Chłodne, często pochmurne i deszczowe dni powodują, że jesienią szczególnie doceniamy aromatyczne, rozgrzewające zupy. Dzisiaj na warsztat bierzemy lekkostrawne, a zarazem sycące zupy krem, które przygotujemy w zaledwie kilkanaście minut. Prezentowane rozwiązanie, to idealna propozycja dla zapracowanych i “niecierpliwie głodnych” 😉 Sami zobaczycie, jak bardzo można obejść proces długotrwałego “wegetowania” w kuchni, a zarazem uzyskać jeszcze lepszy rezultat smakowy. Efekt? Murowany! Za inspirację posłużyły nam przepisy Karoliny Smyk, która od lat korzysta z naszych urządzeń 🙂 Karolina poleca korzystanie z sezonowych warzyw i wzbogacanie zup o dowolne źródła białka tj. mięso, ryby, jajka, tofu czy strączki. Podłączamy się i dorzucamy od siebie, że nie warto na sztywno trzymać się przepisów i najfajniej jest poeksperymentować. Jeśli czujecie nadchodzące przeziębienie warto „podkręcić” zawartość witaminy C dodając żółta paprykę i większą ilość czosnku lub pora o działaniu antywirusowym. Brokuły z powodzeniem możecie zastąpić kalafiorem, a jego łagodny i neutralny smak podkreślić tymiankiem i chilli. No to do rzeczy: poniżej trzy inspiracje dla Waszych kulinarnych wariacji.
Ostrzeżenie: Nie czytajcie dalej jeśli jesteście głodni. Drugą część artykułu zostawcie na dogodny moment, to jest chwilę, kiedy już zaopatrzycie się w składniki i będziecie w pobliżu kuchni 😉 Łapcie podpowiedź na 3 listy zakupów:
Lista zakupów nr 1
– sezonowe warzywa np. dynia Muskat lub Hokkaido, marchew, czosnek, pomidor lub papryka, czosnek, który wzbogaci smak zupy i zadba o nasza odporność
Lista zakupów nr 2
– bataty, czosnek, cukinia, gruszka , podawaj ją wtedy z grzanką i gorgonzolą
Lista zakupów nr 3
– 2 ugotowane ziemianki, mleko, czosnek, 4 prawdziwki podsmażone na maśle, świeży tymianek, podawaj z grzanką z bagietki paryskiej,
Co ważne – każdą z tych zup robimy w ten sam sposób. Żadnej filozofii. Sposób przygotowania zaprezentujemy na przykładzie zupy krem z pierwszego zestawy składników.
Przepis na zupę krem z dyni – do pierwszej listy zakupów
Składniki:
– 500 g dyni Muscat/ piżmowej lub Hokkaido
– 3 -4 marchewki
– 3- 4 ząbki czosnku
– 2-3 pomidory żółte
– 1/3 szklanki mleczka kokosowego
– przyprawy wedle uznania: sól, chili, 3 szczypty cynamonu, imbir, wędzona papryka lub słodka papryka, curry – te najfajniej podkreślą smak, ale pamiętamy, że nie ma żadnych zasad, sięgamy po to, co lubimy i próbujemy różnych kombinacji 🙂
Sposób przygotowania:
Warzywa gotujemy do miękkości, a jeśli korzystacie z frytkownicy beztłuszczowej, zamiast gotować możecie je upiec już mocno doprawione. Obróbka termiczna silnie sprzężonym powietrzem potęguje walory smakowe i skróci czas konieczny do spędzenia w kuchni.
We frytkownicach marki 4Swiss zamiast tradycyjnej grzałki zastosowany został halogen, który maksymalizuje pracę urządzenia. Frytkownica błyskawicznie osiąga pełną moc grzewczą i optymalny zakres promieniowania cieplnego. Dzięki temu proces obróbki termicznej przebiega szybciej i bez zbędnego oczekiwania na nagrzanie – w odróżnieniu np. od tradycyjnego piekarnika. W efekcie oszczędzamy spora ilość czasu, prąd i składniki odżywcze.
Upieczone warzywa przekładamy do blendera i miksujemy z dodatkiem niewielkiej ilości wody lub bulionu. W Smart Blenderze 4Swiss zajmuje to 30 sekund. I gotowe 🙂
Zupy kremy, aromatyczne pesto, pasty kanapkowe, wszelkiego rodzaju farsze, kremy, ciasto na naleśniki – ze Smart blenderem 4Swiss ogranicza nas tylko wyobraźnia! Możemy używać go “w kółko” ze względu na nieprzeciętną wydajność, którą uzyskaliśmy dzięki precyzyjnej kombinacji kluczowych parametrów. Co wyróżnia Smart blender? Dowiecie się z lektury np. tego artykułu: Co wyróżnia Smart Blender 4Swiss
Łapcie też przepis na szejki a’la z Maka: Jak zrobić lodowe szejki a’la z Maka?
…i garść wskazówek, Jak wybrać dobry blender? 5 kluczowych cech, na które warto zwrócić uwagę przed dokonaniem zakupu
Karolina proponuje podawać zupy krem z dodatkiem parmezanu, szynki parmeńskiej, sezamu, pestek dyni. Fajnym dodatkiem będą też kiełki słonecznika. Możecie dodać tez odrobinę sosu sojowego.
Pysznego! 🙂
Wskazówka
Osoby, którym przyszło miksować zupy na krem przy użyciu blendera ręcznego dobrze wiedzą, jak żmudny (i niekiedy brudny 😉 ) jest to proces. Uzyskanie jednolicie gładkiej masy “bez farfocli” 😉 za pomocą blendera ręcznego jest praktycznie niemożliwe. Korzystając z blendera kielichowego odczujecie różnicę. Dotychczasowi Użytkownicy blenderów ręcznych odkryją, że zupa może miksować się sama 😉 – szybko i dokładnie. Po komplikować, to co jest proste?