Sok z grejpfruta, melona i malin charakteryzuje się niesamowitym smakiem, niską kalorycznością (szklanka tego soku ma mniej niż 90 kcal) i zawartością tłuszczu poniżej jednego grama. Dzięki związkom zawartym w malinach i w grejpfrucie, sok odznacza się bardzo korzystnym wpływem na zdrowie człowieka. Zawartej w malinach kwercetynie medycyna ludowa przypisuje działanie diuretyczne, które jest jednym z mechanizmów obniżania masy ciała człowieka.

Składniki:

1 grejpfrut
1 melon
15 malin

Sposób przygotowania 1 szklanki soku:

Owoce dokładnie myjemy. Melon i grejpfrut obieramy ze skórki, następnie melon kroimy na mniejsze kawałki, a grejpfrut dzielimy na cząstki. Do wyciskarki wkładamy cząstki grejpfruta na zmianę z malinami, a następnie kawałki melona. Z tej ilości owoców powinniśmy uzyskać 3 szklanki soku, który należy dobrze wymieszać i pić najlepiej zaraz po przygotowaniu.

Właściwości składników:

  • Jedna szklanka soku pokrywa 80% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, ponad 30% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, 20% dziennego zapotrzebowania na błonnik, a także 18% dzienego zapotrzebowania na potas.
  • Naringina jest głównym flawanonem obecnym w grejpfrutach. Jej spożycie łączone jest z niższą zachorowalnością na choroby układu krążenia.
  • Maliny są źródłem polifenoli, przeciwutleniaczy (m.in. kwercetyny i kwasu elagowego), witamin, minerałów (m.in. potasu, wapnia i fosforu) i znacznych ilości błonnika.
  • Maliny charakteryzują się działaniem ograniczającym rozwój drobnoustrojów szkodliwych dla zdrowia człowieka, działaniem przeciw nowotworowym, przeciw mutagennym oraz przeciwzapalnym.
  • Zawarta w malinach kwercetyna była wykorzystywana w medycynie ludowej jako środek o działaniu diuretycznym.
  • Kwercytyna i kwas elagowy, które wchodzą w skład malin odznaczają się silnym działaniem przeciw nowotworowym.

Tabela wartości odżywczych:

Zawartość składników odżywczych w 100g owocugrejpfrutmelonMalinyZawartość w szklance soku(% dziennego zapotrzebowania)
Węglowodany9,8 g8,4 g12,0 g22,5 g7,5%
Cukier3,7 g3,0 g1,0 g7,6 g15,2%
Błonnik2,1 g1,0 g6,7 g4,1 g20,7%
Białko0,6 g0,9 g1,3 g2,1 g2,8%
Tłuszcz0,2 g0,3 g0,3 g0,7 g1,1%
Witamina C40,0 mg20,0 mg31,4 mg64,3 mg80,4%
Witamina A3,0 μg183,0 μg3,0 μg316,1 μg31,6%
Witamina E0,3 mg0,1 mg0,5 mg0,4 mg4,3%
Potas277,0 mg382,0 mg203,0 mg860,2 mg18,3%
Kalorie36,0 kcal36,0 kcal29,0 kcal88,8 kcal4,4%

 

Ciekawostki:

W badaniach na zwierzętach wykazano pozytywny wpływ naringiny na stan zdrowia. Konsumpcja naringiny łączona jest z obniżeniem poziomu lipidów we krwi i lepszą wrażliwością na insulinę. Jednakże naringina odpowiada również za gorzki smak grejpfrutów. Zdarza się tak, że ze względu na walory smakowe bywa ona usuwana z soków!

W Tunezji prowadzone są badania nad wykorzystaniem skórki z melona jako bogatego i taniego źródła związków fenolowych, wapnia i potasu.