Wyciskarka wolnoobrotowa pozwala cieszyć się tym, co najlepsze w warzywach i owocach. Jak jednak sprawić, aby świeże soki smakowały jeszcze lepiej i dostarczały więcej składników odżywczych? Dzięki dodatkom! Przedstawiamy naszą sprawdzoną listę, dzięki której szybciej osiągniesz swoje cele w codziennej sokoterapii. Smacznego!
Jeśli sok, to tylko z wyciskarki
Przypomnijmy, że soki z wolnoobrotowej wyciskarki to najlepszy sposób na dostarczanie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. To dlatego, że pozyskiwanie soku odbywa się w niej w procesie bliskim tłoczeniu. Ślimak urządzenia najpierw miażdży owoce, a następnie wyciska z nich sok. Dzięki temu wyciskarka pracuje na wolnych obrotach, a uzyskane w ten sposób soki mają stałą konsystencję, nie są napowietrzone i nie posiadają pianki. Proces tłoczenia pozwala ponadto zachować więcej wartości odżywczych, enzymów oraz antyoksydantów niż w sokowirówce, która szybko ściera owoce, a następnie odwirowuje z nich sok.
Przeczytaj również: Sok z wyciskarki a sok z sokowirówki – czym się różnią?
Wzbogacenie napoju o składniki w postaci przypraw, ziół i innych dodatków pozwala wydobyć z nich jeszcze więcej wartości odżywczych. Chociaż każdy z nich pełni wiele funkcji, podzieliliśmy je na główne kategorie, które – mamy nadzieję – pomogą Wam szybko znaleźć te najważniejsze.
Na straży wagi i przemiany materii
- Olej lniany – łyżka dodana do koktajlu delikatnie pobudza system trawienny, wzmagając działanie oczyszczające. Olej lniany bogaty jest w cenny kwas alfa-linolenowy, stanowiący ważne źródło potrzebnych kwasów tłuszczowych.
- Spirulina – ta niebieskozielona alga jest wręcz naszpikowana składnikami odżywczymi, które zachowuje dzięki procesowi suszenia na zimno. Zawiera ważny kwas gamma-linolenowy, chlorofil, witaminę B12, żelazo (58 razy więcej niż w szpinaku), beta-karoten (25 razy więcej niż w marchewce), witaminę E. Dodaj jedną łyżeczkę do soku, kiedy czujesz spadek energii i niedobór witamin zimą lub podczas wiosennego przesilenia.
- Estragon – zawiera duże ilości jodu, który wspomaga trawienie i przyspiesza eliminowanie toksyn. Wzbogaca smak soków o bardziej pikantną nutę.
- Cynamon – zawiera olejki eteryczne, które pomagają organizmowi wykorzystywać cukier obecny we krwi. Zapobiega to spadkom glukozy, prowadzącym do obniżenia energii i chęci sięgnięcia po wysokokaloryczną przekąskę.
- Płatki migdałowe – bogate w jednonienasycone tłuszcze odpowiedzialne za spalanie tłuszczu płatki migdałowe wspomagają odchudzanie. Dodaj ich sporą garść do przygotowanego soku.
- Gałka muszkatołowa – zalecana do soków ze szpinakiem i cebulą, ponieważ doskonale równoważy ich ostry i niekiedy gorzkawy smak i aromat. Poprawia trawienie, zapobiega wrzodom żołądka, a także zakrzepom. Posyp nią gotowy napój i delikatnie zmieszaj przed wypiciem.
- Wanilia – nadaj napojom słodki smak i aromat, idealnie nadaje się do soków z dodatkiem mleka lub jogurtu. Posiada też bardzo szerokie właściwości zdrowotne: likwiduje uczucie głosu, niweluje stres, działa przeciwzapalnie, wspomaga pracę żołądka i pomaga zasnąć.
W walce ze stresem
- Słonecznik – zawiera ułatwiający zasypianie tryptofan oraz cynk, niezbędny szczególnie w okresach, kiedy narażeni jesteśmy na duży stres. Jest bogaty również w witaminę E, która zapobiega gromadzeniu się w tętnicach płytek krwi i powstawaniu zakrzepów.
- Trawa cytrynowa – obowiązkowy dodatek dla osób, walczących ze skutkami stresu. Zawiera mangan, który utrzymuje w dobrym stanie układ nerwowy i wzmacnia odporność na stres.
- Rozmaryn – zioło o silnym aromacie wspiera krążenie krwi i wspomaga pracę serca.
- Natka pietruszki – źródło witaminy B1, która wspomaga układ nerwowy i obniża poziom stresu. Nadaje napojom świeży i ożywczy smak i aromat.
- Korzeń lukrecji – sięgnij po niego, jeśli potrzebujesz szybkiego wzmocnienia i rozluźnienia mięśni. Jej uspokajające działanie ukoi nerwy i pomoże lepiej się zrelaksować.
- Mięta – dostarcza chłodzącego i uspokajającego mentolu, dlatego świetnie nadaje się dla osób, które potrzebują uspokojenia i relaksu. Oczyszcza umysł, a do tego wspomaga trawienie. Idealnie nadaje się do soków przyrządzanych w upalne dni, przynosząc orzeźwienie.
Przeczytaj również: Pozbądź się stresu – pij sok z wyciskarki!
Dla pięknej i młodej cery
- Olej konopowy – zawiera aż 21 minerałów, 13 witamin, 8 aminokwasów i 2 egzogenne kwasy tłuszczowe. Odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu napięcia mięśni i nadaniu skórze blasku.
- Liście bazylii – zioło bogate w mangan wpływa na zdrowie skóry, kości i chrząstek, zwiększa przepływ krwi, przywraca młodzieńczy blask. Doskonale wzbogaca smak soków warzywnych z pomidorów, marchwi czy ogórka.
- Wodorosty nori – zapewniają skórze jędrność i gładkość, są wodorostami najłatwiejszym do strawienia przez ludzki organizm. Zawierają mnóstwo składników odżywczych i ochronnych.
Silne oczyszczanie i wzmacnianie
- Imbir – rozgrzewa, pomaga zwalczyć przeziębienia i infekcje, nadaje sokom ostrego smaku. To podstawowy składnik dla osób o niskiej odporności, chroniący przed zachorowaniami. Warto pamiętać, że starożytni Grecy używali go jako antidotum na trucizny, dlatego nie można go ominąć w sokach o właściwościach oczyszczających i detoksykujących.
- Pestki dyni – łagodzą podrażnione jelita, obfitują w kwasy tłuszczowe, błonnik i antyoksydanty. Pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL, zwiększając jednocześnie poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Oczyszczają organizm, walczą ze skutkami stresu, pomagają walczyć z bezsennością, a nawet depresją.
- Sok z aloesu – zawiera aż 20 minerałów, 18 aminokwasów i 12 witamin. Powoduje wydzielanie się w organizmie pepsyny – enzymu odpowiedzialnego za trawienie pokarmu. Łagodzi zaparcia i zapobiega biegunce.
- Kurkuma – działa przeciwzapalnie, ma właściwości antyoksydacyjne, chroniąc przed toksynami i działaniem wolnych rodników. Kurkumina, aktywny składnik kurkumy, jest od dawna stosowany w leczeniu takich dolegliwości, jak bóle zębów, powolne gojenie się siniaków, kolki.
- Oliwa z oliwek – zawiera antyoksydanty, zapobiegające chorobom. Dodawana do soków, bogatych w rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E i K pozwala na lepsze wykorzystanie składników odżywczych.
- Miód – działa przeciwzapalnie, łagodzi ból gardła i doskonale równoważy kwaśny smak owoców cytrusowych. Dodawaj go do soków, wzmacniających odporność albo napojów opartych o kwaśne cytryny i grejpfruty.
- Czosnek – naturalny antybiotyk i doskonała ochrona przed przeziębieniem. Zawiera także allicynę – silny składnik aktywny, który zapobiega przybieraniu na wadze.
- Gorzka czekolada – zawiera flawonoidy zwalczające wolne rodniki, podnosi poziom antyoksydantów. To świetny składnik dla osób, które potrzebują szybkiego doładowania energetycznego i walczących z niską odpornością. Pamiętaj, by sięgać po czekoladę, zawierającą przynajmniej 70% kakao. Dodaj ją startą lub roztopioną w wodnej kąpieli.
Na poprawę koncentracji
- Masło orzechowe – składa się w ponad 25 % z białka, które dodaje energii. Zawiera także resweratrol, roślinny składnik chroniący mózg przed chorobami zwyrodnieniowymi.
- Olej sezamowy – dostarcza cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Świetnie wzbogaca soki o charakterystyczny smak.
- Świeża bazylia – dostarcza napojowi słodyczy i cennego żelaza, chroniącego przed anemią oraz dodającego energii do działania.
Czytaj również: Skup się! Co powinna zawierać dieta na koncentrację?