Remontujesz własne lub wprowadzasz się do nowego mieszkania bądź domu i jesteś na etapie kompletowania wyposażenia kuchni? A może Twoje dotychczasowe noże odmówiły posłuszeństwa i zwyczajnie szukasz dla nich godnego zastępstwa? To właśnie z myślą o Tobie przygotowaliśmy ten poradnik!
Jaki kuchenny nóż lepiej sprawdzi się u Ciebie? Stalowy, a być może ceramiczny? Poznaj główne różnice, przeznaczenie oraz mocne strony. Mamy nadzieję, że ten artykuł ułatwi Ci podjęcie właściwej decyzji!
Czym się różnią kuchenne noże wykonane ze stali od tych z ceramiki?
Aby ułatwić Ci wybór pomiędzy nożem ceramicznym oraz stalowym – najpierw musimy skupić się nad tym, co tak naprawdę odróżnia to niezbędne wyposażenie każdej kuchni.
#1 Materiał
Pierwszą znaczącą różnicą jest naturalnie surowiec, który wykorzystuje się do ich produkcji. W przypadku noży ceramicznych ostrze jest wykonane właśnie z ceramiki, z kolei rękojeść – zazwyczaj z poręcznego i antypoślizgowego tworzywa sztucznego.
Jeżeli mowa o nożach ze stali – ostra część to właśnie ten materiał. Rękojeść może być jej przedłużeniem (i również zostać wykonana z metalu – tak właśnie jest w przypadku noży 4Swiss). Aczkolwiek do produkcji tego elementu wykorzystuje się również tworzywo, a nawet drewno.
#2 Sposób wykorzystania noży kuchennych
Wybór konkretnego materiału, z którego powstaje nóż do kuchni, znajduje również przełożenie związane z tym, w jaki sposób możesz z niego korzystać.
- Wysokiej jakości noże ze stali cechują się wysoką ostrością i sprężystością, dzięki którym są odporniejsze na uszkodzenia i doskonale radzą sobie nawet z najtwardszymi produktami. Z drugiej strony – zdecydowanie szybciej się tępią.
- Klasowe noże z ceramiki są jeszcze bardziej ostre i precyzyjne, a z uwagi na zastosowany surowiec – praktycznie w ogóle się nie tępią i w ten sposób nie wymagają ostrzenia. Jeśli jednak zajdzie taka konieczność – tego rodzaju proces należy wykonywać przy użyciu specjalnej diamentowej ostrzałki. Próba ostrzenia noża ceramicznego zwykłą ostrzałką może skutkować jego ukruszeniem i postrzępieniem.
#3 Zasady pielęgnacji noży wykorzystywanych w kuchni
Stal ma to do siebie, że z łatwością może absorbować, a następnie przenosić zarówno smak, jak i zapach. Jeśli w tym samym czasie pracujesz z różnymi produktami, a jednocześnie zależy Ci na maksymalnych efektach – pamiętaj aby przepłukiwać nóż i zawsze regularnie myj noże po skończonym gotowaniu. W przypadku noży ceramicznych ten problem nie istnieje. Surowiec odznacza się całkowitą neutralnością – zarówno zapachową, jak i smakową.
Ważny aspekt stanowi również sam sposób ich czyszczenia. Zarówno jednych, jak i drugich produktów nie należy myć w zmywarce. Kontakt z gorącą wodą, środkami chemicznymi oraz narażenie na uderzenia innych mytych elementów. To wszystko może doprowadzić do uszkodzenia powłoki, jak również stępienia się noży. Warto także pamiętać, że mycie noży w zmywarce może powodować miejscowe rdzewnienie.
Zamiast tego – warto postawić na tradycyjną pielęgnację.
Noże wykonane ze stali możesz umyć przy pomocy ciepłej wody oraz delikatnego środka czyszczącego (np. płynu do naczyń). Z kolei ceramiczne – przy użyciu bieżącej wody z kranu. Na koniec pamiętaj, aby wytrzeć je do sucha, chociażby za pomocą czystego papierowego ręcznika.
Warto pamiętać: charakterystyka noży ceramicznych powoduje, że są one kruche i stosunkowo delikatne. Upadek z wysokości (np. na blat lub podłogę) bądź kontakt z bardzo twardymi produktami, mogą spowodować odkształcenia lub pęknięcia. Należy obchodzić się z nimi bardzo ostrożnie, ponieważ nawet niewielkie uszkodzenie może sprawić, że nie będą się już nadawały do użytku.
Stalowy czy ceramiczny? Który nóż kuchenny będzie dla Ciebie lepszy?
Jak z pewnością udało Ci się wywnioskować po zapoznaniu się z powyższą treścią – odpowiedź na to pytanie wcale nie jest jednoznaczna.
Jeżeli chcesz mieć zawsze pod ręką rozwiązania, które pozwolą Ci na wygodne, sprawne i wydajne przyrządzanie nawet najbardziej wymagających posiłków – najlepszym wyborem będzie komplet noży ceramicznych i kuchennych. W ofercie sklepu 4Swiss znajdziesz zarówno niezwykle ostry nóż ceramiczny, którym precyzyjnie pokroisz wiele warzyw jak i owoców. Ponadto możesz wybierać pomiędzy bogatym asortymentem noży wykonanych ze stali, gdzie znajdziesz zarówno te kultowe nóże szefa kuchni oraz uwielbiany przez kucharzy santoku, jak i nieco mniejsze – poręczne obieraki.