Tofu to bogactwo białka i korzystnych aminokwasów ważnych nie tylko dla wegetarian. To także produkt ubogi w cholesterol, zawierający tłuszcze roślinne i substancje balastowe. By cieszyć się jego cennymi właściwościami i smakiem lepszym niż ze sklepu, przekazujemy przepis na domowe tofu.

Zalety domowego tofu

Własnoręcznie przygotowane tofu w wyciskarce wolnoobrotowej pozwoli Tobie i Twojej rodzinie cieszyć się smakiem tego wysokobiałkowego pokarmu w dowolnej postaci. Warto po nie sięgać, ponieważ korzyści z jedzenia tofu jest bardzo dużo. Przede wszystkim stanowi ono źródło żelaza, miedzi, magnezu, manganu i fosforu. Jest także bogate w białko roślinne. Spożywanie go:

  • zapobiega cukrzycy,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • przeciwdziała niektórym typom raka (m.in. rak piersi, prostaty),
  • wspomaga utratę kilogramów,
  • poprawia wygląd cery i włosów,
  • zmniejsza ryzyko udaru i chorób serca,
  • redukuje stany zapalne.

 

wyciskarka wolnoobrotowa 4swiss

 

Domowe tofu z łatwością przygotujesz w wyciskarce wolnoobrotowej 4Swiss wyposażonej w elementy niezbędne do tego celu. Potrzebne Ci będą: koszyczek i ściereczka do robienia tofu, sito o drobnych otworach. Oprócz tego będziesz potrzebować garnka, a także soję i wodę.

Domowe mleko sojowe

Przygotowywanie tofu należy zacząć od przyrządzenia mleka sojowego, który będzie bazą.

Soję zalewamy wodą i zostawiamy na noc, by napęczniała. Stosujemy proporcję 1:1. Na dwie szklanki soi używamy dwóch szklanek wody. Następnego dnia płuczemy soję wodą i ponownie zalewamy. Powoli dodajemy ją wraz z wodą do wyciskarki.

Otrzymamy mleko sojowe, z którego będziemy przyrządzać tofu. Jeśli chcesz urozmaicić smak tofu, do wyciskarki – razem z soją – możesz dodać np. marchewkę.

Oddzielenie tofu

Tak przygotowane mleko należy wlać do garnka i podgrzewać na średnim ogniu pilnując, by się nie przypaliło. Wyłączamy, kiedy się zagotuje. Na tym etapie można dodać szczyptę soli do smaku.

 

wyciskarka wolnoobrotowa 4swiss

 

Na spodzie formy do tofu wykładamy ściereczkę, która pozwoli oddzielić ser tofu od pozostałego płynu. Przekładamy do formy zagotowane mleko sojowe i okrywamy ściereczką. Korzystając z przykrywki do formy, dociskamy tofu.

Przechowywanie domowego tofu

Pamiętaj, że własnoręcznie zrobione tofu ma krótszą datę przydatności niż to, które kupujesz w sklepie. Przechowuj je maksymalnie pięć dni – koniecznie w lodówce i w szczelnym pojemniku. W przeciwnym wypadku wyschnie. Dobrym sposobem na przedłużenie przydatności do spożycia jest zalanie tofu czystą wodą. Wodę należy zmieniać codziennie.