Świeżo wyciskane soki – 8 najlepszych przepisów na soki o różnych właściwościach

O tym, że soki z wyciskarki, to bogactwo witamin i minerałów wiemy od lat. Ich doskonałą przyswajalność gwarantuje płynna forma, dzięki której substancje odżywcze trafiają do krwiobiegu w skumulowanej ilości i znacznie szybciej niż po zjedzeniu warzyw lub owoców. To właśnie dlatego osoby dbające o zdrowie i budowanie naturalnej odporności coraz częściej włączają soki do codziennej diety. Osoby regularnie pijące soki z wyciskarki rzadziej chorują, mają więcej energii, zwracają uwagę na lepsze trawienie, poprawę metabolizmu, a także stanu skóry i włosów. Dlaczego tak się dzieje?

Witaminy czerpane ze świeżo wyciskanych soków na wolnych obrotach są doskonale przyswajalne przez organizm

Technologia wyciskania wolnoobrotowego pozwala na zachowanie nieprzerwanych łańcuchów enzymowych. Dzięki temu soki wydatnie wspomagają naturalny proces trawienia. Skumulowane składniki odżywcze zawarte w płynnej formie działają jak swoisty zastrzyk. Są błyskawicznie przyswajalne przez organizm, odżywiają i uzdrawiają tkanki. Ponadto odpowiednio dobrane kompozycje warzyw i owoców pozwalają na uzyskanie konkretnych, oczekiwanych przez nas efektów. Chcesz schudnąć? Oczyścić organizm? Usprawnić trawienie i przyspieszyć przemianę materii? Nabrać energii o poranku lub wyciszyć się przed snem? A może nadać skórze świeżości i blasku przed ważnym dniem lub poprawić stan włosów? Eliksir zdrowia, urody i młodości jest do Twojej dyspozycji.

Soki oczyszczające organizm

Od wolnego od obciążeń organizmu zaczyna się nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Soki o właściwościach oczyszczających pomagają pozbyć się szkodliwych substancji z organizmu, wypłukują nagromadzony w jelitach gluten wywołujący uczucie ciężkości i zmęczenia, a dzięki temu ułatwiają przyswajanie składników odżywczych, wzmacniają odporność, ułatwiają odchudzanie, dostarczają witamin, minerałów i przeciwutleniaczy oraz dodają energii. Przepisy na świeże soki oczyszczające organizm bardzo często zawierają łodygi selera naciowego, liście szpinaku, czy świeżej mięty. Doskonale nawadniają organizm i odprowadzają nadmiar wody z tkanek. Niwelują opuchnięcia i są naszym sprzymierzeńcem w walce z cellulitem. Kilkudniowy detoks takimi sokami to też sposób na piękną cerę i odzyskanie dobrego samopoczucia – czujemy na własnej skórze, co oznacza „narodzić się na nowo” 😉

Soki oczyszczające

Kiedy pić soki o właściwościach oczyszczających?

Najlepsze korzyści przynoszą spożywane rano i na czczo – o ile nie ma ku temu przeciwwskazań medycznych. Po wypiciu soku należy odczekać około 30 minut przed spożyciem posiłku. Wiele osób decydujących się na oczyszczenie organizmu sięga po najprostszy wariant – sok z marchwi z dodatkiem jabłka.

Przepisy na soki oczyszczające -Jakie warzywa i owoce łączyć?

Przepisy na soki oczyszczające zawierają owoce i warzywa o niskiej zawartości cukru i właściwości nawadniające. Odznaczają się dużą zawartością witaminy C, beta-karotenu, a także wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. Aby oczyścić organizm najlepiej przekonać się do soków warzywnych. Przykładowe składniki soków, które najlepiej sprawdzą się w oczyszczaniu organizmu znajdują się poniżej:

  • brokuły
  • seler naciowy
  • liście szpinaku i jarmużu
  • ogórek
  • seler korzenny
  • natka pietruszka
  • korzeń pietruszki
  • marchewki
  • cukinia
  • cytryna
  • jabłko
  • grapefruit

Przepis na sok oczyszczający

  • ogórek
  • seler naciowy
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 cytryny
  • kilka różyczek brokułu
  • cukinia
  • 2 duże garście jarmużu
  • natka pietruszki

Soki odchudzające

Chcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów? Świeżo wyciskane soki są Twoim sprzymierzeńcem. Odpowiednio skomponowane dostarczają błonnika zmniejszając potrzebę podjadania oraz są bogactwem doskonale przyswajalnych skoncentrowanych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy – ich uzupełnianie jest niezwykle ważne przy obniżonej kaloryczności posiłków i dietach wiążących się z eliminacją części składników. Zmniejszają potrzebę podjadania, przyspieszają przemianę materii i wzmacniają organizm potężną dawką witaminy C. Doskonale sprawdzi się dodatek imbiru o właściwościach rozgrzewających i przyspieszających przemianę materii oraz pomidorów bogatych w potas.

Sok odchudzający

Kiedy pić soki o właściwościach odchudzających?

Soki o właściwościach rozgrzewających warto pić przed aktywnością fizyczną, aby zmaksymalizować proces przemiany materii i spalania tłuszczu. W czasie odchudzania warto rozważyć zastąpienie nimi wybranych posiłków, jak np. drugie śniadanie, czy podwieczorek.

Przepisy na soki odchudzające z wyciskarki – Jakie warzywa i owoce łączyć?

Przepisy na soki z wyciskarki o właściwościach odchudzających zawierają składniki o niskiej kaloryczności bogate w potas, witaminy z grupy B, które uczestniczą w spalaniu węglowodanów i tłuszczów i przyśpieszają metabolizm. Soki warto wzbogacić o przyprawy o właściwościach rozgrzewających i antyoksydacyjnych, jak imbir, kurkuma, czy pieprz cayenne, które dodatkowo poprawiają metabolizm i trawienie. Ich skład powinniśmy dopasować do aktywności i stanu zdrowia – jeśli trenujemy potrzebujemy większej ilości dobrych węglowodanów, a wtedy przyspieszający proces spalania tłuszczu ananas okaże się doskonałym dodatkiem. Zawartość owoców powinna być mniejsza jeśli nasza aktywność jest niska. Z ostrych przypraw rezygnujemy przy problemach przewodu pokarmowego, np. żołądkowych.

  • burak
  • grapefruit
  • pomarańcza
  • cytryna
  • ananas
  • szpinak
  • jarmuż
  • korzeń pietruszki
  • korzeń selera
  • seler naciowy
  • imbir
  • kurkuma
  • pieprz cayenne

Przepis na sok odchudzający

  • grapefruit
  • cytryna
  • opcjonalnie: 2 duże limonki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 plastry ananasa
  • 4 garście jarmużu
  • burak
  • ogórek
  • imbir
  • kurkuma
  • opcjonalnie: pieprz cayenne

Wskazówka:

W czasie odchudzania raz – dwa razy w tygodniu warto wypić sok z kapusty kiszonej lub z grapefruita. Lepiej jednak nie robić tego bezpośrednio przed wyjściem z domu 😉 Soki te posiadają właściwości przeczyszczające.

Więcej o roli soków w procesie odchudzania przeczytasz tutaj.

Soki dodające energii

Przepis na energetyczny poranek? Zastrzyk orzeźwiającego smaku i witaminy C! Wstajesz rano zmęczony? Po pracy jesteś wypompowany z sił? Brakuje Ci energii aby iść na siłownie lub realizować swoje pasje, a Twój nastrój podpowiada: “Nic mnie więcej nie czeka?” – popraw samopoczucie sokiem z buraka, dodaj do niego jabłko, 2 marchewki, i zadbaj o ciało i umysł dostarczając naturalnych witamin zawartych w świeżo wyciskanych sokach! Ty tu rządzisz – drobne wybory warunkują dobre samopoczucie 🙂

Sok dodający energii

Kiedy pić soki o właściwościach energetyzujących?

Wtedy, kiedy tego potrzebujesz! Na dobry poranek najlepiej się sprawdzą te orzeźwiające z dodatkiem owoców, a po ciężkim dniu pracy warto postawić na bogate w żelazo i stabilizujące cukier warzywa.

Przepisy na soki z wyciskarki o właściwościach energetyzujących – Jakie składniki łączyć?

Najlepiej sprawdzą się te bogate w witaminę C i żelazo oraz posiadające właściwości antyoksydacyjne. Niezastąpione okażą się buraki, pomarańcze, cytryna, limonka oraz zielone liście.

Przepis na sok – energetyczny poranek

  • 2 pomarańcze
  • cytryna
  • szpinak
  • pół ogórka
  • natka pietruszki

Przepis na sok – zastrzyk energii po ciężkim dniu pracy

  • 4 buraki
  • cytryna
  • szpinak
  • pietruszka

Soki niwelujące ochotę na słodycze

Masz słabość do słodyczy, a chciałbyś ograniczyć ilość cukru w diecie? Odpowiednio zbilansowane soki rozwiążą Twój problem niwelując wahania tego składnika we krwi.

Soki warzywne

Kiedy pić soki obniżające ochotę na słodycze?

Najlepiej zacząć od rana, aby zapobiec wahaniom cukru we krwi. Ważna jest tu regularność, dlatego soki te warto spożywać na 30 minut przed posiłkiem.

Przepisy na soki z wyciskarki obniżające ochotę na słodycze – Jakie składniki łączyć?

Te bogate w błonnik, o niskiej zawartości cukru i regulujące jego poziom. Stawiamy na to, co zielone – głównie warzywa. Ograniczamy zawartość zawierających fruktozę owoców – najlepiej do cytryny 😉 Naszymi sprzymierzeńcami będą:

  • korzeń pietruszki
  • łodygi selera nacioweg
  • korzeń selera
  • ogórek
  • szpinak
  • cukinia
  • natka pietruszki
  • buraki
  • broków
  • jarmuż
  • cytryna
  • grapefruit
  • kurkuma
  • imbir

Przepis na sok obniżający ochotę na słodycze 

  • seler korzenny
  • pietruszka
  • grapefruit
  • cytryna
  • seler naciowy
  • cukinia
  • 1 burak
  • jarmuż

Wskazówka: Nie potrafisz zrezygnować ze słodyczy? Możesz wybierać zdrowsze alternatywy przygotowując sorbet owocowy ze świeżo wyciskanych soków. Wyciskarki do soków 4Swiss w zestawie zawierają specjalne sita do lodów i sorbetów. Jak przyżądzić domowe lody z wyciskarki? Dowiesz się tutaj. Możesz zainspirować się przepisami Jakuba Kuronia, który korzysta z wycisarki wolnoobrotowej 4Swiss BM105 Swan. Resztki po sokach możesz wykorzystać do przyrządzenia również innych deserów, takich jak brownie. Zaskoczony ilością możliwości, które dają wycisarki 4Swiss? Jest ich o wiele więcej 🙂 Na podstronach produktów znajdziesz ich pełen zakres. Nie wiesz, który model wyciskarki 4Swiss wybrać dla siebie? Podpowiedź znajdziesz w tym wpisie.

Soki usprawniające trawienie

Od naszego trawienia zależy prawidłowa przemiana materii, dobre samopoczucie oraz odpowiednia masa ciała. Spożywanie świeżo wyciskanych, bogatych w błonnik, doskonale nawadniających soków o niskiej zawartości cukru usprawni perystaltykę jelit i wspomoże pracę wątroby.

Sok poprawiający trawienie

Kiedy pić soki usprawniające trawienie?

Najlepiej na 30 minut przed posiłkiem.

Jakie składniki łączyć?

Sprawdzą się te bogate w błonnik, o niskiej zawartości cukru i wspierające pracę jelit. Niezastąpione okażą się wszelkie liście i dodatek przypraw, takich jak kurkuma i imbir.

  • korzeń pietruszki
  • seler naciowy
  • seler korzenny
  • ogórek
  • szpinak
  • papryka
  • cukinia
  • natka pietruszki
  • buraki
  • brokół
  • jarmuż
  • cytryna
  • grapefruit
  • kurkuma
  • imbir

Przepis na sok usprawniający trawienie

  • seler korzenny
  • pietruszka
  • grapefruit
  • cytryna
  • szpinak
  • kurkuma
  • imbir
  • opcjonalnie: 2 jabłka

Soki na piękną skórę i włosy

Antyoksydanty, betakaroten, witaminy C, A i E. To panaceum na skórę pełną blasku i zdrowe włosy. Ich najlepszym naturalnym źródłem są owoce i warzywa. Zastrzyk witamin i minerałów ze świeżo wyciśniętego soku na wolnych obrotach działa jak eliksir młodości i może przynieść lepsze efekty niż nie jeden krem, czy serum. Szczególnie jeśli serwujemy go sobie regularnie w połączeniu ze zdrowym stylem życia.

Sok na piękną skórę

Kiedy pić soki na poprawę wyglądu skóry i włosów?

Rano na czczo i wieczorem jako ostatni posiłek lub po upływie minimum 30 minut od zjedzenia kolacji. Te drugie powinny zawierać niższą zawartość cukru.

Jakie składniki łączyć?

Te bogate w antyoksydanty, witaminy C, A i E. Doskonale sprawdzą się cytrusy i owoce jagodowe, ale również liście zawierające beta-karoten i warzywa nawadniające.

Przepis na sok na promienną cerę i mocne włosy

Poranny:

  • pomarańcza
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • szpinak
  • seler naciowy
  • jarmuż

Na wieczór:

  • seler naciowy
  • cytryna
  • ogórek
  • natka pietruszki
  • czerwona lub czarna porzeczka
  • dodatek kurkumy

Wskazówka: Jak wyciskać warzywa i owoce w wyciskarce wolnoobrotowej?

Wyciskając soki z różnych owoców i warzyw najlepszy efekt uzyskamy dodając składniki naprzemiennie. Liście i zioła przeplatamy z bardziej soczystymi owocami, takimi, jak np. pomarańcze, kiwi, a te bogate w miąższ – z twardymi, jak np. marchewka, pietruszka, seler, burak. Warzywa i owoce włókniste należy pokroić na fragmenty około 1-2 cm w poprzek włókien.

Chcecie więcej przepisów na świeżo wyciskane soki o określonych właściwościach? Najwięcej znajdziecie je w dołączanej do wyciskarek wolnoobrotowych 4Swiss książkach. Jeśli nie macie książki, dajcie znak, a opracujemy dla Was kolejne przepisy.

Przepisy na soki

Czym się różnią soki z sokowirówki, od soków z wyciskarki?

Wyciskarka wolnoobrotowa pozyskuje sok w procesie bliskiemu tłoczeniu. Ślimak najpierw miażdży owoce, a następniewyciska z nich sok.

Główne cechy wyciskarki:

  • pracuje na wolnych obrotach
  • najpierw rozdrabnia produkty, a następnie je miażdży i wyciska sok
  • soki nie są napowietrzone
  • brak pianki
  • stała konsystencja soku
  • więcej wartości odżywczych, dzięki zawartości miąższu w soku
  • bardziej wyrazisty smak soku
  • sok bogaty w witaminy, minerały i enzymy, więcej antyoksydantów
  • możliwość wyciskania soku z ziół
  • możliwość robienia musów
  • cicha praca
  • łatwe i szybkie czyszczenie

W przypadku sokowirówki pozyskiwanie soku odbywa się poprzez bardzo szybkie ścieranie owoców, a następnie odwirowanie z nich soków.

Główne cechy sokowirówki:

  • pracuje na bardzo wysokich obrotach
  • ostrza i tarka wytwarzają wysoką temperaturę, która niszczy część składników odżywczych
  • soki z sokowirówki są bardziej napowietrzone i ulegają napowietrzaniu
  • sok składa się większości z wody
  • sok szybko utlenia się i brązowieje
  • dużo niewykorzystanego miąższu
  • duży hałas w trakcie pracy maszyny
  • uciążliwe czyszczenie
  • brak możliwości robienia musów, przecierów, sorbetów, lodów, syropów, mleka roślinnego i tofu.

Czym jeszcze różni się wyciskarka wolnoobrotowa od sokowirówki? Dowiesz się tutaj.

Właściwości wybranych owoców i warzyw

Grejpfruty – są bogate w błonnik i witaminę C

Kiwi – w 100 g zawierają aż 93 g witaminy C (to więcej niż cytryna!)

Jagody – są bogate w przeciwutleniacze

Ananasy – zawierają mangan

Banany – zawierają duże ilości potasu

Jabłka – zawierają pektyny (rozpuszczalny błonnik) oraz flawonoidy

Truskawki – zawierają witaminę C oraz błonnik

Warzywa, które dodają energii:

Marchew – zawiera witaminę A, karoten, błonnik oraz witaminy z grupy B, wapń, potas, sód oraz żelazo

Awokado – 100 g zawiera 13,4 g błonnika, witaminy z grupy A, B, witaminę E oraz kwas foliowy i potas

Jarmuż – zawiera błonnik, witaminę C, witaminę K, sulforafan (silny przeciwutleniacz), potas, sód oraz białko

Seler – zawiera potas, sód, wapń, magnez i fosfor

Brokuły – zawierają witaminę C, karoten, fosfor, magnez, żelazo, sód i potas

Buraki – zawierają białko, tłuszcze, magnez, fosfor, wapń, żelazo, karoten, witaminę C oraz witaminy z grupy B

Leave a Comment

Kontakt

Śmiało napisz do nas wiadomość a skontaktujemy się z Tobą tak szybko, jak będzie to możliwe

    0

    Start typing and press Enter to search

    Jak nie przytyć na wakacjach