Schudnąć bez wyrzeczeń. To obietnica wielu autorów diet cud i producentów cateringów pudełkowych. Osoby, które spróbowały osiągnąć zamierzony efekt niewielkim wysiłkiem zapewne szybko przekonały się, że „bez pracy nie ma kołaczy”. Chociaż w tym wypadku właśnie nie o kołacze nam chodzi 😉 Jak ograniczyć zawartość tłuszczu w potrawach, zrzucić kilka „nadprogramowych” kilogramów bez zbędnych wyrzeczeń i zmniejszyć ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego? Receptą jest zdrowe odżywianie, aktywność fizyczna i ograniczenie tłustych posiłków.
Nie zamierzam rezygnować ze steków i innych dań smażonych na głębokim tłuszczu
I kropka 😉 No, co mają zrobić prawdziwi „mięsożercy”, którzy nie potrafią obyć się bez ulubionych steków, albo zwolennicy frytek z Maka? 🙂 (…w dodatku tacy, którzy z całą pewnością nie zamierzają biegać 😉 ) Dla „bezkompromisowych” żadna „dieta ani cud” nie pomoże 😉 No ale chyba wszyscy zgodzimy się z tym, że każdemu należy się odrobina (…albo cała masa) przyjemności 🙂 Rozwiązaniem może okazać się frytkownica powietrzna – urządzenie, które pozwala przygotować dania tradycyjnie smażone na głębokim tłuszczu, bez potrzeby użycia oleju. A do tego – co najważniejsze – z zachowaniem, a nawet spotęgowaniem walorów smakowych! Doceniając moc “małej zmiany”, dzięki temu urządzeniu możemy zagwarantować Wam upragniony, długofalowy efekt. Jak to działa? Dowiecie się z tego artykułu. Sprawdźcie, czy to urządzenie sprawdzi się w Waszym przypadku 🙂
Frytkownica powietrzna – sposób na ograniczenie zawartości tłuszczu w posiłkach
Aromatyczne steki, frytki smażone na głębokim tłuszczu, kotlety schabowe w chrupiącej panierce… Czasem (…a czasem częściej 😉 tak trudno im się oprzeć, pomimo, że zdajemy sobie sprawę, jakie skutki niesie ze sobą spożywanie dużej ilości posiłków wysokotłuszczowych – nie tylko dla sylwetki, ale co najważniejsze – dla naszego zdrowia. Frytkownice beztłuszczowe w ostatnich latach szturmem podbiły polski rynek. Nic w tym dziwnego. To urządzenia niezastąpione dla osób, które chcą zadbać o zdrowie, ale nie zamierzają rezygnować z ulubionych posiłków – często tradycyjnie smażonych na głębokim tłuszczu.
Frytkownica beztłuszczowa – jak to działa?
Technologia opiekania powietrzem pozwala ograniczyć zawartość tłuszczu w potrawach, a tym samym ich kaloryczność – co najważniejsze, bez utraty walorów smakowych! Urządzenie typu AirFryer cyrkulując gorące, sprzężone powietrze sprawia, że przygotowane w nim potrawy są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Z powodzeniem może zastąpić minipiekarnik, a nawet mikrofalę. Co ważne, frytkownica beztłuszczowa pozwala skrócić czas niezbędny do przygotowania dań aż o 1,5 x w porównaniu do tradycyjnego piekarnika!
Czytaj również: https://4swiss.pl/frytkownica-beztluszczowa/
Chrupiące na zewnątrz, delikatne w środku – opinie użytkowników
Według opinii użytkowników frytki, ryby, a także inne dania z frytkownicy beztłuszczowej są pysznie chrupkie na zewnątrz i delikatne w środku. Kiedy na kuchenny warsztat osób rozpoczynających przygodę z frytkownicą powietrzną trafia zimna pizza lub schabowy z poprzedniego dnia, szybko okazuje się, że pojęcie “odgrzewania”, nabiera zupełnie nowego znaczenia. Zwiędły, zaparowany slice z kartonowego pudełka staje się chrupiącym trójkącikiem o zwartej konsystencji rodem spod ręki Magdy Gessler, a schabowy… to jest nie do opisania… 🙂
Przepisy na dania z frytkownicy beztłuszczowej
Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom urządzeń typu “Air Fryer” nie musimy rezygnować z ulubionych potraw i przekąsek aby zadbać o zdrowie i ograniczyć liczbę spożywanych kalorii. Frytki bez dodatkowego tłuszczu? Wyśmienite steki? Nie tylko! Warto zaznaczyć, że wielofunkcyjne frytkownice powietrzne, poza wyśmienitymi, chrupiącymi frytkami pozwalają na przygotowanie również innych potraw, takich jak mięsa, warzywa, owoce morza, ciasta oraz posiadają szereg funkcji dodatkowych, jak np. odgrzewanie, rozmrażanie, czy suszenie. Poniżej przedstawiamy Wam kilka przepisów, które ukazują możliwości tego wielofunkcyjnego urządzenia.
Przepisy na dania z frytkownicy beztłuszczowej – kultowe frytki jak z Maka
Składniki
Dobrej jakości frytki mrożone
Nie dodajemy do nich tłuszczu, zawierają już jego odpowiednią ilość
Temperatura pieczenia
180 stopni
Czas pieczenia
10 – 20 minut – w zależności od preferencji i grubości frytek
Voila!
Przepisy na dania z frytkownicy beztłuszczowej – ulubiony stek w zdrowszej odsłonie
Składniki
Ulubione mięso w ulubionej marynacie, doprawione tak jak lubisz
My polecamy marynowane dzień wcześniej w pikantnych przyprawach z dodatkiem czosnku i aromatycznych gałązek rozmarynu
Sposób przygotowania
Jak zwykle 🙂 Najlepiej na wieczór przed pieczeniem aby mięso przeniknęło aromatem przypraw i dodatków
Temperatura pieczenia
190 stopni dla wołowiny i wieprzowiny
180 stopni dla drobiu
Czas pieczenia
od 10 do 20 minut, w zależności od rodzaju mięsa i grubości steków
Przepisy na dania z frytkownicy beztłuszczowej – szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej
Składniki
Szparagi
Szynka parmeńska
alternatywnie: boczek wędzony w plastrach
Oliwa z oliwek
Czosnek
Jogurt naturalny
Sposób przygotowania
Umyte szparagi pozbawione twardej części łodygi smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek i rozgniecionym w prasce czosnkiem. Owijamy plastrami szynki parmeńskiej. Podajemy z sosem czosnkowym przygotowanym na bazie jogurtu.
Temperatura pieczenia
180 stopni
Czas pieczenia
10 minut
Przepisy na dania z frytkownicy powietrznej – szybkie muffinki
Składniki
1 jajko
100 g miodu
60 ml oleju rzepakowego
250 ml mleka
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do pierników
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru pudru
Sposób przygotowania
Ubij jajko i wymieszaj z miodem, olejem i mlekiem
Wymieszaj proszek do pieczenia, przyprawę piernikową, cynamon z mąką, a następnie połącz mieszankę suchych składników ze składnikami mokrymi
Przelej ciasto do foremek na muffinki (wypełnij maksymalnie do 3/4 wysokości)
Temperatura pieczenia
180 stopni
Czas pieczenia
12 minut
Przepisy na dania z frytkownicy powietrznej – jajko zapiekane w awokado i boczkiem
Składniki
2 jajka
1 awokado
Czosnek
Chili
Plastry boczku lub szynki parmeńskiej
Pieprz i sól
Sposób przygotowania
Awokado przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę
Otwór powstały w miejscu wyjętej pestki powiększamy i wykładamy plastrem boczku lub szynki parmeńskiej (…lub innej, którą lubimy)
Wierzch smarujemy rozgniecionym w prasce czosnkiem
Temperatura pieczenia
180 stopni
Czas pieczenia
7 minut
Tak przygotowany “dołek” awokado zalewamy jajkiem tak, aby żółtko znalazło się w centrum zagłębienia
całość posypujemy solą, pieprzem i chilli lub papryką słodką
Temperatura pieczenia
180 stopni
Czas pieczenia
5-6 minut
To jest przepyszne! Musicie spróbować! 🙂