Jesteś miłośnikiem kawy? Nie wyobrażasz sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki ulubionej małej czarnej? Jeśli tak, kawa zapewne stanowi nieodzowną część Twojego stylu życia. Możliwe, że posiadasz już automatyczny ekspres do parzenia tego wyjątkowego ciemnego płynu. Domowe napoje kawowe z ekspresu mogą smakować równie dobrze, jak te przygotowane przez profesjonalnego baristę. Urządzenie to otwiera przed Tobą nieograniczone możliwości eksperymentowania. Smakowite przepisy na kawę nie muszą przecież ograniczać się do espresso, americano, latte lub cappuccino. Można je jednak potraktować jako bazę do stworzenia napoju kawowego, który zachwyci Twoje kubki smakowe oraz sprawi, że zaimponujesz swoim znajomym wyjątkowymi baristycznymi zdolnościami. Często wystarczą tylko pyszne i ciekawe dodatki, by stworzyć kreatywne przepisy na kawę. Nie bójmy się eksperymentów i rozwijania swojej kulinarnej wyobraźni.
Zerknij na nasze smakowite przepisy na kawę – może któryś z nich Cię dziś zainspiruje? Domowe napoje kawowe będą świetnie smakować w towarzystwie różnego rodzaju syropów, przypraw, owoców, a nawet ziół. Kawa to tak naprawdę produkt stworzony do eksperymentowania. A może masz już swoje własne ulubione przepisy na wyjątkowe napoje kawowe?
Meksykańska mokka z chili i cynamonem.
Słodko – pikantna kawa, która rozbudzi zmysły.
Składniki:
- 1-3 łyżeczki cukru pudru (w zależności od tego, jak słodką kawę lubisz)
- 1 łyżka kakao w proszku
- ½ łyżeczki cynamonu
- Szczypta chili w proszku
- Pojedyncze espresso
- ¼ szklanki dowolnego mleka
- Bita śmietana (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
Wymieszaj ze sobą cukier puder, kakao, cynamon i chili, a następnie wsyp je do kubka na kawę. Dodaj zaparzone espresso i mieszaj tak długo, aż wszystko się rozpuści. Następnie wlej mleko. Gotowe! Tak przygotowaną kawę możesz udekorować bitą śmietaną posypaną cynamonem. Smacznego!
Czekoladowo-miętowa kawa mrożona.
Subtelnie słodka i orzeźwiająca – idealna na ciepłe dni.
Składniki:
- 1/2 szklanki zaparzonej zimnej kawy
- ¼ szklanki dowolnego mleka
- 1 łyżka syropu czekoladowego
- szklanka kostek lodu
- ⅛ łyżeczki ekstraktu z mięty lub syropu miętowego
- Bita śmietana (ok. 3 dużych łyżek)
Sposób wykonania:
Kawę, mleko, syrop czekoladowy i kostki lodu umieść w kielichu blendera i zmiksuj na jednolitą masę. W małej miseczce wymieszaj delikatnie bitą śmietanę z ekstraktem lub syropem z mięty. Wlej zmiksowaną kawę do wysokiej szklanki i udekoruj miętową bitą śmietaną. Podawaj od razu. Z pewnością nikt się jej nie oprze!
Kawa „Piraci z Karaibów”
Podkręcona rumem – świetna na weekendowe spotkanie ze znajomymi!
Składniki:
- Pojedyncze ostudzone espresso
- 1 kulka lodów waniliowych
- 20 ml rumu
Sposób wykonania:
Do blendera wlej ostudzoną kawę, lody i rum i wszystko razem zmiksuj do momentu utworzenia się na wierzchu pianki. Następnie przelej gotowy napój do wysokiej szklanki i ciesz się jego smakiem.
Napój kawowy „Cud malina”
Ta kawa mrożona kusi smakiem, wyglądem i aromatem.
Składniki:
- Garść mrożonych lub świeżych malin
- 10 kostek lodu
- Podwójne ostudzone espresso
- ok. 120 ml dowolnego mleka
- Dodatkowo do dekoracji:
- Bita śmietana
- Listek mięty
- Kilka malin
Sposób wykonania:
Maliny, mleko i 5 kostek lodu miksujemy w blenderze. Pozostałych 5 kostek wrzucamy do wysokiej szklanki, wlewamy do niej zmiksowane z mlekiem maliny, a następnie bardzo powoli cienkim strumieniem dolewamy kawę. Całość dekorujemy bitą śmietaną z listkiem mięty i malinami. Pycha!
Waniliowa latte z rozmarynem.
Pyszne i nietypowe połączenie słodyczy wanilii z ziołowym aromatem rozmarynu.
Składniki:
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- Pojedyncze espresso
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka syropu waniliowego
- Jeśli lubisz wegańską latte, mleko krowie możesz zastąpić mlekiem owsianym lub sojowym dla baristów.
Sposób wykonania:
Umyj gałązkę rozmarynu, pozrywaj z niej listki, a następnie posiekaj je z grubsza i odstaw na bok. W ekspresie do kawy przygotuj porcję espresso. W małym rondelku podgrzej mleko na średnim ogniu, ciągle mieszając, aby się nie przypaliło. Gdy już będzie gorące, dodaj posiekany rozmaryn i mieszaj przez kilka sekund, a następnie zdejmij rondel z ognia i odstaw na 2 minuty. Odcedź mleko, by pozbyć się listków rozmarynu, po czym spień je za pomocą spieniacza. Do wysokiej szklanki wlej syrop waniliowy, następnie dodaj do niego spienione mleko, a na koniec powolnym ruchem espresso, tak by utworzyły się warstwy. Twoje rozmarynowe latte jest gotowe!
Kawa czekoladowo-pomarańczowa.
Pomarańcza i czekolada to duet wprost idealny. Wypróbuj to połączenie w swojej ulubionej kawie.
Składniki:
- Pojedyncze lub podwójne espresso (ilość zależy od Ciebie)
- 1 łyżka syropu czekoladowego
- Skórka z pomarańczy
- Ulubione mleko
Sposób wykonania:
Na dnie filiżanki lub kubka ułóż skórkę z pomarańczy i zalej ją syropem czekoladowym. Filiżankę umieść pod dyszą ekspresu i zrób swoją ulubioną kawę ze spienionym mlekiem. Gotowe!
Miętowo-limonkowe espresso na zimno
Doda energii i orzeźwienia. Smakuje jak kawowe mojito!
Składniki:
- Pojedyncze ostudzone espresso
- Sok z jednej limonki
- 2 łyżki syropu miętowego
- Kruszony lód
- Świeża mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
Sok z limonki mieszamy w szklance z syropem miętowym, a następnie dodajemy do niego kruszony lód i wszystko zalewamy ostudzoną kawą. Całość dekorujemy listkiem świeżej mięty.
Kreatywne przepisy na kawę dostarczą prawdziwej frajdy każdemu koneserowi tego napoju. Kawę można śmiało dodawać do ulubionych smoothie i koktajli, a nawet do musli lub owsianki! Nic nie powinno stać na przeszkodzie Twojej wyobraźni w tworzeniu coraz to nowych domowych napojów kawowych. Automatyczny ekspres do kawy stanie się w tym twórczym procesie Twoim największym sprzymierzeńcem. Wyjątkowe napoje kawowe wcale nie muszą być skomplikowane w wykonaniu, czasem wystarczy dodać jeden składnik, by subtelnie odmienić smak klasycznej małej czarnej.