
Warzywa i owoce to nie jedyne składniki, z których można otrzymać zdrowe, lecznicze soki. Zamiast stosować chemię, sięgnij po naturalne leki dostępne w zasięgu twojej dłoni.
Jak przygotowywać soki z ziół?
Wyciskanie liści i pąków roślin zielarskich w wyciskarce wolnoobrotowej jest bardzo proste. Wystarczy wkładać je stopniowo do wlotu urządzenia, pamiętając o wybraniu odpowiedniego sita z drobnym oczkiem. Zaletą tak przygotowanych soków jest zachowanie wartości odżywczych, które umykają w zwykłych sokowirówkach lub podczas krojenia liści nożem. Dlatego oprócz dokładnego umycia składników, nie musisz nic robić, by wyciskarka sama wydobyła z nich to, co najlepsze.
Dawkowanie
Zioła mają silne działanie, dlatego jako profilaktyka powinny być spożywane w mniejszych ilościach niż, na przykład, w takcie przeziębienia. Można je wówczas wykorzystywać jako dodatek do ulubionego soku albo pić w formie shotów w 30 ml kieliszkach. W trakcie choroby lub przy dużych niedoborach określonych witamin lub minerałów, dawkę należy zwiększyć. By móc podjąć świadomą decyzję o ilości wypijanych soków z ziół, warto poznać dokładnie ich właściwości. Poniżej podajemy kilka łatwo dostępnych w Polsce roślin leczniczych. Możesz je kupić w sklepie zielarskim lub zebrać samodzielnie – o ile sprzyja temu pora roku. Do wyciskania nadają się tylko świeże liście. Z zasuszonych ziół nie można niestety wydobyć leczniczych soków.
Sok z mniszka lekarskiego
Słynny żółty chwast to roślina, którą można jeść w całości – zarówno jej korzeń, liście, jak i kwiaty mają wiele wartości odżywczych cennych dla naszego zdrowia. Są to m.in.: witaminy z grupy B, witamina C, kwas foliowy, sód, potas, wapń, żelazo oraz magnez. W mniszki znajduje się także dużo antyoksydatów, pozwalających zachować młodość i odporność na choroby nowotworowe.
Mniszek lekarski doskonale oczyszcza, leczy dolegliwości wątroby, wspomaga leczenie stanów zapalnych stawów, jest dobrym uzupełnieniem diety osób cierpiących na anemię. Jego właściwości docenią także osoby z trądzikiem i wypryskami – pozytywne zmiany widoczne są już po dwóch tygodniach codziennej dawki tego zioła.
Minusem jest silny gorzki smak, który warto przełamać innymi dodatkami do soku. Powinny go unikać osoby cierpiące na wrzody żołądka i kamienie żółciowe, a także kobiety w ciąży.
Sok z pokrzywy
Flawonoidy, fitosterole, alkaloidy, antocyjany to tylko niektóre cenne wartości pokrzywy. Jest ona bogata również w witaminy A, C, E oraz K, a także w minerały: żelazo, magnez, wapń i krzem. Podobnie jak mniszek lekarski zawiera ona mnóstwo antyoksydantów. Jej moczopędne działanie sprawia, że doskonale oczyszcza organizm.
Pokrzywa doceniana jest za swoje działanie przeciwzapalne i antyalergiczne. Obniża także poziom cukru we krwi, zmniejsza kwasowość żołądka. Dzięki zawartości krzemu doskonale wzmacnia włosy, a działanie tonizujące zapewnia skórze idealne oczyszczenie.
Ze względu na jego silne działanie, soku z pokrzywy nie należy pić codziennie, a intensywne kuracje trzeba przerwać po 7 dniach. Nie powinny go spożywać kobiety w ciąży.
Przeczytaj również: Sokoterapia w walce z poważnymi schorzeniami
Sok z sosny
Pączki igieł sosny to lek doceniany od dawna nie tylko w medycynie naturalnej, ale także w aromaterapii. Zawiera dużo witaminy C, która jest naturalnym antyoksydantem i świetnym sposobem na wzmocnienie odporności. Jest także bogata w witaminy z grupy B, odpowiedzialne za prawidłowe działanie układu nerwowego.
Sosna ma działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. Jest także stosowana w leczeniu chorób układu oddechowego oraz w oczyszczaniu organizmu z toksycznych związków. Ma charakterystyczny zapach, który również działa kojąco i leczniczo. Warto dodawać jej pąki do soków, by dłużej cieszyć się tym niezwykłym aromatem.
Pąki igieł sosny najlepiej zbierać wiosną, kiedy są miękkie i soczyste.
Sok z mięty
Mięta bogata jest w antyoksydanty, sód, żelazo, mangan, kwas foliowy oraz witaminę A. Zawiera także mentol, który ułatwia wykrztuszanie podczas przeziębienia, łagodzi ból gardła i ma działanie chłodzące. Uspokaja, koi nerwy i łagodzi ból.
Miętę warto stosować także przy gazach, wzdęciach i niestrawności, z którymi rozprawia się bardzo szybko. Wspiera leczenie wrzodów żołądka i zespołu jelita drażliwego. Łagodzi stany zapalne skóry, reakcje alergiczne, ukąszenia owadów. Doskonale odświeża oddech i zwalcza bakterie w jamie ustnej.
Najwięcej składników odżywczych zyskamy pijąc sok ze świeżych młodych listków. Można go wcierać w skórę przy schorzeniach reumatycznych stawów, by zmniejszyć ból i stan zapalny.
Przeczytaj również: Dlaczego warto pić sok z buraka?
Sok z czarnego bzu
Zarówno białe kwiaty, jak i owoce czarnego bzu to podstawa to przygotowania soków o niezwykłych właściwościach leczniczych. Czarny bez zawiera cenne flawonoidy, kwasy fenolowe, sterole, garbniki oraz sole mineralne. Jest także bogaty w witaminę C, prowitaminę A, a także witaminy z grupy B. Zawiera pektyny, rutyny oraz rzadkie kwasy organiczne.
Czarny bez doskonale sprawdzi się podczas leczenia przeziębienia, ale jego właściwości są znacznie szersze. Reguluje on trawienie i pracę nerek, a dzięki właściwościom napotnym, moczopędnym i przeczyszczającym świetnie oczyszcza organizm z toksyn. Czarny bez wspomaga także odchudzanie i wygładza cellulit – wystarczy nakładać go na skórę. Powinny go stosować również osoby z podrażnioną i zanieczyszczoną cerą.
