Kaki, persymona, szaron, hurma – to nazwy owoców pochodzących z drzew rodzaju Diospyros L. Najczęściej wykorzystywanym do jedzenia gatunkiem są owoce Diospyros kaki. Drzewa persymony wywodzą się z Chin, później uprawy przeniesiono do Korei i Japonii. W Japonii persymony stały się tradycyjną uprawą. Najwięcej zbiory tych owoców pochodzą z Chin, Japonii, Korei, Brazylii oraz Włoch i Hiszpanii.
Persymony zawierają ok. 12,5g cukrów na 100g świeżej masy owoców. Większość tych cukrów stanowią fruktoza, glukoza i sacharoza, oprócz tego występują jeszcze galaktoza i arabinoza. W skład owoców kaki wchodzi też błonnik – około 1,4g na 100g świeżej masy, z czego aż 0,8g stanowi błonnik rozpuszczalny w wodzie. Kaki są dobrym źródłem witaminy C – zawierają średnio 95mg tej witaminy na 100g owoców, co oznacza, że już około 1/3 owocu kaki powinna pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.Mikroelementy wchodzące w skład persymon to potas (ok. 250mg/100g świeżej masy), magnez (ok. 9mg/100g świeżej masy), wapń (ok. 6,5mg/100g świeżej masy) oraz sód (ok. 5mg/100g świeżej masy). Wśród pierwiastków śladowych są: mangan (ok. 90mg/100g świeżej masy), żelazo (ok. 70mg/100g świeżej masy), a także cynk i miedź. Oprócz tego persymony zawierają karotenoidy i polifenole, jednak ich zawartość jest bardzo różna, w zależności od uprawy, warunków atmosferycznych w trakcie wzrostu owoców oraz stopnia dojrzałości tych owoców.
Owoce kaki zawierają witaminę C, karotenoidy i polifenole będące dobrymi przeciwutleniaczami, które chronią przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników, zmniejszając ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, cukrzycę i raka. Obecność owoców kaki w diecie może przyczyniać się do obniżania poziomu cholesterolu i triacylogliceroli we krwi. Z kolei zawarte w kaki proantocyjanidyny mogą obniżać ciśnienie krwi i ograniczać agregację płytek krwi, co może zapobiegać wieńcowej chorobie serca.
Te właściwości powodują, że sok z kaki, po dodaniu słodkiego ananasa i jabłek, będzie świetną („zdrową”) alternatywą dla tradycyjnych słodyczy.
Składniki:
1 kaki
½ ananasa
3 jabłka
Sposób przygotowania:
Owoce dokładnie myjemy. Ananasa obieramy ze skóry, kroimy na kawałki. Z owocu kaki odrywamy szypułkę. Do wyciskarki wkładamy kolejno: ananasa, następnie kaki i na końcu jabłka. Z tych owoców powinniśmy otrzymać ok. 650ml (2 duże szklanki) soku. Sok najlepiej wypić zaraz po przyrządzeniu.
Właściwości składników:
Szklanka tego soku pokrywa 93% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Sok ten zawiera sporo błonnika (27% dziennego zapotrzebowania), jednak minusem jest dość wysoka zawartość cukru (szklanka soku pokrywa 34% dziennego zapotrzebowania na ten składnik).
Ananas jest jedynym źródłem bromelainy, enzymu proteolitycznego, który jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz przy produkcji suplementów diety.
Ananas jest dobrym źródłem różnych frakcji błonnika pokarmowego oraz polifenoli.
Tabela wartości odżywczych:
Zawartość składników odżywczych w 100g owocu | jabłko | ananas | kaki | Zawartość w szklance soku (% dziennego zapotrzebowania) |
Węglowodany | 12 g | 13,6 g | 18,6 g | 36 g (12 %) |
Cukier | 3,1 g | 7,8 g | 12,5 g | 17 g (34 %) |
Błonnik | 2 g | 1,2 g | 3,6 g | 5,4 g (27 %) |
Białko | 0,4 g | 0,4 g | 0,6 g | 1,1 g (1,5 %) |
Tłuszcz | 0,4 g | 0,2 g | 0,2 g | 0,8 g (1,2 %) |
Witamina C | 9,2 mg | 15 mg | 95 mg | 74mg (93%) |
Witamina A | 4 μg | 7 μg | 120 μg | 74μg (7,4%) |
Potas | 134 mg | 220 mg | 250 mg | 480 mg (10%) |
Kalorie | 46 kcal | 54 kcal | 70 kcal | 140 kcal (7%) |
Ciekawostki:
Ananas pochodzi z Ameryki Łacińskiej, gdzie uprawiany był przez Indian Tupi-Guarani. Został przywieziony do Europy przez Krzysztofa Kolumba. W Europie ananas stał się symbolem ekstrawagancji i gościnności. Król Anglii Karol II pozował do portretu w trakcie przyjmowania ananasa jako prezentu.