Wprowadzanie pierwszych pokarmów dla niemowląt jest trudnym tematem. Pojawia się wiele teorii kiedy, co i jak często podawać maluszkom, jak często i do jakiego wieku dziecka karmić piersią, co ze sztucznym mlekiem etc. Nie znam prawidłowej i uniwersalnej odpowiedzi na te pytania (nie jestem pewny, czy taka istnieje). Jeżeli zdecydujemy się podawać naszemu dziecku pokarm stały, dobrym wyborem na jeden z pierwszych posiłków będzie mus jabłkowy.
Składniki:
1 jabłko z rolnictwa ekologicznego
Sposób przygotowania:
Jabłko bardzo dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy ze środka części niejadalne. W wyciskarce instalujemy sitko z oczkami o większych otworach. Wyciskamy mus z jabłka. Mus koniecznie należy spożywać zaraz po przyrządzeniu.
Tabela wartości odżywczych:
Zawartość składników odżywczych w 100g owocu | jabłko | Zawartość w szklance soku |
Węglowodany | 12,0 g | 14,4 g |
Cukier | 3,1 g | 3,7 g |
Błonnik | 2,0 g | 2,4 g |
Białko | 0,4 g | 0,5 g |
Tłuszcz | 0,4 g | 0,5 g |
Witamina C | 9,2 g | 11,0 g |
Witamina A | 4,0 g | 4,8 g |
Witamina E | 0,5 g | 0,6 g |
Potas | 134,0 g | 160,8 g |
Kalorie | 46,0 g | 55,2 g |