Przed nami ostatnie, najcięższe chwile jesieni – na zmianę deszcz ze śniegiem, załamanie pogody i pora przejściowa do zimy. To czas w którym naprawdę łatwo o przeziębienie.
Co można zrobić, aby się przed tym uchronić?
Jakie składniki włączyć do diety, by zbudować żelazną odporność?
Jesienny sok – dlaczego jest ważny?
Poprzez soki możemy w łatwy sposób spożyć dużą ilość warzyw i owoców, które naładują nas witaminami. Zamiast dodatkowej surówki, wystarczy szklanka pysznego soku.
To dobra opcja szczególnie dla osób, które nie przepadają za warzywami w diecie.
Soki są smaczniejsze i łatwiejsze w spożyciu.
Jest to także szansa na zawarcie w diecie składników, których na co dzień nie spożywamy – na przykład kawałek korzenia imbiru, czy szczyptę cynamonu.
Jesienne soki i ich zalety
W zależności od użytych składników, jesienny sok będzie mieć inne właściwości zdrowotne.
Gdy zrobisz go na bazie owoców i warzyw, możesz liczyć na takie benefity:
– uzupełnienie brakujących wartości odżywczych,
– dostarczenie potrzebnego błonnika,
– wzmocnienie odporności,
– poprawy funkcjonowania całego organizmu.
To wszystko i znacznie więcej, dzięki szklance pysznego soku!
Jakie dokładnie soki warto zrobić przy wesprzeć ciało na jesień i przed nadchodzącą zimą?
Sok jabłkowo-marchewkowy z imbirem:
Jabłka dostarczą Ci witaminy C i z grupy B, a kawałek imbiru wesprze układ immunologiczny i Twoje trawienie. Dodatkowo posiada silne właściwości przeciwzapalne. Idealnie połączenie na nienaganną odporność!
- Składniki:
- 3 jabłka
- 5 marchewek
- Kawałek świeżego imbiru (wg uznania)
- Przygotowanie:
- Wymieszaj pokrojone na kawałki jabłka, marchewki i imbir.
- Wyciśnij sok w wyciskarce wolnoobrotowej.
- Podawaj schłodzony.
Sok z dyni z pomarańczą i cynamonem:
Dynia to mocno niedoceniony pokarm. Bezpodstawnie, bo jest naprawdę wartościowy – ma w sobie mnóstwo wartości odżywczych, od witamin A, C i E, przez potas, cynk, magnez i selen.
Gdy dodasz do niej cynamon, dodatkowo wesprzesz pracę nerek i poprawisz trawienie.
- Składniki:
- Kawałek świeżej dyni (ok. 200 gram)
- 4 pomarańcze
- Łyżeczka cynamonu
- Przygotowanie:
- Obierz i pokrój dynię na kawałki.
- Wyciśnij sok z pomarańczy.
- Wyciśnij również sok z dyni.
- Połącz oba soki, dodaj cynamon, wymieszaj i podawaj.
Sok z granatu i jabłka:
Bardzo prosty, a smaczny i zdrowy sok.
Jabłko uzupełni witaminy, w tym ważną dla odporności witaminę C, a granat jest bogatym źródłem polifenoli. Wpłyną one między innymi na Twoje serce i skórę.
- Składniki:
- Ziarna z 1 granatu
- 2 jabłka
- Przygotowanie:
- Wyciśnij sok z jabłek.
- Do gotowego soku dodaj ziarna z granatu.
- Delikatnie wymieszaj i odcedź nadmiar pulpy.
Sok z selera naciowego, gruszek i marchwi:
Pozornie nietypowe połączenie owoców i warzyw, które wspomoże Twój układ krwionośny, uzupełni błonnik oraz wpłynie na zdrowie oczu.
- Składniki:
- Kawałek selera naciowego
- 3 gruszki
- 3 marchewki
- Przygotowanie:
- Pokrój warzywa i owoce na mniejsze kawałki.
- Wyciśnij sok z selera, gruszek i marchwi.
- Wymieszaj i podawaj.
Wyciskarka wolnoobrotowa – wsparcie przy robieniu soków
Soki na jesień zdecydowanie łatwiej jest robić, mając do tego odpowiedni sprzęt.
Najlepiej do tych zadań nadają się wyciskarki wolnoobrotowe – sokowirówki nie mają z nimi szans.
Poprzez wolne obroty (np. dla modelu 4Swiss BM 202 x JJ – 40 na minutę), zachowuje się więcej wartości odżywczych w sokach oraz poprawia ich walory smakowe, choćby przez mniejsze napowietrzenie.
Duży otwór wlotowy (o średnicy 8 cm) sprawia, że nawet duże składniki nie musisz dzielić na mniejsze kawałki. Silnik o mocy do 430W sobie z nimi bez problemu poradzi!
Kliknij i sprawdź, co dokładnie zyskasz dzięki wyciskarce wolnoobrotowej w Twojej kuchni.