Poniżej przedstawiam bardzo prosty przepis – sok z melona. Dlaczego będzie on przydatny dla kobiet w ciąży? Szklanka soku melona zawiera około 60mg witaminy C, co pokrywa 75% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. W okresie ciąży witamina C jest niezwykle potrzebna, jako że dzięki niej poprawia się wchłanianie żelaza z pożywienia. Żelazo w okresie ciąży jest potrzebne rozwijającemu się dziecku, które w ostatnich miesiącach ciąży składuje je w wątrobie. Dziecko robi tak, ponieważ w pierwszych miesiącach życia będzie żywić się mlekiem mamy, które nie zaspokoi jego zapotrzebowania na ten pierwiastek, stąd do prawidłowego rozwoju potrzebne są zapasy żelaza zgromadzone w wątrobie. A dlaczego akurat melon? Po pierwsze, melon zawiera dość dużo witaminy C – 20mg w 100g owocu. Co równie ważne, melon stosunkowo rzadko wywołuje alergie pokarmowe. Badanie ankietowe przeprowadzone wśród alergików w Szwecji wykazało, że stosunkowo mała liczba z nich odnotowała jakiekolwiek symptomy reakcji alergicznej po spożyciu melona. Oprócz tego, sok z melona może być smacznym deserem po obiedzie zawierającym mięso – najlepiej wątróbkę – które będzie bogatym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza.

Składniki:

1/2 melona

Sposób przygotowania 1 szklanki soku:

Owoc dokładnie myjemy, następnie kroimy na pół. Ze środka melona wyjmujemy pestki. Jedną połówkę chowamy do lodówki „na jutro”, drugą połówkę obieramy ze skórki i kroimy na nieco mniejsze części, które wkładamy do wyciskarki. Uzyskany sok najlepiej wypić zaraz po przyrządzeniu.

Właściwości składników:

  • Szklanka otrzymanego soku zaspokoi 75% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 54,9% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, prawie ¼ dziennego zapotrzebowania na potas oraz 15% dziennego zapotrzebowania na błonnik.
  • Sok ten zawiera dość dużo cukru – jedna szklanka pokrywa aż 18% dziennego zapotrzebowania na ten składnik – uważajmy, żeby nie przesadzić!

Tabela wartości odżywczych:

Zawartość składników odżywczych w 100g owocu Melon Zawartość w szklance soku (% dziennego zapotrzebowania)
Węglowodany 8,4 g 25,2 g 8,4%
Cukier 3,0 g 9,0 g 18,0%
Błonnik 1,0 g 3,0 g 15,0%
Białko 0,9 g 2,7 g 2,8%
Tłuszcz 0,3 g 0,9 g 1,5%
Witamina C 20,0 mg 60,0 mg 75,0%
Witamina A 183,0 μg 549,0 μg 54,9%
Witamina E 0,1 mg 0,3 mg 3,0%
Potas 382,0 mg 1146,0 mg 24,4%
Kalorie 36,0 kcal 108,0 kcal 4,3%

 

Ciekawostki:

W Tunezji prowadzone są badania nad wykorzystaniem skórki z melona jako bogatego i taniego źródła związków fenolowych, wapnia i potasu.