Dobry blender “przełamie każde lody” na drodze do zdrowego odżywiania. Aromatyczne zupy krem, zielone koktajle, domowej roboty hummus i pesto, lodowe szejki, jak z McDonalda – z tym urządzeniem ogranicza nas tylko wyobraźnia! To niepozorne urządzenie ułatwia nam życie na co dzień nie oczekując dużej ilości miejsca. Działając na “pełnych obrotach” staje się niezastąpionym sprzymierzeńcem osób, które na przygotowanie zdrowego śniadania mają niespełna 3 minuty, będących na diecie, czy rodziców dzieci, którym nie wystarczają już zwykłe naleśniki (zapytajcie, co powiedzą na truskawkowe lub z masłem orzechowym 😉) Nie ma wątpliwości, że kiedy dobry blender znajdzie się w naszej kuchni, będzie używany na okrągło. Przed dokonaniem wyboru warto więc poświęcić kilka minut na rozeznanie, aby nasz wybór okazał się strzałem w 10.! Przed wami 5 kluczowych cech, na które warto zwrócić uwagę wybierając blender.
Moc urządzenia
Skruszy lód, zmiażdży najtwardszy orzech. Zmiksuje niezliczone litry zupy podczas oczyszczającego detoksu. Nie ulega wątpliwości, że blender potrzebuje dla nas dużo siły. Im więcej mocy, tym szybciej i precyzyjniej poradzi sobie z blendowaniem różnego rodzaju składników. Wybierając blender warto mieć na uwadze rekomendacje ekspertów, którzy wskazują, iż moc nie powinna wynosić mniej niż 600 W, a najlepiej, aby była to moc na poziomie przynajmniej 750 W. Wiemy jak ważne jest to w praktyce, dlatego Smart Blender 4Swiss wyposażyliśmy w silnik o mocy aż 1000 W! To dzięki temu i nożom, o których za moment nasi Klienci czują tak dużą różnicę 🙂
Typ noży
Sieka, kruszy, blenduje, miksuje, miażdży najtwardsze składniki – i zdaje się to nie robić na nim wrażenia. Tak działa blender wyposażony w najwyższej jakości noże przez lata odporne na tępienie. Rekomenduje się, aby urządzenie było wyposażone w minimum dwa-trzy dobre jakościowo noże.Te z dolnej półki wyposażone są w jedno ostrze, które samotne na polu bitwy niejednokrotnie okazuje się niewystarczające. Przynajmniej na dłużej. Wybierając blender warto zwrócić uwagę na odpowiednią konstrukcję noży. Wówczas urządzenie pracuje wydajnie i skutecznie. Smart Blender 4Swiss wyposażony został 6-ramienne ostrze odporne na tępienie. Bez ich precyzji i moc okazałaby się niewystarczająca, aby “nóż w orzech wchodził, jak w masło” 😉
Wykonanie ostrza
Wybierając blender warto zwrócić uwagę na rodzaj metalu, z którego wykonane zostało otrze. Na jakość siekania przekłada się także kąt cięcia. Tu trudno gołym okiem nie mając fachowej wiedzy ocenić, czy jest OK, dlatego wybierając blender najlepiej skorzystać z oferty zaufanego producenta. Warto zwrócić uwagę na obietnicę “ostrza odpornego na tępienie” – taka deklaracja dużo Wam powie o jego jakości.
Rodzaj blendera
Osoby, którym przyszło miksować zupy na krem przy użyciu blendera ręcznego dobrze wiedzą, jak żmudny (i niekiedy brudny 😉 ) jest to proces. Uzyskanie jednolicie gładkiej masy “bez farfocli” za pomocą blendera ręcznego jest praktycznie niemożliwe. Korzystając z blendera kielichowego odczujecie różnicę. Dotychczasowi Użytkownicy blenderów ręcznych odkryją, że zupa może miksować się sama 😉 – szybko i dokładnie. Po komplikować, to co jest proste?
Łatwe czyszczenie
Jednoczymy się z wszystkimi osobami, które nie lubią zmywać. Dlatego podpowiadamy, że ten TIP możecie wykorzystać bez względu na markę blendera kielichowego, którą wybierzecie. Aby szybko wyczyścić blender, zanim masa zaschnie wystarczy uzupełnić 1/2 kielicha wodą i uruchomić urządzenie na kilka do kilkunastu sekund (zależy od blendera). Po tym zabiegu płuczemy kielich pod bieżącą wodą i po sprawie 😉 Wiemy, jak uporczywe może być zmywanie, dlatego Smart Blender 4Swiss został wykonany z tworzywa nieprzywierającego. Dodatkowo kielich i pokrywki można też myć w zmywarce. Kamień z serca