Owocowe koktajle, to doskonały sposób na wzbogacenie jadłospisu o posiłki bogate w witaminy i minerały. Płynna konsystencja koktajli sprawia, że substancje odżywcze z owoców i warzyw są wysoko przyswajalne, a zarazem doskonale nawadniają nasz organizm. W tym artykule przedstawimy Wam przepis na ulubiony koktajl Joanny Jędrzejczyk – wyśmienite mango lassi. Gwarantujemy, że zwolennicy mango zachwycą się tym koktajlem!
Co to jest mango Lassi?
Mango lassi, to popularny koktajl indyjski. Jego bazą jest miąższ z mango z dodatkiem – alternatywnie – mleka, mleka kokosowego, wody lub jogurtu naturalnego. Unikalny smak mango lassi zachwyca nas od dawna, dlatego z przyjemnością przedstawiamy Wam sprawdzony przepis.
Dlaczego warto jeść mango?
Mango to owoc będący źródłem wielu cennych witamin, takich jak m.in.: A, C, E, B, oraz składników mineralnych (m.in. miedzi, żelaza, magnezu i potasu). Zawiera również luteinę i zeaksantynę – barwniki wchodzące w skład siatkówki oka. Ze względu na wysoką wartość odżywczą spożywanie tego wyjątkowego owocu zaleca się osobom cierpiącym na anemię – np. wywołaną anoreksją. Mango powinno znaleźć się również w jadłospisie osób mających problem ze wzrokiem.
Mango dla diabetyków
Mango, to owoc, którego spożywanie zaleca się diabetykom, osobom z podwyższonym cholesterolem, czy insulinoodpornością. Badania na myszach wykazały, że codzienne spożywanie mango przyczynia się do obniżenia cukru we krwi. Niewątpliwie jest to związane z faktem, że mango zwiększa wrażliwość na insulinę.
Mango w walce z wirusami
Mango wykazuje właściwości przeciwzapalne. Warto uwzględnić je w diecie w okresie osłabienia organizmu, przeziębienia i chorób wirusowych.
Przepis na mango lassi
W internecie znajdziecie wiele przepisów na wariacje dla oryginalnego mango lassi na przykład w wydaniu Magdy Gessler. Wiele osób uwielbia mango lassi z mlekiem kokosowym. Koktajl według przepisu, który Wam prezentujemy jest idealny na drugie śniadanie – pożywny i pyszny. Możecie go jednak modyfikować i testować smaki.
Mango lassi – składniki
- mango
- jogurt grecki
- kardamon
- miód bądź syrop klonowy
- lód
- dodatek mleka roślinnego, np. migdałowego
Mango lassi – sposób przygotowania
Składniki umieszczamy w Smart blenderze NB102 x JJ, a następnie blendujemy je kilkanaście sekund – aż do uzyskania aksamitnie gładkiej masy. Opcjonalnie możecie dodać mleko, mleko roślinne lub odrobinę wody.
Możecie przygotować większą porcję i zostawić w lodówce na później lub mniejszą i zabrać porcję ze zdrowia ze sobą do pracy lub na trening – dwa warianty kielicha blendera dołączone do zestawu ułatwią cały proces.
Czytaj również: Nowość w ofercie 4Swiss: Smart blender 4Swiss NB102 x JJ
Smacznego