W mroźne dni, na rozgrzewkę lub kiedy czujemy osłabienie, dla wielu nie ma nic lepszego niż gorąca czekolada. Solidna dawka magnezu zasila energią i wprawia w dobry nastrój. Nie od dziś wiadomo, że flawonoidy zawarte w gorącej czekoladzie zwiększają przepływ krwi, co przekłada się na lepsze dotlenienie mózgu i ułatwia bioaktywnym związkom wzmocnienie naszej koncentracji. W efekcie znacząco poprawia się zdolność kojarzenia i zapamiętywania. Pomimo wysokiej kaloryczności warto od czasu do czasu sięgać po ten napój. Poniżej przestawiamy zatem trzy przepisy od Gosi Kacprowskiej, autorki bloga www.mamnatooko.pl.
Przepis na gorącą czekoladę o smaku waniliowym
- 300ml mleka
- 50ml śmietanki kremówki (30%lub 35%)
- 200g czekolady gorzkiej
- laska wanilii (lub olejek Madagaskar Vanilla)
Przepis na gorącą czekoladę na bazie kakao
- 300 ml mleka
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki miodu (lub 1 łyżka brązowego cukru)
- 50 g gorzkiej czekolady
- 20 g białej czekolady
Przepis na gorąca czekoladę w wersji Vege
- 1 szklanka napoju migdałowego lub kokosowego
- 1,5 łyżki kakao
- kawałek gorzkiej czekolady
- łyżeczka cukru kokosowego lub erytrolu
- szczypta cynamonu
Warto wiedzieć
Gorzkie kakao i jego przetwory są jednymi z najbardziej znanych i zarazem niezwykle cenionych składników diety mieszkańców całego świata. Cechują się wyraźnie wyższą zawartością przeciwutleniaczy niż większość pozostałych pokarmów. Zawarte w nich bioaktywne związki chemiczne pochodzenia roślinnego (polifenole) wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Gorąca czekolada zawiera witaminy A, E, B6, B2, B3, B12. Pobudza wydzielanie hormonu szczęścia, a zawarty w niej tłuszcz roślinny eliminuje zły cholesterol. Oprócz tego gorąca czekolada pobudza nasz układ nerwowy, a także wspomaga pracę nerek i mózgu. Co ciekawe – zwiększa również odporność na infekcje.
Sposób przygotowania
We wszystkich przypadkach przygotowanie jest podobne:
Mleko z dodatkami (śmietanka, kakao, czekolada) podgrzewamy w garnuszku* na wolnym ogniu (lub na niskiej mocy na kuchence elektrycznej) ok 4 min.
Czekoladę można też rozpuścić w kąpieli wodnej.
Pod koniec dodajemy składniki słodzące, opcjonalnie wanilię .
Cynamon Gosia poleca dodawać na koniec.
Idealnym dodatkiem do czekolady będą pierniczki z tego przepisu.
Warto wiedzieć
Bioaktywne związki zawarte w gorącej czekoladzie pobudzają pracę mózgu i ułatwiają koncentrację. Flawonoidy zwiększają przepływ krwi, co przekłada się na lepsze dotlenienie mózgu. Badania wykazały, że ta jedyna w swoim rodzaju mieszanka cennych związków chemicznych znacząco poprawia zdolność kojarzenia i zapamiętywania. Pomimo wysokiej kaloryczności warto od czasu do czasu sięgać po ten napój.
Jak przygotować gorącą czekoladę ze spienionym mlekiem za pomocą ekspresu automatycznego Modena A6
Gorącą czekoladę możecie przygotować również za pomocą ekspresów automatycznych 4Swiss. Zobaczcie sprawdzony sposób naszego zaprzyjaźnionego baristy. Kuba korzysta z modelu Modena A6.