Soki warzywno – owocowe wyciskane na wolnych obrotach stanowią doskonałe źródło naturalnych witamin i minerałów. Ich płynna postać gwarantuje doskonałą przyswajalność, dzięki czemu składniki odżywcze skutecznie zasilają nasz organizm. Odprowadzając nadmiar wody z organizmu oczyszczają tkanki z toksyn, a zarazem uzupełniają makroelementy, witaminy i minerały. Regularnie spożywane wspomagają procesy regeneracyjne na poziomie komórkowym. Świadomie komponując składniki tworzymy naturalny eliksir, który pomoże nam osiągnąć oczekiwane korzyści. Działa jak zastrzyk witaminowy, dzięki kumulacji składników. Poniżej TOP 10 popularnych korzyści picia świeżo wyciskanych soków.
Jak działa technologia wolnoobrotowa?
Technologia wyciskania wolnoobrotowego pozwala na zachowanie nieprzerwanych łańcuchów enzymowych. Dzięki temu soki wydatnie wspomagają naturalny proces trawienia. Skumulowane składniki odżywcze zawarte w płynnej formie działają jak swoisty zastrzyk. Są błyskawicznie przyswajalne przez organizm, odżywiają i uzdrawiają tkanki. Ponadto odpowiednio dobrane kompozycje warzyw i owoców pozwalają na uzyskanie konkretnych, oczekiwanych przez nas efektów. Chcesz schudnąć? Oczyścić organizm? Usprawnić trawienie i przyspieszyć przemianę materii? Nabrać energii o poranku lub wyciszyć się przed snem? A może nadać skórze świeżości i blasku przed ważnym dniem lub poprawić stan włosów? Eliksir zdrowia, urody i młodości jest do Twojej dyspozycji.
1. Soki budują naturalną odporność organizmu
Warto o tym pamiętać na co dzień, a w szczególności w obliczu aktywacji wirusów: na przełomach sezonów jesienno – zimowego i zimowo – wiosennego. O tym, jak dużą rolę odgrywają świeżo wyciskane soki na wolnych obrotach dla zachowania dobrego zdrowia i budowania naturalnej odporności organizmu doskonale wiedzą sportowcy. Konieczność zrezygnowania z chemiofarmaceutyków (silne leki czy też antybiotyki mogą być wykryte przez agencję antydopingową jako substancje zakazane) sprawia, że wśród nich mamy wielu ekspertów od wykorzystywania naturalnych metod wspierania organizmu. Na szczycie ich listy plasuje się aktywność fizyczna, zdrowe odżywianie i nasze ulubione świeżo wyciskane soki z wyciskarki wolnoobrotowej.
2. Soki działają na skórę jak najlepsze serum
Antyoksydanty, betakaroten, witaminy C, A i E. To panaceum na skórę pełną blasku i zdrowe włosy. Ich najlepszym naturalnym źródłem są owoce i warzywa. Zastrzyk witamin i minerałów ze świeżo wyciśniętego soku na wolnych obrotach działa jak eliksir młodości i może przynieść lepsze efekty niż niejeden krem, czy serum. Szczególnie jeśli serwujemy go sobie regularnie w połączeniu ze zdrowym stylem życia.
3. Soki przyspieszają wzrost włosów
Bogactwo witamin, minerałów i niezbędnych dla zdrowych i mocnych włosów pierwiastków sprawia, że świeżo wyciskane soki znacząco wpływają na kondycję naszych włosów, które stają się mocne i lśniące. Te o odpowiedniej recepturze regularnie spożywane potrafią zauważalnie przyspieszyć tempo wzrostu włosów oraz hamują ich wypadanie (w zależności od przyczyny). W składzie nie powinno zabraknąć natki pietruszki, brokuła, szpinaku i jarmużu. Ten ostatni ma dość cierpki smak, ale jest jednym z najbardziej dobroczynnych dla zdrowia warzyw i zawiera kompleks tego, czego potrzebują nasza skóra i włosy.
Dr n. med . Izabela Juniczak w wywiadzie dla Twoje Zdrowie, podkreśla: Jestem przeciwna suplementom diety, dlatego że w tej chwili dochodzimy do jakiejś paranoi. Niedawno były takie badania w Stanach Zjednoczonych i one pokazały, że tam ludzie garściami zjadają witaminy. Organizmy osób, którym odstawiono potem witaminy nie potrafiły niczego same wyprodukować. Poza tym wiadomo, że Amerykanie bardzo źle się odżywiają. Natomiast my mamy możliwości prawidłowego odżywiania się i jeżeli chcemy poszukać jakiegoś związku między fajną skórą i włosami, to powinniśmy po prostu odżywiać się dużą ilością owoców i warzyw, a najlepiej żeby to były soki. Najlepiej wyciskane na świeżo z najróżniejszych warzyw czy owoców.
Czytaj więcej na https://twojezdrowie.rmf24.pl/uroda/wlosy/news-chcesz-miec-piekne-wlosy-te-warzywa-i-owoce-musza-pojawic-si,nId,2562793#crp_state=1utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
4. Soki oczyszczają organizm
Od wolnego od obciążeń organizmu zaczyna się nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Soki o właściwościach oczyszczających pomagają pozbyć się szkodliwych substancji z organizmu, wypłukują nagromadzony w jelitach gluten wywołujący uczucie ciężkości i zmęczenia, a dzięki temu ułatwiają przyswajanie składników odżywczych, wzmacniają odporność, ułatwiają odchudzanie, dostarczają witamin, minerałów i przeciwutleniaczy oraz dodają energii. Przepisy na świeże soki oczyszczające organizm bardzo często zawierają łodygi selera naciowego, liście szpinaku, czy świeżej mięty. Doskonale nawadniają organizm i odprowadzają nadmiar wody z tkanek. Niwelują opuchnięcia i są naszym sprzymierzeńcem w walce z cellulitem. Kilkudniowy detoks takimi sokami to też sposób na piękną cerę i odzyskanie dobrego samopoczucia – czujemy na własnej skórze, co oznacza „narodzić się na nowo” 😉
5. Soki usprawniające trawienie
Od naszego trawienia zależy prawidłowa przemiana materii, dobre samopoczucie oraz odpowiednia masa ciała. Spożywanie świeżo wyciskanych, bogatych w błonnik, doskonale nawadniających soków o niskiej zawartości cukru usprawni perystaltykę jelit i wspomoże pracę wątroby. Do tego dodajcie ćwiczenia jogi z naciskiem na pozycje skrętne i stanie się magia: zapomnicie o problemach ze wzdęciami i niestrawnością. Osoby, które miały problem z utratą zbędnych kilogramów pomimo katorżniczych treningów i diety będą zaskoczone pozytywnym rezultatem.
6. Soki pomagają w utracie zbędnych kilogramów
Chcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów? Świeżo wyciskane soki są Twoim sprzymierzeńcem. Odpowiednio skomponowane dostarczają błonnika zmniejszając potrzebę podjadania oraz są bogactwem doskonale przyswajalnych skoncentrowanych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy – ich uzupełnianie jest niezwykle ważne przy obniżonej kaloryczności posiłków i dietach wiążących się z eliminacją części składników. Zmniejszają potrzebę podjadania, przyspieszają przemianę materii i wzmacniają organizm potężną dawką witaminy C. Doskonale sprawdzi się dodatek imbiru o właściwościach rozgrzewających i przyspieszających przemianę materii oraz pomidorów bogatych w potas.
7. Soki zwiększają efektywność treningów
Imbir, burak, cytryna, jarmuż, szpinak, ananas, grejpfrut – o tych warzywach i owocach nie możecie zapominac komponując świeżo wyciskane soki jeśli waszym celem jest rozkręcenie metabolizmu, spalanie tłuszczu i zwiększenie efektywności treningów.
8. Soki niwelujące ochotę na słodycze
Masz słabość do słodyczy, a chciałbyś ograniczyć ilość cukru w diecie? Odpowiednio zbilansowane soki rozwiązują ten problem niwelując wahania tego składnika we krwi. Do soków warzywnych lub warzywno owocowych z przewagą warzyw (owoce wyłącznie o niskim indeksie glikemicznym) warto dodać korzeń pietruszki, seler naciowy lub marchwekę.
9. Soki dodają energii
Sok pomarańczowy z dodatkiem cytryny, to alternatywa dla porannej kawy. Zastrzyk orzeźwiającego smaku i witaminy C, to źródło doskonałego samopoczucia i pozytywnej energii! Wstajesz rano zmęczony? Po pracy jesteś wypompowany z sił? Planowałeś po pracy skoczyć na siłownie lub realizować swoje pasje, ale masz “wyczerpane baterie”? – popraw samopoczucie sokiem z buraka, dodaj do niego jabłko, 2 marchewki, i zadbaj o ciało i umysł dostarczając naturalnych witamin zawartych w świeżo wyciskanych sokach!
10. Soki pomagają przemycić do jadłospisu dzieci więcej warzyw i owoców
Niechęć dzieci do spożywania warzyw, to popularna bolączka wielu rodziców, którzy w trosce o zdrowie swoich pociech, niejednokrotnie stają przed dylematem: „nie zmuszać dziecka do niczego” i „grać fair play” vs „zakopać buraka w sosie beszamelowym (może nie zauważy)”. Tak, dzieci lubią niespodzianki, ale ta prawdopodobnie nie poprawi ich nastawienia. Jak przekonać malucha do warzyw i „zachować twarz”? 😉 Dzieci lubią zabawę, a ona może stać się początkiem ekscytującej kulinarnej przygody z warzywami w roli głównej. Przekonała się o tym pewna mama, która w sprytny sposób wykorzystała swoją wyciskarkę. W wyniku „eksperymentu” okazało się, że sok własnej receptury, to nie lada powód do dumy, a obserwowanie pracy urządzenia i badanie smaku zmieniającego się pod wpływem kolejnego warzywa, może okazać się niezwykle inspirujące. W „najcięższych przypadkach” niewielki owocowy akcent powinien załatwić sprawę 😉 Po takiej przygodzie następnego buraka „zakopiecie” już razem 😉 – np. w postaci pulpy powstałej w czasie wyciskania soku, w pełnym białka kotlecie