Przepis z wykorzystaniem wyciskarki wolnoobrotowej 4Swiss.
Wyciskarka wolnoobrotowa, to urządzenie wielofunkcyjne, które z powodzeniem możemy wykorzystywać do obróbki warzyw dla pozyskania esencjonalnych, bogatych w wartości odżywcze przecierów i wywarów. Warto mieć to na uwadze i korzystać z urządzenia również w czasie gotowania, np. wyśmienitej zupy dyniowej, na którą poniżej przedstawiamy przykładowy przepis.
Składniki:
- 1,5 kg dyni
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 0,5 pora
- 3 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 1 litr bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy
- pestki dyni i płatki migdałowe do posypania
Przygotowanie
Warzywa przygotowujemy do wyciskania, obieramy ze skórki, usuwamy z dyni pestki, a następnie kroimy na kawałki. Składniki na przemiennie przeciskamy przez wyciskarkę. Uzyskany sok przelewamy do przygotowanego wcześniej bulionu. Pozostały po wyciskaniu miąższ podsmażamy przez 5 minut na oliwie z oliwek z dodatkiem przypraw, cebuli i czosnku, a następnie dodajemy do gotującego się wywaru z esencją z warzyw. Całość gotujemy około 5 minut.
Przygotowana w ten sposób zupa dyniowa stanowi bogactwo cennych enzymów i oraz beta-karotenu – substancji o właściwościach przeciwutleniających korzystnie wpływających na wygląd naszej skóry i zdrowie całego organizmu. Doskonale smakuje z dodatkiem pestek dyni, natki pietruszki, opcjonalnie płatków migdałowych oraz pieczywa czosnkowego.
Czy wiesz, że?
- Beta-karoten hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, a co za tym idzie – może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych.
- Badania wykazały, że częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego.
- Ponadto niskokaloryczna dynia (10 dag to 26 kcal) sprzyja odchudzaniu dostarczając błonnika pokarmowego, a także odkwaszając i oczyszczając organizm z toksyn.