Chcesz stracić zbędne kilogramy? Dieta bogata w świeże soki z wolnoobrotowej wyciskarki może Ci w tym pomóc. Smaczne napoje nie tylko poprawiają przemianę materii i wspomagają trawienie, ale również oczyszczają organizm z toksyn i poprawiają wygląd skóry.
Warzywa i owoce podstawą odchudzania
Zdrowa dieta, bogata w owoce i warzywa, to absolutna podstawa odchudzania. Jeśli szukasz sposobu na trwałą utratę kilogramów przy zachowaniu dobrego samopoczucia i doskonałego zdrowia, musisz o tym pamiętać. Warzywa i owoce pozwalają na uniknięcie niedoborów witamin oraz minerałów, które często tracimy stosując zbyt restrykcyjne diety. Oprócz tego są one świetnym źródłem błonnika wspomagającego odchudzanie.
Przeczytaj również: Owoce i warzywa w diecie – co musisz wiedzieć
Błonnik pobudza perystaltykę jelit, czyli mobilizuje te organy do naturalnych skurczów mięśni. Pozwala to na przesuwanie pokarmu, jego mieszanie i rozdrabnianie. Jelito cienkie pod wpływem ruchów perystaltycznych lepiej trawi jedzenie i wchłania składniki pokarmowe, m.in. węglowodany, białka, tłuszcze oraz witaminy i minerały. W jelicie grubym wchłaniane są natomiast duże ilości wody i elektrolitów, a pozostałości pokarmu w postaci kału są wydalane. W całym tym procesie pomaga właśnie błonnik.
Skutki uboczne spożywania warzyw i owoców
Poza właściwościami regulującymi prawidłowe trawienie, warzywa i owoce hamują uczucie głodu, co pomaga w zachowaniu dyscypliny żywieniowej. Usuwają także toksyny z organizmu, które utrudniają chudnięcie i prowadzą do rozwoju chorób oraz stanów zapalnych. Na właściwościach antyoksydacyjnych warzyw i owoców skorzysta także twoja cera. Aktywne związki zwalczające wolne rodniki pozwalają skórze dłużej zachować młodość i jędrność. Poprawiają także jej koloryt.
Dlaczego soki?
Soki z wyciskarki to świetny sposób na wzbogacenie diety o niezbędne składniki odżywcze. Ich główną zaletą jest doskonała przyswajalność – umożliwiają przyswojenie nawet 68% witamin i minerałów w zaledwie 10-15 minut. Dla porównania zjedzenie jednego owocu, zapewnia przyswajalność na poziomie 17% w czasie ok. 60-90 minut. Świeżo wyciśnięty sok pozwala zatem na spożycie większej ilości cennych składników i to z lepszym efektem.
Inną zaletą soków z wyciskarki w diecie odchudzającej jest sposób działania samego urządzenia. Praca na wolnych obrotach umożliwia pozyskiwanie soku w procesie bliskim tłoczeniu. Wyciskarka najpierw rozdrabnia produkty, a następnie miażdży je i wyciska z nich sok. W ten sposób zostają zachowane cenne składniki odżywcze, które tracimy podczas krojenia warzyw i owoców lub poddawania ich działaniu ostrzy czy wysokiej temperatury w zwykłej sokowirówce.
Osoby odchudzające się docenią soki z wyciskarki również za ich intensywny, bardziej wyrazisty smak soku, który nie utlenia się i nie brązowieje. Składa się w przeważającej ilości z miąższu, który wzbogaca napój smakowo, stanowiąc idealny substytut słodyczy.
Jakie warzywa i owoce w diecie odchudzającej?
Najważniejszym elementem diety na utratę kilogramów są warzywa. Oferują one doskonałą różnorodność i pomagają dostarczać niezbędnych enzymów i wartości odżywczych. Odchudzając się, warto sięgać po warzywa o niskim indeksie glikemicznym, czyli m.in.: paprykę, brokuły, kalafior, pomidory, kalarepę, kapustę. Ostra papryka chili świetnie pobudza metabolizm i hamuje apetyt dzięki zawartości kapsaicyny. Najmniej kalorii zawierają jarmuż, sałata, szpinak, a także ogórki, rzodkiewka i cukinia. By dłużej zachować uczucie sytości, warto sięgać natomiast po warzywa strączkowe, jak fasola, bób czy soja.
Przeczytaj również: Antyoksydanty – naturalny sposób na zdrowie
Owoce mogą stanowić dodatek lub alternatywę dla słodkich deserów. W diecie odchudzającej należy sięgać po te owoce, które mają niski indeks glikemiczny, a także niską ilość kalorii. Należą do nich m.in. owoce cytrusowe, jabłka, brzoskwinie, czereśnie, maliny, truskawki, porzeczki. Najlepsze owoce, wspomagające odchudzanie, to natomiast ananas, jabłka, gruszki, papaja, borówki, jagody, opuncja figowa. Zawierają dużo błonnika, a także enzymy rozkładające białko. Ograniczają wchłanianie tłuszczów i dają poczucie sytości. Ważne, by spożywać owoce w skórce lub wkładać je do wyciskarki bez obierania, po dokładnym umyciu. W ten sposób mamy pewność, że otrzymamy jeszcze więcej składników odżywczych, a ich działanie będzie bardziej skuteczne.
Warzywa i owoce, które tuczą
Chociaż warzywa i owoce mają zazwyczaj niską kaloryczność, istnieją takie produkty, które mogą zagrozić efektom diety. Nie oznacza to, że należy je całkowicie wyeliminować, ale warto ograniczyć ich spożywanie. Są to:
- banany,
- arbuzy,
- melony,
- winogrona,
- awokado,
- buraki,
- ziemniaki,
- bób,
- zielony groszek,
- kukurydza,
- marchewka.