Połączenie bogatego w błonnik i niezwykle korzystne dla zdrowia betalainy buraka z stanowiącymi dobre źródła witaminy C grejpfrutem i limonką pozwoli uzyskać sok o niezwykłym smaku. Ale to nie wszystkie korzyści płynące z takiego zestawienia. Grejpfrut i limonka charakteryzują się silnym działaniem odkwaszającym organizm. Oprócz tego grejpfrut zawiera naringinę, której spożycie chroni przed chorobami układu krążenia. Brzmi dobrze? Zachęcam do spróbowania!
Składniki:
3 buraki
1 grejpfrut
2 limonki
Sposób przygotowania:
Składniki soku dokładnie myjemy, a następnie obieramy. Buraki kroimy w ósemki, grejpfruty dzielimy na części. Do wyciskarki wkładamy kolejno części grejpfruta na zmianę z limonkami, a następnie cząstki buraka. Z tylu składników powinniśmy otrzymać 2 szklanki soku. Po wyciśnięciu soku należy go dokładnie wymieszać. Sok najlepiej pić zaraz po przyrządzeniu.
Właściwości składników:
Jedna szklanka soku zaspokoi 3/4 dziennego zapotrzebowania na witaminę C, prawie 30% dziennego zapotrzebowania na błonnik, oraz ponad 15% dziennego zapotrzebowania na potas.
W jednej szklance tego soku znajduje się zaledwie niecałe pół grama tłuszczu oraz mniej niż 100 kcal!
Zawartość cukru (szczególnie w burakach) jest dość wysoka, przez co jedna szklanka zawiera aż 12,2g sacharozy.
Buraki są głównym źródłem betalain – związków o działaniu przeciwutleniającym, przeciw nowotworowym, obniżającym poziom trójglicerydów we krwi oraz działaniu hamującym rozwój wielu różnych bakterii.
Naringina jest głównym flawanonem obecnym w grejpfrutach. Jej spożycie łączone jest z niższą zachorowalnością na choroby układu krążenia.
Zarówno grejpfrut, jak i limonka są bogatymi źródłami dobrze przyswajalnej witaminy C.
Tabela wartości odżywczych:
Zawartość składników odżywczych w 100g owocu | Grejpfrut | burak | limonka | Zawartość w szklance soku | (% dziennego zapotrzebowania) |
Węglowodany | 9,8 g | 9,5 g | 10,5 g | 24,3 g | 8,1% |
Cukier | 3,7 g | 6,5 g | 1,7 g | 12,2 g | 24,3% |
Błonnik | 2,1 g | 2,2 g | 2,8 g | 5,6 g | 27,8% |
Białko | 0,6 g | 1,8 g | 0,7 g | 3,0 g | 4,0% |
Tłuszcz | 0,2 g | 0,1 g | 0,2 g | 0,4 g | 0,6% |
Witamina C | 40,0 mg | 10,0 mg | 29,3 mg | 120,8 mg | 75,5% |
Witamina A | 3,0 μg | 2,0 μg | 50,3 μg | 18,6 μg | 1,9% |
Witamina E | 0,3 mg | 0,0 mg | 0,2 mg | 0,4 mg | 3,7% |
Potas | 277,0 mg | 348,0 | 102,5 | 734,1 | 15,6% |
Kalorie | 36,0 kcal | 38,0 kcal | 30,0 kcal | 90,9 kcal | 4,5% |
Ciekawostki:
Betalainy zawarte w burakach to głównie czerwone betaniny oraz żółte wulgaksantyny. Betalainy są bardzo efektywnym przeciwutleniaczem, charakteryzują się działaniem ochronnym dla DNA. Działanie obniżające poziom trójglicerydów we krwi chroni przed chorobami układu krążenia. Betalainy, w porównaniu z lekami o tym samym działaniu, nie mają efektów ubocznych i nie wykazują toksyczności.
W badaniach na zwierzętach wykazano pozytywny wpływ naringiny na stan zdrowia. Konsumpcja naringiny łączona jest z obniżeniem poziomu lipidów we krwi i lepszą wrażliwością na insulinę. Jednakże naringina odpowiada również za gorzki smak grejpfrutów. Zdarza się tak, że ze względu na walory smakowe bywa ona usuwana z soków!