Sok z batata, awokado, płatków migdałowych i jabłka zawiera dużo kalorii. Co więcej, zawiera też dużo tłuszczu, sporo białka i węglowodanów. Co ważne, jest bogatym źródłem witamin E i A, a także niezłym źródłem potasu i witaminy C. Dlaczego taki skład? Jest to próba rozwiązania problemu obiadu spożywanego „na szybko”. Migdały stanowią świetne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E oraz dobre źródło wysokiej jakości białka. Awokado zawiera dużo dobrze przyswajalnego kwasu oleinowego, natomiast batat stanowi źródło węglowodanów. A jabłko? Jabłko dodaje smaku, poza tym jest powiedzenie, które głosi „one apple a day keeps the doctor away”. Smacznego!
Składniki:
75g płatków migdałowych
1 batat
1 awokado
1 jabłko
Sposób przygotowania:
Płatki migdałowe zalewamy wodą i moczymy przez godzinę. Awokado i jabłko dokładnie myjemy. Batat i awokado obieramy ze skóry. Z awokado wyjmujemy pestkę. Batat i jabłko kroimy na nieco mniejsze części. Do wyciskarki wkładamy na zmianę płatki migdałowe z awokado i batatem, następnie jabłko. Z tych składników powinniśmy otrzymać ok. 350 ml (czyli dużą szklankę) soku. Sok najlepiej spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Właściwości składników:
Szklanka soku zawiera ok. 540 kcal, co stanowi 27% dziennego zapotrzebowania na energię. Sok charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu – prawie 35g, co odpowiada 58% dziennego zapotrzebowania na tłuszcz, ponad 46g węglowodanów (co pokrywa 15% dziennego zapotrzebowania) oraz 14,5g białka (19,4% dziennego zapotrzebowania).
Sok jest bogaty w witaminę E (pokrywa ponad 100% dziennego zapotrzebowania), witaminę A (ponad 92% dziennego zapotrzebowania).
Szklanka soku pokrywa prawie ¼ dziennego zapotrzebowania na witaminę C, ponad 29% dziennego zapotrzebowania na potas oraz ponad 58% dziennego zapotrzebowania na błonnik.
Jabłka są źródłem błonnika rozpuszczalnego w wodzie, antocyjanów, flawonoidów, karotenoidów i chlorofili.
Ponad połowę wszystkich kwasów tłuszczowych zawartych w awokado stanowi dobrze przyswajalny jednonienasycony kwas tłuszczowy (C18:1) o nazwie kwas oleinowy.
Tabela wartości odżywczych:
Zawartość składników odżywczych w 100g owocu | Batat | płatki migdałowe | awokado | jabłko | Zawartość w szklance soku | (% dziennego zapotrzebowania) |
Węglowodany | 20,1 g | 6,0 g | 7,4 g | 12,0 g | 46,3 g | 15,4% |
Cukier | 4,2 g | 5,2 g | 0,1 g | 3,1 g | 10,8 g | 21,6% |
Błonnik | 3,0 g | 7,7 g | 3,3 g | 2,0 g | 11,7 g | 58,5% |
Białko | 1,6 g | 25,0 g | 2,0 g | 0,4 g | 14,5 g | 19,4% |
Tłuszcz | 0,1 g | 53,0 g | 15,3 g | 0,4 g | 34,8 g | 58,0% |
Witamina C | 2,4 mg | 0,0 mg | 8,0 mg | 9,2 mg | 18,6 mg | 23,3% |
Witamina A | 709,0 μg | 2,0 μg | 7,0 μg | 4,0 μg | 923,6 μg | 92,4% |
Witamina E | 0,3 mg | 24,0 mg | 1,3 mg | 0,5 mg | 11,9 mg | 119,3% |
Potas | 337 mg | 778 mg | 600 mg | 134 mg | 1366,3 mg | 29,1% |
Kalorie | 86,0 kcal | 620,0 kcal | 160,0 kcal | 46,0 kcal | 543,0 kcal | 27,1% |