Świeże soki z wyciskarki to świetna alternatywa dla syropów i tabletek! Korzystaj z dobrodziejstw natury i ciesz się zdrowiem przez zimne miesiące. Podpowiadamy, jakie owoce warto uwzględnić podczas przygotowywania zdrowych soków na jesień.
Sok z malin
Bogate w naturalne przeciwutleniacze – antocyjaniny – oraz substancje niszczące komórki nowotworowe maliny są pierwsze na naszej liście. Doskonale uzupełniają niedobory witamin z grupy B, przede wszystkim B1, B2, B6 oraz kwasu foliowego. Wysoka dawka witaminy C chroni natomiast przed przeziębieniem i grypą. Nie każdy wie, że maliny potrafią obniżyć gorączkę i wypocić chorobę – dzięki zawartym w nich salicylanom działają podobnie, jak aspiryna! Są także świetnym źródłem wapnia, manganu, potasu i żelaza.
Mus z bananów
Kluczowe właściwości bananów to: wzmocnienie serca i układu mięśniowego oraz ochrona przed zaburzeniami trawienia. Zawierają wszystkie najważniejsze witaminy: A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Dzięki sporej ilości potasu niweluje skutki stresu i doskonale radzi sobie z przemęczeniem. W przeciwieństwie do innych owoców, z bananów nie wyciśniemy klarownego soku, ale gęsty mus. To jednak w niczym nie przeszkadza. Taki mus jest słodki i bardzo smaczny. Polecamy!
Sok z cytryn
Absolutny 'must have’ jesienią i zimą. Solidna dawka witaminy C, bogata w błonnik, pozbawiona tłuszczu i sodu. Sam sok w smaku jest bardzo kwaśny, dlatego sugerujemy, by oprócz niego wycisnąć także inne owoce, dzięki którym stanie się bardziej przystępny dla naszych kubków smakowych. O zaletach cytrusów nie trzeba dużo mówić, ale przypomnijmy, że zawarta w nich witamina C zmniejsza ryzyko przeziębień, wspomaga układ krwionośny, wzmacnia kości, działa przeciwzapalnie, a także chroni przed nowotworami. Jej działanie docenią także osoby, dbające o wygląd – witamina C chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV i skutecznie ją odmładza.
Sok gruszkowy
Gruszki doskonale sprawdzają się jako antidotum na ból gardła, a dzięki zawartości ligniny – leczy zaparcia. Gruszki to najlepsza opcja dla osób z problemami tarczycy – owoc ten zawiera jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tego organu. Ponadto gruszki są bogatym źródłem błonnika, kwasu foliowego, potasu i fosforu.
Sok pomarańczowy
Picie soku pomarańczowego pomaga w zaburzeniach trawienia. Jest on także bardzo pomocny w regulowaniu i stabilizowaniu prawidłowej pracy jelit, a także – w łagodzeniu zgagi. Zawiera solidne pokłady witaminy C, beta-karotenu oraz witamin z grupy B. Sięgając po cytrusy, pamiętaj o środkach chemicznych, jakimi spryskiwana jest ich skórka. Jeśli chcesz wykorzystać bogatą w witaminy i minerały skórkę, zanurz owoce we wrzątku, a następnie dokładnie je wyczyść szczoteczką pod bieżącą wodą.
Sok ananasowy
Ananasy posiadają spore ilości bromu, który świetnie radzi sobie ze stawami. Ponadto są źródłem witaminy C – świetnie wzmacniają system odpornościowy i chronią organizm przed wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za proces starzenia. Ananasy zawierają także bromelinę, która rozkłada białka, pomagając trawić produkty mięsne. Jesienią ten enzym doskonale wzmacnia układ odpornościowy, łagodzi bóle, a nawet zbija wysoką temperaturę ciała. Nie każdy wie, że ananas doskonale sprawdza się również w leczeniu chorób układu oddechowego – zapalenia zatok, kataru siennego oraz kaszlu.
Sok jabłkowy
Najtańsza propozycja na liście, ale na pewno nie najuboższa, jeśli chodzi o właściwości zdrowotne. Jabłka są doskonałym źródłem błonnika, ponadto zawierają witaminę C i świetnie wpływają na poprawę naszego układu odpornościowego. Sok jabłkowy doskonale oczyszcza organizm z toksyn, a do tego chroni mózg przed uszkodzeniami komórek.