Wakacje… Wcale nie muszą być all inclusive. Budki z lodami, gofry, burgery, hot dogi, pizza, zapiekanki, miejscowa kuchnia, drinki i inne napoje alkoholowe, sorbety, lemoniady… i jak tu nie przytyć na wakacjach, kiedy pokusa czai się na każdym kroku? Aby ograniczyć ryzyko zaprzepaszczenia efektów trzymania się zdrowej diety i regularnych posiłków, warto trzymać się kilku prostych zasad każdego dnia wakacji. Jakich? Sprawdź 7 sposobów, jak nie przytyć na wakacjach bez wyrzeczeń. W końcu wakacje, to Twój czas!
7 sposobów na powrót z wakacji bez dodatkowych kilogramów i zbędnych wyrzeczeń
1. Soki lub woda z cytryną na dobry początek dnia
Wiele osób dbających o zdrowie i prawidłową masę ciała z samego rana sięga po świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe. Te uzyskiwane za pomocą technologii wolnoobrotowej zawierają skumulowane ilości naturalnych witamin, minerałów oraz nieprzerwanych enzymów trawiennych. To właśnie dlatego pite na czczo działają jak swoisty zastrzyk pobudzający organizm do regeneracji i sprawnego funkcjonowania. Odpowiednio skomponowane pobudzają metabolizm, usprawniają trawienie i normalizują poziom cukru we krwi — to niezwykle pomocne, gdy zależy nam na kontrolowaniu masy ciała bez uciążliwych wyrzeczeń.
Przepisy na soki na lepsze trawienie i sprawny metabolizm znajdziesz tutaj.
Dobre trawienie to podstawa dla utrzymania wagi bez dużych wyrzeczeń. To dzięki niemu nie musimy odmawiać sobie „upragnionego gofra”, aby nie zaprzepaścić efektów wielomiesięcznych treningów i diety. Umówmy się — w końcu wakacje, to nie czas wyrzeczeń :–)
Świeżo wyciskane soki są niezastąpione w nawadnianiu organizmu. Oprócz szeregu witamin i minerałów stanowią źródło wody w najdoskonalszej postaci. Tak zwana „woda strukturalna” zamiast „przeciekać” przez organizm, nawilża jego komórki i usuwa wszystko, co niepotrzebne: w tym zanieczyszczenia i nadmiar wody nagromadzonej w tkankach. To właśnie dlatego osoby pijące regularnie soki zwracają uwagę na widoczne wysmuklenie sylwetki i poprawę stanu skóry, która pod wpływem witamin nabiera młodzieńczego blasku i świeżości.
Ograniczona ilość miejsca na bagaż, niewielki wybór kompaktowych wyciskarek, które z powodzeniem można zabrać np. w podróż samochodem, a także wysoki koszt i trudna dostępność świeżo wyciskanych soków na wyjazdach powodują, że zastosowanie tego środka zaradczego może okazać się trudne, a nawet niemożliwe. Nic straconego — w takich przypadkach świeżo wyciskane soki, na czas urlopu, możemy zastąpić wodą z cytryną.
Do tego, jak zdrowa jest woda z dodatkiem cytryny, nikogo nie musimy przekonywać. Picie wody z cytryną na czczo orzeźwia, przyspiesza metabolizm, usprawnia trawienie — to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia również na wakacjach, np. kiedy nie możemy zabrać ze sobą wyciskarki. Dodatek cytryny sprawia, że woda działa, jak naturalny izotonik doskonale nawadniając tkanki organizmu.
W jaki sposób picie wody sprzyja kontrolowaniu masy ciała?
Regulowanie trawienia
Picie dużej ilość płynów wspomaga przesuwanie się pożywienia wzdłuż przewodu pokarmowego. Zawartość w wypijanej wodzie soku z cytryny może przyspieszać wydzielanie żółci. To właśnie dzięki temu tłuszcz zawarty w przyswajanym pokarmie jest wydajniej emulgowany i znacznie szybciej trawiony.
Zmniejszenie apetytu
Picie wody z cytryną wywołuje uczucie sytości i zmniejsza stopień odczuwanego głodu.
Oczyszczanie organizmu z toksyn
Picie dużych ilości wody z cytryną zwiększa moczopędność i tym samym powoduje szybsze usuwanie toksyn z naszego organizmu. Proces ten sprzyja przemianie materii.
Wspomaganie równowagi kwasowo — zasadowej organizmu
Picie soku z cytryny wywiera na organizm alkalizujący wpływ.
2. Praktykuj jogę
Znasz ten stan? Jedziesz na długo wyczekiwany (nie daj Boże) krótki urlop. Wokół Ciebie wymarzone krajobrazy i klimatyczne miejsca. A Ty? Zamiast cieszyć się skarbami natury i obecnością bliskich osób przez pierwszy tydzień walczysz z natrętnymi myślami związanymi z pracą. Stop! Przywołaj się do porządku 😉 Wakacje, to TWÓJ CZAS — nie pozwól go sobie odebrać! Praktyka asan poza zbawiennym wpływem na trawienie i utrzymanie wagi pomoże Ci odnaleźć się „tu i teraz”, zapanować nad myślami i przywołać błogi spokój. Zregenerujesz ciało i umysł, a piękne wspomnienia zostaną na dłużej (i w ogóle będą miały szansę się pojawić 😉
Dlaczego joga tak skutecznie sprzyja kontroli masy ciała, a nawet utracie zbędnych kilogramów?
Dzieje się tak, dlatego że precyzyjne wykonywanie poszczególnych pozycji jogicznych działa detoksykująco na nasz organizm. Praktyka asan opartych na skrętach usprawnia trawienie i wprowadza metabolizm na „wyższe obroty”.
Warto pamiętać, że praktykę jogi należy wykonywać w odpowiednich odstępach czasowych od jedzenia. Posiłek możesz zjeść na 2-3 godziny przed zajęciami.
Jakie asany sprzyjają trawieniu?
Apanasana – inaczej Kolana do klatki piersiowej (lub pozycja uwalniająca energię)
Utkatasana – inaczej Pozycja potężnego (nazywana Pozycją krzesła)
Paścimottanasana – inaczej Skłon w siadzie
Marichyasana I (lub A) – inaczej Pozycja mędrca
Parivrtta janu śirsasana – inaczej Głowa do kolana ze skrętem
Więcej na temat asan korzystnie wpływających na trawienie i nie tylko dowiecie się z artykułów dostępnych na Portal Jogi.
3. Zadbaj o odpowiednie nawodnienie organizmu, nie tylko z rana!
Nie tylko rano, ale też w ciągu dnia pij dużo wody z dodatkiem cytryny, ziół i świeżo wyciskanych soków. Picie odpowiedniej ilości płynów jest niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na odpowiednie ilości przyswajanej wody warto zwracać uwagę zwłaszcza w czasie upalnych wakacji, kiedy dużo przebywamy na słońcu.
Picie dużej ilości płynów obniża łaknienie i usprawnia trawienie, dlatego stanowi doskonały sposób, aby nie przytyć na urlopie.
Pamiętajmy, że woda zawarta jest również w pożywieniu. Z tego powodu jedz duże ilości warzyw i owoców. Te ostatnie z uwagi na zawartość fruktozy wybieraj raczej na śniadanie.
Jeśli masz możliwość, pij świeżo wyciskane soki na wolnych obrotach. Warzywa w płynnej formie dostarczają niezwykle cennego błonnika, enzymów, witamin i minerałów. Dzięki temu działają wszechstronnie, obniżając łaknienie, nawadniając i odżywiając organizm, usprawniając trawienie i odprowadzając nadmiar nagromadzonej wody.
100 najlepszych soków
Zabierasz ze sobą na urlop wyciskarkę 4Swiss? Nie zapomnij o książce z przepisami na 100 najlepszych soków, którą otrzymałeś w zestawie. Przepisy podzielone zostały według poszczególnych właściwości, dzięki temu bez problemu wybierzesz napój spełniający wybraną funkcję o idealnym dla Ciebie smaku.
Nie posiadasz wyciskarki 4Swiss? Tutaj znajdziesz przykładowe przepisy na soki o różnych właściwościach.
4. Ruszaj się!
Ruch, to Twój największy sprzymierzeniec w walce o piękną sylwetkę, toczonej z gofrem z bitą śmietaną i owocami 😉 Zamiast siłowni wybieraj aktywności, które umożliwiają Ci eksplorowanie nowych miejsc i czerpanie radości z darów natury. Kąpiele w morzu, lub basenie, spacery (celuj minimum w 8000-10000 kroków dziennie), jazda na rowerze, jogging, to doskonała forma rekreacji, dzięki której dotlenisz swój organizm, stracisz spore ilości kalorii i w pełni będziesz się cieszyć wakacjami. Joga o zachodzie słońca, to balsam dla ciała i duszy.
Praktykując asany wyciszysz się i poprawisz trawienie, a kolacja nie odłoży Ci się w formie nadprogramowych kilogramów.
5. Planuj posiłki i czas ich spożywania
Jedz regularnie i miej ogólny plan posiłków, które zamierzasz spożyć w ciągu dnia. Nie pomijaj śniadań. Nawet w ramach „wyrównania rachunków” za „grzeszki jedzeniowe” z poprzedniego dnia. Pomijanie śniadań spowalnia metabolizm. Jeśli się głodzisz, organizm przechodzi w tryb tak zwanego „przetrwania”. Nie zużywa on od razu dostarczanych kalorii, tylko magazynuje je w postaci tłuszczu na kolejne dłuższe przerwy. Zmęczony i pozbawiony wartości odżywczych organizm, to gorsze trawienie. W efekcie wzrasta ryzyko przybrania dodatkowych kilogramów pomimo złudnego ograniczenia kalorii.
Dieta bogata w duże ilości warzyw i owoców doskonale sprawdzi się w czasie urlopu. Jesteś nad morzem? Postaw na świeże ryby. Korzystaj z regionalnych kuchni, ale z umiarem. Pomiędzy posiłkami pij dużo wody z cytryną, aby usprawnić trawienie. Planujesz wysokokaloryczny obiad? Pomiń deser i postaw na lekką kolację. Masz zamiar zjeść gofra z bitą śmietaną? Na obiad wybierz chudą rybę lub mięso z dodatkiem dużej ilości warzyw. Zamawiasz pełną węglowodanów pizzę? Woda z cytryną lub zielona herbata, to o wiele lepszy dodatek niż sok owocowy dostarczający dodatkowych ilości cukru. Aby uniknąć dodatkowych kilogramów, zamiast ciężkostrawnego sosu czosnkowego na bazie majonezu warto wybrać sos pomidorowy lub oliwę. Pamiętaj, że dodatek pikantnych przypraw poprawia przemianę materii. Papryczki jalapeno jako dodatek do pizzy, „to jest to” ! 🙂 Czy warto jeść pikantne potrawy w czasie gorących wakacyjnych dni? Opinie są podzielone. Według niektórych ostre przyprawy w czasie upału działają niekorzystnie, ponieważ dodatkowo podwyższają temperaturę ciała, inni zaś twierdzą, że to doskonały sposób na walkę z odczuwanym upałem poprzez wyrównanie różnic w temperaturze ciała i powietrza. Kto ma rację? Pozostawiamy Wam do oceny 🙂 Pewnie, jak to zwykle bywa, prawda znajduje się gdzieś po środku – naszym zdaniem zachować zdrowy rozsądek i słuchać swojego organizmu 🙂
6. Unikaj fast foodów i jedzenia posiłków, które stymulują skoki cukru we krwi.
Masz ochotę na gofra? Wybierz lody bogate w sycące białko 😉 Po 5 minutach nie rzucisz się na ten kolorowy sorbet z „cukru o smaku truskawek” 😉 Wracasz do pensjonatu po kilku godzinach szaleństw na plaży mijając budki z fastfoodami? Zastanów się, czy jednak nie wytrzymasz do momentu aż na Twoim stole zagości wyśmienity, pełnowarościowy łosoś z karmelizowanymi warzywami, lub świeżutka flądra prosto z morza, lub sterk z pieczonymi frytkami z batatów i zostaw miejsce na lody pistacjowe 😉 Jest tyle możliwości 🙂
7. Nie przesadzaj i ciesz się wakacjami!
Wszystko jest dla ludzi, a wakacje, to Twój czas – korzystaj z niego w pełni i ciesz się miejscową kuchnią. Najważniejsze, to zachować umiar i zadbać o spokojny umysł.
I w tym wakacyjnym nastroju poniżej prezentujemy przepis na doradę z warzywami o iście nadmorskim smaku. Możecie ją przygotować również w domu. Jeśli macie możliwość, do jej przygotowania możecie użyć frytkownicy beztłuszczowej. Ryba opiekana za pomocą gorącego, sprzężonego powietrza, jest wyśmienicie chrupiąca na zewnątrz, a delikatna i soczysta w środku. Palce lizać 🙂
Przepis na doradę rodem z nadmorza
Temperatura pieczenia: 200°C
Czas przygotowania: 22 minuty
Składniki:
– Tuszka dorady (lub innej ryby, jeśli wolicie 🙂
– ziemniaki
– Szparagi
– Pomarańcz
– Świeże zioła: lubczyk, oregano, natka pietruszki czy bazylia,
– czosnek
Pesto:
– Garść migdałów
– Garść orzechów
– Oliwa z oliwek
– Sól, pieprz
Sos do ziemniaczków:
– Jogurt naturalny/grecki
– Majonez/musztarda
– Oliwa z oliwek
– Świeże zioła
W/w wymieszaj i dopraw.
Masło czosnkowe:
– Masło
– Czosnek
– Sól
Sposób przygotowania
Masło wymieszaj z upieczonym czosnkiem, podawaj do ryby lub ziemniaczków.
Orzechy rozdrobnij w moździerzu dodaj oliwę i dopraw.
Ziemniaczki potnij na ćwiartki, umieść w komorze urządzenia i piecz na jasnozłoty kolor (temp. 200°C, czas: 12 minut)
Dodaj nadzianą plastrem pomarańczy i ziołami tuszkę ryby, ząbki czosnku, szparagi. Całość zapiekaj ponownie (temp. 200°C, czas w zależności od wielkości ryby 8-10 minut)
Rybę wykładamy na talerz, ziemniaczki polewamy jogurtowym sosem a szparagi orzechowym pesto.
Pyszne, zdrowe i takie szybkie danie! W kilka minut możemy zjeść obiad, jakbyśmy byli na wakacjach nad morzem!
Autorka przepisu: Karolina Smyk