
Nie tylko posiada wyśmienite walory smakowe, ale również jest źródłem cennych substancji odżywczych, w tym minerałów, witamin czy błonnika pokarmowego. Szpinak króluje obecnie w polskiej kuchni w różnej postaci!
Szpinak wykorzystujemy w kuchni jako składnik nadzienia do pierogów, tart, pasztecików, naleśników, a także sosów i dipów. Idealnie komponuje się z mięsem i serami, ale również innymi warzywami w postaci zdrowych sałatek. Nie wyobrażamy sobie ulubionego makaronu bez tego zielonego składnika.
Szpinak jest warzywem, które odpowiednio przygotowane i podane jest naprawdę smaczne i przede wszystkim wartościowe. W niepamięć odeszła propozycja podawania go jako rozgotowanej papki. Dziś jemy to warzywo zblanszowane, lekko ugotowane a nawet surowe.
Przeczytaj również: Mineralizacja z 4Swiss: Magnez
Niepozorne, ale wartościowe warzywo
Szpinak to obecnie stały bywalec różnych diet. Ze względu na swoje właściwości chętnie wykorzystują go w swoim menu sportowcy i osoby aktywne fizycznie, ale również te, które chcą zrzucić nieco kilogramów. Warzywo spiera m.in. zwiększenie masy mięśniowej, reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed szybkim starzeniem się komórek, wspomaga pamięć, a także redukuje ryzyko zachorowania na nowotwory.
Wprowadzając do swojej diety szpinak możemy liczyć na wiele korzyści:
- obniża poziom złego cholesterolu we krwi
- wspomaga wzrok
- zwiększa odporność
- zapobiega stanom depresyjnym
- niweluje stres, nerwowość i drażliwość
- obniża ciśnienie tętnicze i ogranicza ryzyko chorób krążenia
- zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji
- spowalnia procesy miażdżycowe
- zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory oraz choroby zwyrodnieniowe, m.in. Alzheimer, Parkinson
- opóźnia starzenie się komórek
- zapobiega osteoporozie
Częsta konsumpcja szpinaku wpływa korzystnie na odporność naszego organizmu. Jest źródłem dużej zawartości żelaza, witaminy C oraz beta-karotenu. Jest zalecany kobietom w ciąży ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego, żelaza i wielu wartościowych pierwiastków.
Przeczytaj również: Soki, które sprzyjają kobietom w ciąży
To niepozorne zielone warzywo wpływa korzystnie na osoby, które walczą z nadwagą. Obecne w szpinaku witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy czy potas uczestniczą w spalaniu tłuszczów i węglowodanów, a przede wszystkim przyspieszają metabolizm. Ponadto redukuje apetyt.
Szpinak to bogate źródło witamin i wielu składników odżywczych
W szpinaku znajdują się prawie wszystkie najważniejsze witaminy, minerały i substancje odżywcze potrzebne organizmowi do rozwoju i prawidłowego funkcjonowania. W tym warzywie znajdziemy m.in.:
- Witamina A
- Witamina D
- Witamina E
- Witamina K1
- Witamina C
- Witamina B1
- Witamina B2
- Witamina B3 (PP)
- Witamina B6
- Witamina B9 (kwas foliowy)
- Witamina B12
- Witamina B12
- Witamina B5 (kwas pantotenowy)
- Kwasy tłuszczowe nasycone
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone
- Kwasy tłuszczowe omega-3
- Kwasy tłuszczowe omega-6
- Węglowodany
- Błonnik pokarmowy
- Wapń
- Żelazo
- Magnez
- Fosfor
- Potas
- Sód
- Miedź
- Cynk
- Mangan
- Selen
- Fitostelore
- Luteiny
Czy są jakieś przeciwwskazania odnośnie spożywania szpinaku?
Mimo że szpinak jest niezwykle zdrowy wielu osobom nie zaleca się spożywanie tego warzywa. Ze względu na występowanie w nim szczawianów i azotanów. O jego ograniczaniu powinni pamiętać ludzie, którzy chorują na kamicę nerkową, cierpiące na reumatyzm i artretyzm, posiadające nadkwaśność.
Przepisy na zdrowe soki ze szpinakiem:
Sok z cebuli, szpinaku i czerwonej papryki
> 300 g liści szpinaku
> 2 cebule obrane i pokrojone w kawałki
> 1 czerwona papryka oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona na kawałki
> szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
Owiń warzywa liśćmi szpinaku i wyciskaj z nich sok. Gotowy napój posyp gałką muszkatołową i wypij bezpośrednio po przygotowaniu.
Składniki odżywcze: witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy, wapń, chrom, miedź, jod, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk, bioflawonoidy, kwercetyna, związki siarki, tryptofan.
Sok z pomarańczy, kiwi i szpinaku
> 300 g liści szpinaku
> 2 pomarańcze obrane ze skórki i podzielone na kawałki
> 3 owoce kiwi obrane ze skórki i pokrojone na kawałki
Owiń owoce liśćmi szpinaku i wyciskaj z nich sok. Wymieszaj i wypij bezpośrednio po przyrządzeniu.
Składniki odżywcze soku: Witaminy B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, miedź, jod, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk.
Sok ze szparagów, buraka i szpinaku
>300 g liści szpinaku
> 10 pędów szparagów pokrojonych na kawałki
> 3 małe buraki pokrojone na kawałki
Owiń warzywa w liście szpinaku i wyciskaj z nich sok. Wypij bezpośrednio po przyrządzeniu.
Składniki odżywcze soku: witaminy B1, B2, B6, C, E, K, beta-karoten, biotyna, kwas foliowy, wapń, miedź, jod, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk.
