
Śliwki, gruszki i figi są owocami z dużą zawartością błonnika. Zarówno figi, jak i gruszki są owocami od tysięcy lat stosowanymi w medycynie ludowej w leczeniu różnych dolegliwości. Śliwki są owocami zaliczanymi do owoców pestkowych, które zawierają związki bioaktywne charakteryzujące się zdolnością do zwalczania „syndromu metabolicznego”, związanego z otyłością i stanami zapalnymi. Oprócz tego śliwki charakteryzują się działaniem przeciw nowotworowym, ograniczającym powstawanie chorób układu krążenia, pomagają zwalczyć nadciśnienie i arteriosklerozę, a także przeciwdziałają cukrzycy. Chcesz spróbować soku, który ma to wszystko? Przepis poniżej!
Składniki:
4 śliwki
3 gruszki
2 świeże figi
Sposób przygotowania 1 szklanki soku:
Owoce dokładnie myjemy. Śliwki przekrajamy na pół i wyjmujemy pestki. Gruszki kroimy na ćwiartki. Do wyciskarki wkładamy owoce na zmianę. Z tej ilości owoców powinniśmy uzyskać 2 szklanki soku, który należy dobrze wymieszać i pić najlepiej zaraz po przygotowaniu.
Właściwości składników:
Szklanka otrzymanego soku pokrywa ponad ¼ dziennego zapotrzebowania na błonnik oraz 15% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Jedna szklanka soku zawiera mniej niż jeden gram tłuszczu!
Śliwka jest źródłem związków takich jak kwasy fenolowe, antocyjany, karotenoidy, minerały i pektyny.
Gruszka zawiera związki fenolowe o działaniu przeciwutleniającym, karotenoidy, takie jak β–karoten, luteina i zeaksantyna, a także pierwiastki, takie jak fosfor, żelazo, potas, wapń i magnez.
Co najmniej 1/6 błonnika zawartego w gruszce to błonnik rozpuszczalny.
Tabela wartości odżywczych:
Zawartość składników odżywczych w 100g owocu | śliwka | gruszka | figa | Zawartość w szklance soku | (% dziennego zapotrzebowania) |
Węglowodany | 11,7 g | 14,4 g | 19,2 g | 35,6 g | 11,9% |
Cukier | 3,4 g | 1,8 g | 16,3 g | 10,8 g | 21,7% |
Błonnik | 1,6 g | 2,1 g | 2,9 g | 5,1 g | 25,7% |
Białko | 0,6 g | 0,6 g | 0,7 g | 1,5 g | 2,0% |
Tłuszcz | 0,2 g | 0,2 g | 0,3 g | 0,5 g | 0,9% |
Witamina C | 5,2 mg | 5,3 mg | 2,0 mg | 12,0 mg | 15,0% |
Witamina A | 49,0 μg | 2,0 μg | 142,0 μg | 90,7 μg | 9,1% |
Witamina E | 0,9 mg | 0,4 mg | 0,1 mg | 1,3 mg | 12,5% |
Potas | 208,0 mg | 118,0 mg | 232,0 mg | 404,9 mg | 8,6% |
Kalorie | 45,0 kcal | 54,0 kcal | 74,0 kcal | 135,1 kcal | 6,8% |
Ciekawostki:
Figi są uprawiane przez człowieka od ponad 11000 lat, obecnie głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego. Od początku figi są powszechnie stosowane w medycynie ludowej. Figa została opisana w Ewangelii. Fakt ten pokazuje, jak wielkie znaczenie w dawnych czasach miała figa. Znaczna część związków fenolowych zawarta jest w skórce, dlatego nie zaleca się obierania tego owocu.
Gruszka jest stosowana od ponad 2000 lat w medycynie ludowej Dalekiego Wschodu.
