Sok z grejpfruta, melona i malin charakteryzuje się niesamowitym smakiem, niską kalorycznością (szklanka tego soku ma mniej niż 90 kcal) i zawartością tłuszczu poniżej jednego grama. Dzięki związkom zawartym w malinach i w grejpfrucie, sok odznacza się bardzo korzystnym wpływem na zdrowie człowieka. Zawartej w malinach kwercetynie medycyna ludowa przypisuje działanie diuretyczne, które jest jednym z mechanizmów obniżania masy ciała człowieka.

Składniki:

1 grejpfrut
1 melon
15 malin

Sposób przygotowania 1 szklanki soku:

Owoce dokładnie myjemy. Melon i grejpfrut obieramy ze skórki, następnie melon kroimy na mniejsze kawałki, a grejpfrut dzielimy na cząstki. Do wyciskarki wkładamy cząstki grejpfruta na zmianę z malinami, a następnie kawałki melona. Z tej ilości owoców powinniśmy uzyskać 3 szklanki soku, który należy dobrze wymieszać i pić najlepiej zaraz po przygotowaniu.

Właściwości składników:

  • Jedna szklanka soku pokrywa 80% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, ponad 30% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, 20% dziennego zapotrzebowania na błonnik, a także 18% dzienego zapotrzebowania na potas.
  • Naringina jest głównym flawanonem obecnym w grejpfrutach. Jej spożycie łączone jest z niższą zachorowalnością na choroby układu krążenia.
  • Maliny są źródłem polifenoli, przeciwutleniaczy (m.in. kwercetyny i kwasu elagowego), witamin, minerałów (m.in. potasu, wapnia i fosforu) i znacznych ilości błonnika.
  • Maliny charakteryzują się działaniem ograniczającym rozwój drobnoustrojów szkodliwych dla zdrowia człowieka, działaniem przeciw nowotworowym, przeciw mutagennym oraz przeciwzapalnym.
  • Zawarta w malinach kwercetyna była wykorzystywana w medycynie ludowej jako środek o działaniu diuretycznym.
  • Kwercytyna i kwas elagowy, które wchodzą w skład malin odznaczają się silnym działaniem przeciw nowotworowym.

Tabela wartości odżywczych:

Zawartość składników odżywczych w 100g owocu grejpfrut melon Maliny Zawartość w szklance soku (% dziennego zapotrzebowania)
Węglowodany 9,8 g 8,4 g 12,0 g 22,5 g 7,5%
Cukier 3,7 g 3,0 g 1,0 g 7,6 g 15,2%
Błonnik 2,1 g 1,0 g 6,7 g 4,1 g 20,7%
Białko 0,6 g 0,9 g 1,3 g 2,1 g 2,8%
Tłuszcz 0,2 g 0,3 g 0,3 g 0,7 g 1,1%
Witamina C 40,0 mg 20,0 mg 31,4 mg 64,3 mg 80,4%
Witamina A 3,0 μg 183,0 μg 3,0 μg 316,1 μg 31,6%
Witamina E 0,3 mg 0,1 mg 0,5 mg 0,4 mg 4,3%
Potas 277,0 mg 382,0 mg 203,0 mg 860,2 mg 18,3%
Kalorie 36,0 kcal 36,0 kcal 29,0 kcal 88,8 kcal 4,4%

 

Ciekawostki:

W badaniach na zwierzętach wykazano pozytywny wpływ naringiny na stan zdrowia. Konsumpcja naringiny łączona jest z obniżeniem poziomu lipidów we krwi i lepszą wrażliwością na insulinę. Jednakże naringina odpowiada również za gorzki smak grejpfrutów. Zdarza się tak, że ze względu na walory smakowe bywa ona usuwana z soków!

W Tunezji prowadzone są badania nad wykorzystaniem skórki z melona jako bogatego i taniego źródła związków fenolowych, wapnia i potasu.