Odporność organizmu jest uzależniona od wielu czynników. Wpływ na nią ma nasz styl życia, sposób odżywiania, aktywność fizyczna, czy też regularność snu. Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy nasza odporność zostaje wystawiona na ciężką próbę. Niska temperatura powietrza, wiatr, opady oraz wszechobecny smog sprawiają, że nasz system immunologiczny osłabia się. Głęboko wierzymy, że najlepsze na zachowanie odporności organizmu są naturalne metody, ale co ważne – stosowane systematycznie. Polecamy zacząć każdy dzień SHOTEM NA ODPORNOŚĆ!
Składniki:
- Sok z dwóch cytryn
- 2cm kawałek korzenia imbiru
- Korzeń kurkumy
- Miód (najlepiej gryczany)
Przepis:
W wyciskarce wolnoobrotowej należy wycisnąć sok z cytryny, imbiru i kurkumy. Następnie należy dodać łyżkę miodu gryczanego i dokładnie wymieszać. Powstały napój podzielić na shoty. Z podanych składników otrzymamy 2-3 shoty po 50 ml
Dlaczego shot według tego przepisu jest skuteczny? Otóż wszystkie zawarte w nim produkty mają wiele cennych składników odżywczych, które wspomagają układ odpornościowy:
Sok z cytryny oprócz tego, że jest cennym źródłem witaminy C, ma działanie moczopędne i tym samym detoksykujące. Przynosi ulgę przy bólu gardła, kaszlu, przeziębieniu, katarze i astmie. Dodatkowo przy tym połączeniu łagodzi ostry smak imbiru. Imbir natomiast wpływa dobrze na krążenie i metabolizm. Zawarty w nim mangan wzmacnia system odpornościowy i pomaga w walce z infekcjami. Kurkumina – aktywny składnik kurkumy – ma działanie przeciwzapalne, a jako silny przeciwutleniacz chroni organizm przed toksynami i działaniem wolnych rodników. Miód gryczany – wykazuje dużą skuteczność w leczeniu kaszlu, grypy i przeziębienia, ponieważ jest jednym z najlepszych naturalnych antybiotyków. Duża ilość biosubstancji i mikroelementów oraz substancji odpornościowych i innych w otoczeniu łatwo przyswajalnej glukozy sprawia, że miód ten ma najwyższą wśród miodów przydatność w wzmacnianiu układu odpornościowego.
*dla osób lubiących ostre smaki polecamy dodać szczyptę chilli
Źródła: „100 najlepszych soków”, Sarah Owen oraz „Świeże soki z warzyw i owoców mogą uratować Twoje życie”, Sandra Cabot