Szaszłyki z grilla – niezależnie od pogody, wyśmienity koktajl z selerem naciowym, genialny humus o idealnej konsystencji, rewelacyjne naleśniki z prażonymi jabłkami – to kolejne pomysły Pani Anny Tyrały, która od lat używa urządzeń 4Swiss. Korzystajcie i testujcie 🙂
Przepis na grillowane szaszłyki
Do tej pory przyznaje rzadko robiłam grilla na działce bo zwyczajnie nie chciało mi się go rozpalać, pilnować ognia, a potem tego wszystkiego czyścić. Od teraz mogę przygotować grilla bez tych wszystkich nieprzyjemnych czynności a na dodatek zdrowiej i bez tłuszczu Na pierwszy ogień idą szaszłyki! Wyszły pycha i już myślę co przygotować następnym razem 🤤
Składniki
Pierś z kurczaka, lub inne mięso, które lubicie
Papryka
Cebula
Czosnek
Sposób przygotowania
Składniki kroimy, doprawiamy ulubionymi przyprawami i nadziewamy na wykałaczki do szaszłyków.
Temperatura grillowania: 180 stopni C (we frytkownicy powietrznej)
Czas grillowania: około 15 minut
Przepis na domowy hummus
Najszybsza i najlepsza przekąska ale też pasta do kanapek ? Oczywiście, że hummus. Najprostszy, czyli klasyczny ale może być również paprykowy lub z suszonymi pomidorami 😊 Do jego przygotowania użyłam blender 4Swiss
Składniki
1 puszka ciecierzycy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 mały ząbek czosnku
5 łyżek pasty sezamowej tahini
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przepis na naleśniki z pieczonymi jabłkami, cynamonem i cukrem pudrem
(w wersji bardziej kalorycznej z bitą śmietaną)
Do przygotowania ciasta niezawodny okazał się blender 4Swiss. Szybko wymieszaj składniki na idealną masę i na dodatek jest łatwy w czyszczeniu – wystarczy opłukać kielich pod bieżącą wodą i gotowe! Poniższy przepis na ciasto pochodzi od Magdy Gessler – koniecznie wypróbujcie.
Składniki
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki wody gazowanej
2 duże jajka
szczypta soli
masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania
Mąkę przesiej przez sitko.
Jajka wbij do miski. Dodaj szczyptę soli i ubij je puch.
Do jajek wsyp mąkę pszenną, wlej mleko i wodę gazowaną. Wymieszaj na jednolite i gładkie ciasto. Powinno jednocześnie spływać i pokrywać łyżkę. Jeżeli ciasto jest za gęste, wlej trochę wody gazowanej. Jeżeli natomiast ciasto jest za rzadkie, dodaj odrobinę mąki pszennej.
Na patelni do smażenia naleśników roztop masło klarowane. Wlej porcję ciasta. Krążąc patelnią, rozprowadź je po całej powierzchni. Smaż około pół minuty, aż brzegi zaczną się wywijać. Odwróć na drugą stronę i smaż na złoty kolor. Przełóż na talerz i przykryj ściereczką na czas smażenia pozostałych naleśników.
Pokrojone w kostkę jabłka upraż na patelni z dodatkiem cynamonu i wanilli.
Przepis na zdrowy i wyśmienity koktajl
Oto jeden z moich ulubionych koktajli. Połączenie zdrowia i doskonałego smaku. czyli połączenie banana, selera naciowego, jabłka, ogórka, zielonej pietruszki, soku z cytryny oraz wody.
Odkąd korzystam ze Smart Blendera 4Swiss robią go praktycznie codziennie. Sprzęt ten ma dużą moc (aż 1000W), dzięki czemu, jak zapewnia nas producent, możemy nawet kruszyć kostki lodu (zamierzam to przetestować i na pewno pokaże wam wideo z tego eksperymentu 😉)
Wyposażony jest w 6-ramienne ostrze ekstrakcyjne wykonane ze stali nierdzewnej odporne na tępienie. W zestawie otrzymujemy aż dwa kielichy (mały-300 ml oraz duży 700 ml) oraz dwie pokrywki (jedną do przechowywania a drugą, wygodną z dzióbkiem, dzięki czemu przygotowany koktajl możemy zabrać wszędzie ze sobą). Lubicie koktajle? Macie swój ulubiony? Łapcie mój 😊
Składniki:
pęczek bazylii – 60 gramów listków
niecałe 1/3 szklanki oliwy extra virgin (z pierwszego tłoczenia) – około 75 ml
2 małe ząbki czosnku – do 8 g – można pominąć
przyprawy: niecałe pół łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Wrzuć składniki do kielicha blendera. Blenduj do rozdrobnienia i połączenia składników. Wymieszaj z ugotowanym wcześniej makaronem
Smacznego!