
Sokoterapia to świeży termin, który zyskuje coraz więcej zwolenników. W Polsce istnieje już kilku lekarzy, specjalizujących się w tej dziedzinie i oferujących lecznicze kuracje. Z ich zalet może korzystać każdy – w trakcie choroby, w jej początkowym stadium, a także po chorobie w celu odbudowy organizmu. Przeczytaj, jak to działa.
Warzywa i owoce jako lek
Ludzki organizm narażony jest na działanie substancji chemicznych i toksyn, które przyjmujemy również z pokarmem. Ponieważ nie produkuje on enzymów, niezbędnych do walki z zanieczyszczeniami, toksyczne substancje oraz niestrawione produkty przemiany materii kumulują się w organizmie. Takie złogi są głównym czynnikiem powstawania chorób cywilizacyjnych. Sposobem na pozbycie się toksyn z organizmu jest zrównoważona dieta bogata w warzywa i owoce, zawierające cenne antyoksydanty. Są to związki chemiczne, hamujące reakcje utleniania w organizmie. Już niewielkie ich dawki powstrzymują proces powstawania wolnych rodników, sprawiając, że kuracja sokami z warzyw i owoców to doskonała profilaktyka przeciwko chorobom nowotworowym. Terapia sokami może być również stosowana po ciężkiej chorobie czy chemioterapii. Wówczas pomaga odbudować organizm, uzupełnić brakujące składniki odżywcze i wzmocnić odporność. To także dobry sposób na wspomaganie leczenia poważnych schorzeń, na przykład anemii, chorób tarczycy, wrzodów żołądka, a nawet chorób autoimmunologicznych.
Przeczytaj również: Antyoksydanty – naturalny sposób na zdrowie
Dlaczego sokoterapia jest tak skuteczna?
Wchłanianie witamin i minerałów w ludzkim organizmie rozpoczyna się od jamy ustnej, jednak najwięcej składników odżywczych odzyskiwanych jest w jelicie cienkim. Na tym etapie przewodu pokarmowego trafiające tu jedzenie musi zostać przetworzone do postaci koloidalnej, by ułatwić drobniutkim kosmkom jelitowym pobranie wartości odżywczych do krwi bez pomocy enzymów. Pijąc sok z wyciskarki, mamy pewność, że cząsteczki pokarmu są na tyle małe, że jelito cienkie jest w stanie wydobyć z nich dużo składników odżywczych. Ponadto, dostarczamy w ten sposób organizmowi znacznie większej ilości warzyw i owoców niż jest to możliwe w ich postaci stałej. W sokoterapii ilość spożywanych soków jest znacznie większa niż u zdrowego człowieka.
Rodzaje terapii sokami
Właściwie stosowana terapia sokami powinna odbywać się pod okiem specjalistów. Osoby, które chcą z niej skorzystać, mogą zapisać się na specjalne turnusy lecznicze albo skontaktować się z lekarzami, oferującymi wsparcie podczas sokoterapii. Najsłynniejszą metodę leczenia sokami opracował dr Gerson. W jego terapii chorzy spożywają tylko wegetariańskie posiłki i dziennie piją aż 13 świeżych soków warzywno-owocowych. Niezwykle ważna jest jakość produktów – muszą one pochodzić z organicznych upraw, a ich przygotowanie odbywa się tylko w specjalnych wolnoobrotowych wyciskarkach. Elementem terapii Gersona jest także lewatywa z kawy, która wspiera usuwanie toksyn. Kawa przenika bowiem przez jelito do wątroby, rozszerzając drogi żółciowe i wspierając jej oczyszczenie. Na polskim gruncie również dostępne są terapie sokami, opracowane, na przykład, przez dr. Radwańskiego. Dr Dąbrowska jest natomiast autorką programu łączącego sokoterapię z głodówką. U podstaw jej metody leży przekonanie, że lecznicze głodówki aktywują organizm do samoleczenia. Niedobór mikroskładników powoduje „zjadanie” przez organizm własnych uszkodzonych struktur.
Przeczytaj również: Ćwiczenia i dieta – jak się odżywiać będąc aktywnym fizycznie?
Sokowirówka a wyciskarka wolnoobrotowa
Chcąc korzystać z zalet sokoterapii, należy sięgać tylko po wysokiej jakości soki. Absolutnie nie nadają się do tego celu soki dostępne w sklepach ze względu na obróbkę, jakiej są poddawane. Najlepsze napoje lecznicze to świeżo wyciśnięte, nie utlenione soki, które możemy pozyskać tylko w procesie bliskim tłoczeniu. Taką możliwość oferuje jedynie wyciskarka wolnoobrotowa. Sokowirówka wytwarza wysoką temperaturę, co prowadzi do utlenienia soku. Zawiera on także znacznie więcej wody i jest bardziej napowietrzony. Co ważne, elementy ostre w wyciskarce powinny być wykonane ze stali szlachetnej. Stal nierdzewna powoduje utratę walorów odżywczych i aktywnych substancji.
Terapia sokami – zasady
By sokoterapia przynosiła korzyści, należy przestrzegać bardzo ścisłych zasad, pamiętając o najważniejszej, czyli o konsultacjach z lekarzem specjalistą w dziedzinie terapii sokami. Co jeszcze jest ważne? Przede wszystkim:
- soki muszą być wyciskane przy pomocy wolnoobrotowej wyciskarki ze stali szlachetnej;
- sok najlepiej spożywać przed posiłkami w ilości 1/2 lub 1 szklanki;
- sok pijemy małymi łykami, trzymając płyn przez chwilę w ustach przed przełknięciem;
- ilość soku nie powinna być mniejsza niż 1/2 l – 1 l;
- kuracje nie powinny być przeprowadzane częściej niż 2-3 razy w roku maksymalnie przez 3 miesiące.
