,0 g 4,8 g
Witamina E 0,5 g 0,6 g
Potas 134,0 g 160,8 g
Kalorie 46,0 g 55,2 g