W trakcie ciąży zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze dostarczane z pożywieniem – w przypadku wielu składników oznacza to, że trzeba jeść ich nieco więcej. Zalecenia wskazują, że dzienne spożycie owoców i warzyw powinno wynosić 300g owoców i 300g warzyw pierwszym trymestrze ciąży, oraz 400g owoców i 400g warzyw w drugim i trzecim trymestrze ciąży. Oprócz ilości spożywanych pokarmów, równie dużo uwagi należy skupić na jakości pożywienia – zalecane jest m.in. ograniczenie spożycia soli (do 5g dziennie), cukru oraz żywności wysokoprzetworzonej. W późniejszym etapie ciąży mogą pojawić się zgagi, żeby je ograniczyć, należy zminimalizować spożycie m.in. kwaśnych owoców (w tym cytrusów). Poniżej przepis na sok, który spełnia powyższe wymagania.
Składniki:
1 jabłko
1 gruszka
1 brzoskwinia
Sposób przygotowania:
Owoce dokładnie myjemy. Brzoskwinię kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Gruszkę i jabłko kroimy na ćwiartki. Do wyciskarki wkładamy kolejno kawałki gruszki na zmianę z połówkami brzoskwini, a następnie kawałki gruszki na zmianę z kawałkami jabłka. Z tych owoców powinniśmy otrzymać ok. 300 ml soku, czyli jedną dużą szklankę. Sok najlepiej wypić zaraz po przyrządzeniu.
Właściwości składników:
Sok z jabłka, gruszki i brzoskwini pokrywa 30% dziennego zapotrzebowania na błonnik i prawie 25% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Brzoskwinie są istotnym źródłem przeciwutleniaczy i związków bioaktywnych. Zawarte w nich fitochemikalia obejmują metabolity wtórne oraz witaminy. Brzoskwinie zawierają karotenoidy, związki fenolowe i witaminę C. Brzoskwinie o żółtym miąższu są ważnym źródłem β-karotenu, luteiny, zeaksantyny i β-kryptoksantyny. W owocach tych zidentyfikowano dużą grupę związków fenolowych, powiązanych zarówno z cechami jakościowymi, takimi jak atrakcyjny wygląd i aktywność przeciwutleniająca, jak i cechami negatywnie wpływającymi na atrakcyjność owoców, jak niepożądane smaki – cierpki i gorzki – oraz brązowienie miąższu. Aktywność antyoksydacyjna zawartych w brzoskwini związków fenolowych i antocyjanin jest znacznie większa od aktywności witaminy C i karotenoidów.
Tabela wartości odżywczych:
Zawartość składników odżywczych w 100g owocu | jabłko | gruszka | brzoskwinia | Zawartość w szklance soku (% dziennego zapotrzebowania) |
Węglowodany | 12 g | 14,4 g | 11,9 g | 38,3 g (12,8%) |
Cukier | 3,1 g | 1,8 g | 5,2 g | 9,4 g (18,7%) |
Błonnik | 2 g | 2,1 g | 1,9 g | 6 g (30,2%) |
Białko | 0,4 g | 0,6 g | 1 g | 1,8 g (2,4%) |
Tłuszcz | 0,4 g | 0,2 g | 0,2 g | 0,9 g (1,5%) |
Witamina C | 9,2 mg | 5,3 mg | 2,7 mg | 19,6 mg (24,4%) |
Witamina A | 4 μg | 2 μg | 99 μg | 71,4 μg (7,1%) |
Witamina E | 0,49 mg | 0,4 mg | 0,96 mg | 1,7 mg (16,8%) |
Potas | 134 mg | 118 mg | 195 mg | 425,6 mg (9,1%) |
Kalorie | 46 kcal | 54 kcal | 46 kcal | 145,9 kcal (7,3%) |
Ciekawostki:
Brzoskwinia pochodzi z Azji Środkowej, była uprawiana w Chinach już ponad 3000 lat temu. Około 300 lat przed Chrystusem Aleksander Wielki i handlarze jedwabiem sprowadzili brzoskwinię z Chin do Azji Mniejszej. Następnie armia Cesarstwa Rzymskiego rozpowszechniła brzoskwinię w krajach basenu Morza Śródziemnego.
Brzoskwinia charakteryzuje się bardzo dużą liczbą odmian, rozpowszechnionych wśród wszystkich upraw tego owocu. Brzoskwinie różnią się między sobą kształtem, kolorem miąższu, skórką, teksturą miąższu, tempem dojrzewania, zawartością czerwonych barwników itd.