Dzbanek, ekspres przelewowy, chemex, a nawet kawiarka. Każde z tych rozwiązań jest świetne, jednak sprawdza się doskonale do przyrządzania określonego typu kawy.
Ale co zrobić, jeśli cenisz sobie różnorodność, jednak nie chcesz, aby cenne miejsce w Twojej kuchni zajmowały najróżniejsze urządzenia i naczynia służące do parzenia kawy? Odpowiedź może stanowić wybór wygodnego, stylowego, a przede wszystkim – wszechstronnego ciśnieniowego ekspresu do kawy.
Jakie rodzaje kaw z powodzeniem uda Ci się przygotować przy użyciu takiego urządzenia? Sprawdź listę najpopularniejszych kompozycji kawowych.
Rodzaje kawy z ekspresu – jakie są najpopularniejsze?
Na poniższej liście czeka na Ciebie kilka propozycji.
#1 Espresso
Zaczniemy od klasyki, która nie tylko cieszy się największą popularnością, ale stanowi również ważny element wykorzystywany do przyrządzania innych wariantów tego czarnego napoju.
Espresso to mała czarna, aromatyczna i bardzo intensywna kawa, którą przyrządza się ze świeżo zmielonych ziaren. W tradycyjnej wersji powinna mieć około 30 ml. Warto ją wypijać od razu po zaparzeniu – póki jest gorąca. Występuje również w podwójnym wariancie. Wówczas taka kawa nazywana jest po prostu “Espresso doppio”.
#2 Lungo
Ta opcja to propozycja dla osób, które chcą cieszyć się smakiem ulubionej kawy przez nieco dłuższy czas. Od espresso różni ją pojemność (powyżej 100, a czasami 150 ml) oraz praktycznie 2-krotnie dłuższy czas parzenia. To sprawia, że caffe lungo jest delikatniejsza, aczkolwiek (za sprawą właśnie wydłużonego procesu parzenia), uzyskuje więcej kofeiny z tych samych ziaren.
Ważne: W procesie tworzenia caffe lungo należy pamiętać że woda przelewana jest przez fusy, natomiast w amercinao mamy espresso z wrzątkiem.
#3 Ristretto
Powiedzieliśmy sobie o wersji tradycyjnej i przedłużonej, dlatego teraz pora na… skróconą. Jeśli espresso to dla Ciebie “zbyt mało” – ten rodzaj kawy prawdopodobnie również nie spełni Twoich oczekiwań. Dlaczego?
Kawa ristretto to w zasadzie espresso – z tą różnicą, że przygotowuje się ją w 2x krótszym czasie i w 2x mniejszej ilości wody. W ten sposób napój ma bardzo intensywny smak i działa pobudzająco. Idealny dla osób, które się spieszą i nie mają czasu, aby “posiedzieć dłużej” przy nieco większej kawie :).
A co z miłośnikami kawy, którzy nie wyobrażają sobie wzbogacenia jej mlekiem oraz innymi dodatkami? Jeśli zaliczasz się właśnie do tej grupy – oto kilka propozycji, które z pewnością przypadną Ci do gustu.
#4 Cappuccino
Nie będzie żadnym zaskoczeniem, jeśli powiemy, że bazę do tej kompozycji będzie stanowiło oczywiście espresso. Następnie wzbogaca się je spienionym mlekiem (o zawartości tłuszczu minimum 3%). Na cappuccino obowiązkowo musi unosić się warstwa spienionego mleka. W efekcie powstaje aksamitny, słodki i aromatyczny napój, który jest idealnym dodatkiem do śniadań oraz deserów.
#5 Caffe latte
Podobnie, jak cappuccino – ten rodzaj kawy powstaje z espresso (tyle, że podwójnego) oraz mleka. Różnica polega jednak na sposobie zastosowania białego napoju. Część jest bowiem mieszana bezpośrednio z kawą, a tylko część – lekko spieniona i umieszczana na jej powierzchni.
#6 Mokka (Mocha)
W tym przypadku ponownie mamy do czynienia z podwójnym espresso, mlekiem, a dodatkowo: czekoladą, bitą śmietaną, kakao lub cynamonem (do wyboru).
Takie połączenie sprawia, że całość tworzy wyjątkowy przysmak, którym można delektować się zarówno “solo”, jak i w towarzystwie innych, zwłaszcza słodkich przekąsek.
Jakie rodzaje kaw możesz przyrządzić w ekspresie 4Swiss?
Naturalnie, wszystkie z wyżej wymienionych wariantów (a także wiele więcej), łatwo uda Ci się zrobić za pomocą każdego z automatycznych ekspresów do kawy marki 4Swiss. Obecnie w naszej ofercie znajdują się aż 3 różnorodne modele, które zostały wyposażone we wbudowane menu, które uruchomisz szybko i wygodnie.
Urządzenia posiadają ergonomiczny system OneTouch, który pozwala przyrządzić ulubione rodzaje kaw – dosłownie za pomocą jednego przycisku. Możesz skorzystać z gotowych propozycji, jak i z powodzeniem tworzyć własne, indywidualne i zgodne z Twoimi preferencjami – kawowe kompozycje smakowe.