Zdrowe, świeże soki, przygotowywane w domu, to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów oraz świetny sposób na energetyzujące rozpoczęcie dnia. Sok sokowi jest jednak nierówny, a kupujący sprzęt do jego przygotowywania zawsze stają przed dylematem: wyciskarka czy sokowirówka? Przed podjęciem wyboru warto dowiedzieć się, na czym tak naprawdę polegają różnice między sokiem z sokowirówki a sokiem z wyciskarki.
Tłoczenie a ścieranie
Podstawowa różnica między sokowirówką a wyciskarką polega na sposobie ich pracy i pozyskiwania soku. Od niego zależy, jakie wartości odżywcze będzie posiadał przygotowywany napój. Wyciskarka pracuje na wolnych obrotach, co sprawia, że sok pozyskujemy w procesie bliskim tłoczeniu. Ślimak urządzenia najpierw miażdży owoce, a potem wyciska z nich sok. Sokowirówka natomiast w bardzo szybkim tempie ściera owoc, aby następnie odwirować z niego sok.
Właściwości soku z sokowirówki
Praca na wysokich obrotach, a także proces tarcia wytwarzają wysoką temperaturę, która niszczy część składników odżywczych. Sok jest ponadto bardziej napowietrzony, co powoduje, że szybciej się rozwarstwia i psuje. Szybciej się również utlenia i brązowieje. Sok, przygotowany w sokowirówce, składa się w większości z wody, a samo urządzenie wytwarza duże ilości miąższu, zawierającego cenne witaminy i minerały, które pozostają niewykorzystane.
Właściwości soku z wyciskarki
Proces miażdżenia owoców powoduje, że konsystencja soku jest stała, nie ma w nim pianki, a sok nie jest napowietrzony. Dzięki wykorzystaniu miąższu, sok zawiera zdecydowanie więcej wartości odżywczych, jest też bardziej wyrazisty w smaku. Wyciskarka poradzi sobie niemal z każdym produktem, dlatego daje znacznie szersze możliwości. Można za jej pomocą wyciskać również sok z ziół, przygotowywać mleko z orzechów, musy oraz smoothie. Pulpa pozostała po miażdżeniu to natomiast świetny produkt do wyrobu zdrowych ciast bez mąki.
Dlaczego warto pić świeże soki z wyciskarki?
Sok z wyciskarki to prawdziwy zastrzyk witamin i minerałów. Podczas gdy przyswajalność wartości odżywczych z owoców wynosi 17 proc. dla 60-90 minut po spożyciu, świeży sok z owoców działa już w ciągu 15 minut, a organizm przyswaja w tym czasie aż 68 proc. witamin. To także świetny sposób na uzupełnienie diety. Nie zawsze mamy czas, aby zadbać o odpowiednie składniki odżywcze na naszych talerzach. Wyciskany sok może je uzupełniać. Warto też pamiętać, że zawarte w warzywach i owocach flawonoidy doskonale wzmacniają organizm, działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, chroniąc przed chorobami, nowotworami, problemami krążenia, udarami. Świetnie oczyszczają, a do tego niwelują oznaki starzenia, pozwalając dłużej zachować młody, zdrowy wygląd.