Poniżej przedstawiam bardzo prosty przepis – sok z melona. Dlaczego będzie on przydatny dla kobiet w ciąży? Szklanka soku melona zawiera około 60mg witaminy C, co pokrywa 75% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. W okresie ciąży witamina C jest niezwykle potrzebna, jako że dzięki niej poprawia się wchłanianie żelaza z pożywienia. Żelazo w okresie ciąży jest potrzebne rozwijającemu się dziecku, które w ostatnich miesiącach ciąży składuje je w wątrobie. Dziecko robi tak, ponieważ w pierwszych miesiącach życia będzie żywić się mlekiem mamy, które nie zaspokoi jego zapotrzebowania na ten pierwiastek, stąd do prawidłowego rozwoju potrzebne są zapasy żelaza zgromadzone w wątrobie.
A dlaczego akurat melon? Po pierwsze, melon zawiera dość dużo witaminy C – 20mg w 100g owocu. Co równie ważne, melon stosunkowo rzadko wywołuje alergie pokarmowe. Badanie ankietowe przeprowadzone wśród alergików w Szwecji wykazało, że stosunkowo mała liczba z nich odnotowała jakiekolwiek symptomy reakcji alergicznej po spożyciu melona. Oprócz tego, sok z melona może być smacznym deserem po obiedzie zawierającym mięso – najlepiej wątróbkę – które będzie bogatym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza.
Składniki:
1/2 melona
Sposób przygotowania 1 szklanki soku:
Owoc dokładnie myjemy, następnie kroimy na pół. Ze środka melona wyjmujemy pestki. Jedną połówkę chowamy do lodówki „na jutro”, drugą połówkę obieramy ze skórki i kroimy na nieco mniejsze części, które wkładamy do wyciskarki. Uzyskany sok najlepiej wypić zaraz po przyrządzeniu.
Właściwości składników:
Szklanka otrzymanego soku zaspokoi 75% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 54,9% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, prawie ¼ dziennego zapotrzebowania na potas oraz 15% dziennego zapotrzebowania na błonnik.
Sok ten zawiera dość dużo cukru – jedna szklanka pokrywa aż 18% dziennego zapotrzebowania na ten składnik – uważajmy, żeby nie przesadzić!
Tabela wartości odżywczych:
Zawartość składników odżywczych w 100g owocu | Melon | Zawartość w szklance soku | (% dziennego zapotrzebowania) |
Węglowodany | 8,4 g | 25,2 g | 8,4% |
Cukier | 3,0 g | 9,0 g | 18,0% |
Błonnik | 1,0 g | 3,0 g | 15,0% |
Białko | 0,9 g | 2,7 g | 2,8% |
Tłuszcz | 0,3 g | 0,9 g | 1,5% |
Witamina C | 20,0 mg | 60,0 mg | 75,0% |
Witamina A | 183,0 μg | 549,0 μg | 54,9% |
Witamina E | 0,1 mg | 0,3 mg | 3,0% |
Potas | 382,0 mg | 1146,0 mg | 24,4% |
Kalorie | 36,0 kcal | 108,0 kcal | 4,3% |
Ciekawostki:
W Tunezji prowadzone są badania nad wykorzystaniem skórki z melona jako bogatego i taniego źródła związków fenolowych, wapnia i potasu.