Sok z grejpfruta, melona i malin charakteryzuje się niesamowitym smakiem, niską kalorycznością (szklanka tego soku ma mniej niż 90 kcal) i zawartością tłuszczu poniżej jednego grama. Dzięki związkom zawartym w malinach i w grejpfrucie, sok odznacza się bardzo korzystnym wpływem na zdrowie człowieka. Zawartej w malinach kwercetynie medycyna ludowa przypisuje działanie diuretyczne, które jest jednym z mechanizmów obniżania masy ciała człowieka.
Składniki:
1 grejpfrut
1 melon
15 malin
Sposób przygotowania 1 szklanki soku:
Owoce dokładnie myjemy. Melon i grejpfrut obieramy ze skórki, następnie melon kroimy na mniejsze kawałki, a grejpfrut dzielimy na cząstki. Do wyciskarki wkładamy cząstki grejpfruta na zmianę z malinami, a następnie kawałki melona. Z tej ilości owoców powinniśmy uzyskać 3 szklanki soku, który należy dobrze wymieszać i pić najlepiej zaraz po przygotowaniu.
Właściwości składników:
Jedna szklanka soku pokrywa 80% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, ponad 30% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, 20% dziennego zapotrzebowania na błonnik, a także 18% dzienego zapotrzebowania na potas.
Naringina jest głównym flawanonem obecnym w grejpfrutach. Jej spożycie łączone jest z niższą zachorowalnością na choroby układu krążenia.
Maliny są źródłem polifenoli, przeciwutleniaczy (m.in. kwercetyny i kwasu elagowego), witamin, minerałów (m.in. potasu, wapnia i fosforu) i znacznych ilości błonnika.
Maliny charakteryzują się działaniem ograniczającym rozwój drobnoustrojów szkodliwych dla zdrowia człowieka, działaniem przeciw nowotworowym, przeciw mutagennym oraz przeciwzapalnym.
Zawarta w malinach kwercetyna była wykorzystywana w medycynie ludowej jako środek o działaniu diuretycznym.
Kwercytyna i kwas elagowy, które wchodzą w skład malin odznaczają się silnym działaniem przeciw nowotworowym.
Tabela wartości odżywczych:
Zawartość składników odżywczych w 100g owocu | grejpfrut | melon | Maliny | Zawartość w szklance soku | (% dziennego zapotrzebowania) |
Węglowodany | 9,8 g | 8,4 g | 12,0 g | 22,5 g | 7,5% |
Cukier | 3,7 g | 3,0 g | 1,0 g | 7,6 g | 15,2% |
Błonnik | 2,1 g | 1,0 g | 6,7 g | 4,1 g | 20,7% |
Białko | 0,6 g | 0,9 g | 1,3 g | 2,1 g | 2,8% |
Tłuszcz | 0,2 g | 0,3 g | 0,3 g | 0,7 g | 1,1% |
Witamina C | 40,0 mg | 20,0 mg | 31,4 mg | 64,3 mg | 80,4% |
Witamina A | 3,0 μg | 183,0 μg | 3,0 μg | 316,1 μg | 31,6% |
Witamina E | 0,3 mg | 0,1 mg | 0,5 mg | 0,4 mg | 4,3% |
Potas | 277,0 mg | 382,0 mg | 203,0 mg | 860,2 mg | 18,3% |
Kalorie | 36,0 kcal | 36,0 kcal | 29,0 kcal | 88,8 kcal | 4,4% |
Ciekawostki:
W badaniach na zwierzętach wykazano pozytywny wpływ naringiny na stan zdrowia. Konsumpcja naringiny łączona jest z obniżeniem poziomu lipidów we krwi i lepszą wrażliwością na insulinę. Jednakże naringina odpowiada również za gorzki smak grejpfrutów. Zdarza się tak, że ze względu na walory smakowe bywa ona usuwana z soków!
W Tunezji prowadzone są badania nad wykorzystaniem skórki z melona jako bogatego i taniego źródła związków fenolowych, wapnia i potasu.