Każdy kawosz wie, jak filiżanka aromatycznej świeżo zmielonej kawy wypita z samego rana potrafi pozytywnie nastroić na cały dzień. Gęsta, orzechowa crema zdobiąca espresso lub puszysta pianka trójwarstwowej latte macchiato za każdym razem zwiastuje początek czegoś dobrego. To również cechy kawy z dobrego ekspresu automatycznego. Aby wydobyć z ziaren to, co najlepsze, warto zaopatrzyć się w odpowiedni ekspres do kawy. Czy dobry ekspres musi być drogi? Ekspres automatyczny 4Swiss Modena A6 jest doskonałym dowodem na to, że nie.
Ekspres do kawy 4Swiss Modena A6, czy ekspres na kapsułki?
W kołowrotku codziennych obowiązków często całkowicie zapominamy o sobie. Dajemy z siebie wszystko w pracy, z której wychodzimy „zaprawieni w boju” przed kolejną falą obowiązków – tym razem domowych. Na wieczór przyznajemy sobie „punkty karne” za to, czego nie zdołaliśmy zrobić, całkowicie pomijając, kto „ogarnął” ten cały bałagan i zasłużył na chwilę relaksu, a nawet odrobinę luksusu. A przynajmniej na naprawdę dobrą kawę. Nawet wtedy, kiedy nie ma opcji, aby skoczyć do kawiarni. Całe szczęście dla kawoszy rozwój i upowszechnienie nowoczesnej technologii sprawił, że kawę o wyśmienitym smaku „rodem z kawiarni” możemy mieć w zasięgu ręki – we własnym domu i bez wydawania fortuny. Czy poszukując budżetowego ekspresu do kawy musimy decydować się na wariant na kapsułki i rezygnować ze świeżo zmielonych, aromatycznych ziaren wybranych według własnych upodobań? No nie – nie musimy 😉 i nawet nam się to opłaci 🙂
Ekspres do kawy 4Swiss Modena A6 – rozwiązanie idealne na lata
Przede wszystkim wybierając ekspres do kawy powinniśmy pamiętać, że to nie smartfon i z założenia nie będziemy wymieniać go co roku. Warto, więc podejść do zakupu nowego ekspresu z nieco szerszej perspektywy. Ekspres kapsułkowy to dużo mniejszy wydatek – jednak tylko na samym początku. W czasie późniejszej eksploatacji koszt jednej filiżanki kawy z ekspresu kapsułkowego jest kilkukrotnie wyższy niż z ekspresu ciśnieniowego.
Dodatkowo jeśli oczekujemy stabilnych parametrów i cichej pracy warto nieco bardziej zgłębić temat i dowiedzieć się, jakie parametry powinniśmy wziąć pod uwagę wybierając ekspres. Poniżej przedstawiamy Wam 7 cech, dzięki którym kawa z ekspresu do kawy Modena A6 smakiem i jakością nie odbiega od tej z kawiarni.
7 cech, dzięki którym kawa z ekspresu automatycznego 4Swiss Modena A6 jest taka smaczna
Co sprawia, że tani ekspres automatyczny 4Swiss Modena A6 został tak dobrze oceniony przez najbardziej wymagających użytkowników i bije rekordy popularności w mediach społecznościowych? To niewątpliwie konfiguracja parametrów zbliżonych do zaawansowanych urządzeń gastronomicznych – niedostępnych w innych urządzeniach domowych tej klasy cenowej! To dzięki nim korzystając z ekspresu automatycznego 4Swiss Modena A6 na co dzień i od święta możemy delektować się aromatyczną kawą, jak z włoskiej kawiarni – bez potrzeby wychodzenia z domu! Poniżej przedstawiamy główne cechy urządzenia. Design oceńcie sami 😉
1. Ciśnienie 19 barów
Ciśnienie zastosowane w ekspresie automatycznym 4Swiss Modena A6, wynosi aż 19 barów. Jest to gwarancją idealnej cremy na espresso.
2. Idealna temperatura parzenia
Przyjmuje się, że najbardziej uniwersalną temperaturą wody odpowiednią do parzenia kawy jest ta mieszcząca się w przedziale 85-94 stopni Celsjusza
3. Optymalny czas ekstrakcji
Czas ekstrakcji kawy znacząco wpływa na ilość kofeiny znajdującą się w naszej filiżance. Im dłużej trwa ekstrakcja tym dłużej kofeina jest „uwalniana” ze zmielonej kawy, a co za tym idzie jest jej więcej w naszym napoju. Prawidłowa ekstrakcja kawy espresso trwa około 25 sekund, po tym czasie w naszej filiżance powinno być około 25 ml gęstego naparu – porcja espresso. Jak widać czas ekstrakcji prawidłowego espresso nie jest zbyt długi, tak więc tak przygotowana kawa nie może mieć zbyt dużo kofeiny, która wydziela się ze zmielonej kawy podczas kontaktu z wodą.
4. Stalowy młynek z 5-stopniową regulacją
Precyzyjny młynek ze stali nierdzewnej z 5-stopniową regulacją oraz idealna temperatura parzenia pozwalają na uzyskanie idealnego espresso – podstawy wszystkich kaw.
Czy wiesz, że:
Stopień zmielenia kawy przekłada się na intensywność i smak naparu? Im kawa grubiej zmielona, tym jej smak i aromat jest słabszy i oczywiście – im drobniej zmielona, tym kawa jest mocniejsza. Warto pamiętać, iż bardzo drobno mielona kawa może mieć zbyt mocny aromat i nie wszystkim musi smakować.
Młynek do kawy – po czym poznać prawidłowe ustawienie
Prawidłowe ustawienie młynka jest niezwykle istotne dla całego procesu ekstrakcji i przekłada się na smak i jakość kawy. Po czym poznać prawidłowe ustawienie młynka? Zdaniem profesjonalnych baristów odpowiednią regulację rozpoznamy po stanie fusów oraz jakości zaparzonej kawy. Przy zbyt grubym zmieleniu ziaren, woda będzie przepływała zbyt szybko przez fusy, a kawa będzie zbyt mało aromatyczna, rozwodniona, jasna i niesmaczna. Z kolei zbyt drobne zmielenie ziaren utrudnia przepływ wody i może skutkować zapchaniem dyszy. Kiedy młynek jest prawidłowo ustawiony proces ekstrakcji przebiega bez zakłóceń: strumień kawy jest równomierny, nasycony jasnobrązowym kolorem o jednolitym odcieniu, a espresso wykończone jest orzechową cremą. Prawidłowe ustawienie młynka rozpoznajemy również po jakości tak zwanych coffeecakes (fusów po zaparzeniu kawy) – powinny być one zwarte i suche. Przy źle ustawionym młynku będą one mokre, rozpadające się, o konsystencji papki z kawy. Regulacji młynka dokonujemy pokrętłem znajdującym się w zbiorniku na kawę.
Jak ustawić młynek w ekspresie automatycznym 4Swiss Modena A6
Obawiasz się, że nie uda Ci się odpowiednio wyregulować młynka ekspresu? To nic prostszego! Skala regulacji młynka, w który wyposażony został ekspres automatyczny 4Swiss Modena A6 została ograniczona do 5 precyzyjnie dopasowanych do potrzeb codziennego użytku stopni mielenia. Dzięki temu możesz cieszyć się idealnym, spersonalizowanym smakiem kawy bez ryzyka zapchania dyszy.
Real Americano System
Prawdziwa “gratka” dla zwolenników kawy czarnej. System 2 niezależnych i podwójnie skonstruowanych dysz: oddzielnie do wrzątku i kawy umożliwia przygotowanie oryginalnego Americano! Istota tej kawy czarnej jest zalewane czystą, wrzącą wodą espresso. Rozwiązanie to pozwala uniknąć ponownego przelewania wrzątku przez fusy, a tym samym zapobiega wyrzutowi dodatkowej ilości kofeiny oraz wytwarzaniu się szkodliwych dla zdrowia związków. Opcja spotykana w zaawansowanych ekspresach ciśnieniowych stosowanych w gastronomii.
Real Barista Experience
Manualna regulacja stopnia napowietrzania mleka gwarantuje uzyskanie efektu idealnej pianki – nawet z mleka roślinnego! Dostarczając nieograniczonych możliwości pozwala poczuć się niczym profesjonalny barista. Samodzielnie reguluj stopień spienienia mleka i jego temperaturę, aby uzyskać perfekcyjną kawę, idealnie dopasowaną do Twoich upodobań. Baw się sposobem spieniania mleka i miej pełną kontrolę nad finalnym efektem Twojej kawy mlecznej!
W zestawie z ekspresem otrzymasz stalowy dzbanuszek do spienienia mleka wraz z termometrem.
Regulacja parametrów real time
Intuicyjny panel sterowania umożliwia precyzyjną regulację parametrów i personalizację poszczególnych składników zaprogramowanych kaw w czasie rzeczywistym.
Real Barista Experience – jak uzyskać efekt idealnej mlecznej pianki korzystając z ekspresu automatycznego Modena A6?
Dla uzyskania efektu idealnej pianki właściwej dla latte, cappuccino, latte macchiato i innych kaw mlecznych niezwykle ważna jest technika spieniania mleka. Korzystając z ekspresu do kawy wyposażonego w zewnętrzny spieniacz możemy uzyskać wymarzoną jakość stosując się do kilku zaleceń.
Krok 1
Dołączony do zestawu stalowy dzbanuszek do spieniania mleka wypełniamy mniej więcej do połowy.
Krok 2
Stalowy spieniacz zamieszczamy w dzbanku – dysza powinna znajdować się tuż przy dnie
Krok 3
Uruchamiamy proces napowietrzania mleka naciskając Ikonkę chmurki
Krok 4
Dysza zamieszczona w mleku zaczyna je podgrzewać. Temperatura umożliwiająca uzyskanie efektu idealnej pianki, to między 60 a 70 stopni. Mierzymy ją w czasie spieniania za pomocą termometru dołączonego do zestawu.
Krok 5
Mleko zaczyna nam się pienić i w tym momencie zaczynamy delikatnie ściągać dzbanuszek na dół – obniżać dzbanuszek wzdłuż dyszy. Tak, żeby mleko wchodziło jakby pod dyszę.
Dla uzyskania optymalnego efektu spieniamy mleko opuszczając dzbanek wzdłuż dyszy (spokojne ruchy góra dół).
Krok 6
Obstukujemy mleko, aby pianka była delikatna i bardziej aksamitna, po czym “z dzióbka” wlewamy mleko na środek okrężnymi ruchami aby nie zaburzyć cremy w espresso.
Latte? Cappuccino? Flat white? Latte macchiato? A może jednak czarne Americano? – Zachwyć swoich gości przyrządzając każdą z tych kaw mlecznych niczym zawodowy barista! Patrzcie, jak to zrobić!
Ekspres automatyczny 4Swiss Modena A6: Sprawdź jak przygotować cappuccino, caffe latte, latte macchiato!
Ekspres automatyczny 4Swiss Modena A6: Sprawdź jak przygotować oryginalne Americano!
Ekspres automatyczny 4Swiss Modena A6 – Czy to się opłaca?
Taniej niż ekspres na kapsułki
Czy wiesz, że kilogram kawy w kapsułkach może kosztować nawet 400 zł? Jedna kapsułka zawiera zaledwie 5,5g kawy. Ceny kapsułek wahają się od 1,70zł do 2,10zł. za 1 sztukę. Przyjmując 1,80zł/szt. jako „cenę średnią” łatwo możemy policzyć, że kilogram kawy w kapsułkach kosztuje 327zł. Tak. Nie ma tu pomyłki. Dobrej jakości kawy w ziarnach: fair trade, albo bio, 100% Arabica kosztuje można znaleźć w popularnych dyskontach spożywczych w cenie już od 40 zł za kilogram. Ponad osiem razy taniej! Oznacza to, że wykonując 5 kaw dziennie w biurze lub w domu, odrobicie różnicę w cenie ekspresu automatycznego w mniej niż rok – a już od pierwszej filiżanki, pijecie znacznie lepszą i zdrowszą kawę.
Gwarancja „door to door”
Ekspres 4Swiss Modena A6 posiada 2-letnią gwarancją, a producent zapewnia polski serwis w komfortowym systemie „door to door” – oznacza to, że w przypadku uszkodzenia, urządzenie jest odbierane od Klienta, a następnie w szybkim czasie naprawiane i odsyłane do Klienta – całość na koszt i w zakresie 4Swiss, przy minimum koniecznego zaangażowania ze strony Klienta
Polski serwis
4Swiss Polska gwarantuje najwyższą jakość urządzeń. Jednak nawet najlepsze urządzenie może się zepsuć. Niezwykle ważna jest dostępność sprawnie działającego serwisu – również po upływie okresu gwarancji. Naprawy urządzeń 4Swiss realizowane są na terenie Polski. Cała procedura przebiega szybko i sprawnie.
Oszczędzasz środowisko
Zużyte kapsułki to prawdziwa zmora dla środowiska. Są to produkty wielomateriałowe, ich recycling jest tak drogi i trudny, że praktycznie nieopłacalny. Przy założeniu najwyższej jakości potencjalnie biodegradowalnych materiałów do recyklingu trafia od kilku do maksymalnie kilkunastu procent zużytych kapsułek. Tymczasem zaledwie jedna 3-osobowa rodzina, w której każdy wypija po 2 kawy dziennie zużywa aż 180 kapsułek! Fusy po kawie z ekspresu są np. świetnym nawozem dla roślin doniczkowych. To jest ECO! Ktoś stwierdzi, że niektóre kapsułki są biodegradowalne? A co jest ekologicznego w produkcji bezużytecznych materiałów? Zobaczcie co na ten temat sądzi dziennikarz technologiczny – Zbigniew Urbański, który miał okazję testować Modenę A6.
Niskie zużycie prądu
Ile prądu zużywa ekspres automatyczny 4Swiss Modena A6 przy włączaniu i zaparzaniu jednej kawy? Nasz test miernikiem prądu wszystko zweryfikował. Sprawdźcie sami!
4Swiss Modena A6 – Dopłata ekologiczna
Modena A6, to pierwszy w Polsce ekspres z dopłatą ekologiczną. Do każdej sprzedanej sztuki 4Swiss Polska dopłaca aż 300 zł! Program dopłaty ekologicznej nie jest finansowany przez Unię Europejską.
Wygodny system ratalny 0%
Osoby, które lubią rozkładać swoje wydatki w czasie mogą skorzystać z super promocji Payu i rozłożyć płatność za urządzenia 4Swiss na aż 20 nieoprocentowanych rat, a nawet odroczyć pierwszą płatność o 60 dni 🙂 Promocja obowiązuje do 10.11. Po upływie tego do dyspozycji naszych Klientów w dalszym ciągu dostępna będzie standardowa oferta ratalna 0% w PayU, Santander Bank oraz Credit Acricole.
Co dostajesz w prezencie?
Do każdego urządzenia dołączamy:
- dzbanuszek do spieniania mleka
- termometr do mleka
- paczkę kawy 250g – do końca września obowiązuje promocja, w ramach której otrzymacie aż 3 kg doskonałej kawy!
- filtr do wody
- zestaw startowy środków czystości
Szczegóły dotyczące aktualnej oferty dostępne są TUTAJ
Ekspres automatyczny 4Swiss Modena A6: dwa warianty kolorystyczne
Ekspres automatyczny 4Swiss Modena A6 posiada minimalistyczny design i jest dostępny w dwóch wariantach kolorystycznych. Dzięki temu pięknie komponuje się w każdym wnętrzu – sami zobaczcie 🙂
Ekspres automatyczny 4Swiss Modena A6 – pozostałe funkcje
Regulacja wylewki
Wylewka regulowana między 7, a aż 13 cm! Zmieści nawet wysokie szklanki do latte!
OneTouch Hot Water
natychmiast przygotowuje gorącą wodę np. na herbatę.
System x2
Pozwala przygotować dwie kawy równocześnie.
Niezwykła wydajność
ekspres bez problemu przygotuje nawet 12 kaw czarnych w 6 minut!
Podgrzewacz do filiżanek
napar podany w rozgrzaych filiżankach jest bardziej aromatyczny i dłużej zachowuje wysoką temperaturę.
Bądź bardziej eko! 5 rzeczy, które przygotujesz z fusów po kawie
- Nawóz do podlewania roślin w domu i ogrodzie – dzięki sporej ilości azotu, potasu i magnezu jest to świetny nawóz do Twoich roślin i upraw.
- Ściółka do roślin w ogrodzie – suszona kawa świetnie nadaje się do ściółkowania roślin w ogrodzie.
- Wzbogacający dodatek do ziemi – fusy poprawiają napowietrzenie, nawodnienie oraz stanowią naturalny nawóz
- Dodatek do kompostu – potas, magnez oraz miedź to świetne dodatki do kompostu. Fusy przyciągają również dżdżownice.
- Przyspieszacz wschodu roślin ogrodowych – Wymieszane z fusami nasiona szybciej wschodzą i powodują większe plony.