Po ciężkim dniu w pracy zrobiłeś jeszcze trening. W trakcie treningu starałeś się nie odpuszczać i właśnie wracasz zmęczony do domu. Czy zastanawiałeś się kiedyś, jakich składników w takiej chwili potrzebuje Twój organizm?
Substancjami, które pomogą uzupełnić brakujące mikroelementy w Twoim organizmie są niskocząsteczkowe przeciwutleniacze, do których należą: witaminy A, C i E, ubichinony, kwas alfa-liponowy oraz flawonoidy i polifenole.
Aby je uzupełnić przygotuj sok wg poniższego przepisu.
Składniki:
1 papaja
1 mango
1 pomarańcza
1 jabłko
Sposób przygotowania:
Owoce dokładnie myjemy (zwróćmy szczególnie uwagę na dokładne umycie owoców tropikalnych). Pomarańczę, mango i papaję obieramy ze skórki. Ze środka mango i papai usuwamy części niejadalne. Do wyciskarki wkładamy kolejno: pomarańczę, mango, papaję i na końcu jabłko. Uzyskany sok mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej barwy. Z tych owoców powinniśmy otrzymać około 900ml soku (czyli 3 duże szklanki).
Właściwości składników:
Szklanka otrzymanego soku pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C*, 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę A i 29% dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Oprócz tego w każdej szklance znajduje się spora dawka potasu – zaspokoi ona prawie 13% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Potas, jak wiemy, odpowiada za równowagę elektrolitową w organizmie, a jedną z oznak niedoboru potasu są skurcze mięśni.
Papaja jest wartościowym, pożywnym owocem, który może dostarczyć wielu potrzebnych składników w diecie człowieka. Konsumpcja całych lub przetworzonych owoców papai dostarcza człowiekowi znaczne ilości witaminy C; niezbędnych minerałów, takich jak potas, żelazo, wapń i fosfor; karotenoidów; witamin, takich jak A, B1, B2 i E. Papaja jest także dobrym źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego.
Ze względu na zawartość enzymów: papainy i chymopapainy, papaja nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży lub pragnące zajść w ciążę, gdyż enzymy te charakteryzują się działaniem teratogennym, mogą także powodować przedwczesną akcję porodową.
Dzięki swym właściwościom odżywczym i wspaniałemu smakowi mango znane jest na świecie jako „Król owoców”.
Mango zawiera znaczne ilości węglowodanów, tłuszczu, witamin, minerałów, błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy, tanin, polifenoli (m.in. mangiferyna, izomangiferyna i kwercytyna) oraz składników odżywczych, dlatego może pełnić istotną funkcję w diecie człowieka.
Zawartość szerokiej gamy przeciwutleniaczy neutralizujących reaktywne formy tlenu (RFT) i reaktywne formy azotu (RFA) stanowi o świetnej wartości odżywczej mango.
Tabela wartości odżywczych:
Zawartość składników odżywczych w 100g owocu | papaja | mango | pomarańcza | jabłko | Zawartość w szklance soku (% dziennego zapotrzebowania) |
węglowodany | 11,1 g | 17 g | 11,3 g | 12 g | 38,9 g (13%) |
cukier | 7,8 g | 10,1 g | 3,9 g | 3,1 g | 20 g (40%) |
błonnik | 1,9 g | 1,7 g | 1,9 g | 2 g | 5,6 g (27,9%) |
białko | 0,6 g | 0,5 g | 0,9 g | 0,4 g | 1,8g (2,4%) |
tłuszcz | 0,1 g | 0,3 g | 0,2 g | 0,4 g | 0,7 g (1,2%) |
witamina C | 62 mg | 28 mg | 50 mg | 9,2 mg | 118,9 mg (149%) |
witamina A | 200 μg | 200 μg | 19 μg | 4 μg | 525,1 μg (52,5%) |
witamina E | 1,8 mg | 1 mg | 0,19 mg | 0,49 mg | 2,9 mg (29,5%) |
potas | 255 mg | 201 mg | 183 mg | 134 mg | 602,5 mg (12,8%) |
kalorie | 41 kcal | 67 kcal | 44 kcal | 46 kcal | 149,7 kcal (7,5%) |
Ciekawostki:
W wyniku treningu, w związku ze zwiększonym zapotrzebowaniem organizmu na tlen w czasie ćwiczeń, Twój organizm wytwarza większe niż normalnie ilości reaktywnych form tlenu (RFT). Pewne ilości RFT powstają w wyniku zwykłych procesów życiowych, takich jak oddychanie komórkowe, zwalczanie wirusów i bakterii chorobotwórczych przez fagocyty, a także inaktywacja substancji szkodliwych. Jednakże przewlekłe zwiększone wydzielanie RFT może prowadzić do patologicznych zmian czynnościowych w komórkach i tkankach, a w skrajnych wypadkach nawet do powstawania nowotworów i miażdżycy.
Dlatego właśnie tak ważne jest uzupełnienie brakujących przeciwutleniaczy po każdym treningu. Najlepiej w postaci szybko przyswajalnego soku.