Delikatny, a zarazem wyrazisty. Prosty w przygotowaniu, bogaty w białko, witaminy (głównie z grupy B), składniki mineralne, jak żelazo, wapń, magnez, potas, wapń, niacynę, fitosterole. Domowy hummus to cenne źródła błonnika i kombinacja substancji prozdrowotnych wykazujących działanie antywirusowe. W dzisiejszym artykule najprostszy przepis na najlepszy w smaku hummus, który zawsze wychodzi.
Dlaczego warto jeść hummus?
Liczne badania wykazują, że hummus, to źródło zdrowia: bogactwo cennego białka, witamin i błonnika. Ten ulubiony przysmak wegan i wegetarian warto włączyć do jadłospisu niezależnie od preferencji dietowych. Stosowany w zastępstwie masła, majonezu, czy jako baza sosów do sałatek, zwiększa wartości odżywcze posiłków, pozwala ograniczyć ilość zbędnego tłuszczu, a tym samym – liczbę kalorii. Wysokie stężenie białka, błonnika i niski indeks glikemiczny (25) powodują, że po zjedzeniu hummusu na długo pozostajemy z uczuciem sytości. Jest on więc cennym składnikiem dla osób będących na diecie odchudzającej, których problemem jest niekończące się podjadanie. Wspomaga trawienie i poprawia mikroflorę układu pokarmowego, a przy tym jest źródłem opóźniających starzenie i zapobiegających negatywnym zmianom na poziomie komórkowym antyoksydantów. Nic, tylko czerpać na co dzień z tej wyjątkowej pasty.
Przepis na najlepszy hummus, który zawsze wychodzi
Poniżej przedstawiamy Wam przepis, który zawsze wychodzi. Sprawdzi się nawet jeśli macie “dwie lewe ręce” w kuchni, albo cierpliwość na poziomie – 10 😉 Potrzebujecie tylko dobry blender.
Składniki
1 słoik cieciorki z Biedry (z wodą)
MOCNO SCHŁODZONA (min 12h w lodówce – z tego produktu humus wychodzi rewelacyjny, nie do podrobienia – zawsze jest dostępny w Biedrze)
1 łyżka pasty Tahini
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli (ostrożnie – ta cieciorka jest już trochę solona)
Sposób przygotowania
Składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy przez minutę.
W razie potrzeby można wstrząsnąć i zmiksować ponownie (przy użyciu Smart Blendera 4Swiss zwykle nie trzeba)
TIP
Do hummusu można dać 2 kostki lodu, przy jednoczesnym odlaniu niewielkiej ilości wody ze słoika z cieciorką. Wtedy hummus od razu jest chłodny i gotowy do spożycia. Ale można też wstawić na 2h do lodówki, po przełożeniu do miseczki wierzch polać oliwą, żeby nie zasychał.
Kilka hummusowych wariacji i przykłady podania
Pieczona cukinia
Pod warstwą hummusu z kiełkami brokułu i ziarenkami granatu dla przełamania smaku
Składniki
Cukinia
Domowej roboty hummus
Kiełki brokułu lub inne
Ziarenka granatu
Ulubione przyprawy
Sposób przygotowania
Cukinię kroimy w talarki, przyprawiamy w ulubiony sposób
(polecam pieprzem cytrynowym, ziołowym, papryką czerwoną, odrobiną soli + magiczny składnik, który pokochacie jeśli lubicie ostre smaki – Pul Biber: ostrą turecką paprykę czerwoną, o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Zaczniecie dodawać do wszystkiego 🙂
Pieczemy we frytkownicy powietrznej w temperaturze 180 stopni około 12 minut
Układamy na talerzu pod warstwą hummusu
Posypujemy kiełkami i ziarenkami granatu – dla przełamania smaku
To jest przepyszne 🙂
Buraczkowy hummus z dodatkiem pulpy po soku z wyciskarki wolnoobrotowej
Składniki
Domowy hummus
Pulpa po soku buraczkowym z wyciskarki (może być z dodatkiem cytryny)
Natka pietruszki
Sposób przygotowania
Do domowego hummusu dodajemy kilka łyżek pulpy + ewentualnie kilka łyżek soku
Blendujemy
Gotowy hummus posypujemy natka pietruszki
Śniadaniowy Hummus w ulubionym smaku
Paprykowy? Pomidorowy? Czosnkowy? A może szpinakowy?
Do domowego hummusu dodajcie wybrane przez siebie składniki: szpinak, suszone pomidory, większa ilość czosnku, paprykę, pomidory lub koncentrat pomidorowy.
Humusowa baza do tradycyjnych tortilli, naleśników i kanapek z sałaty
Powyższe wariacje hummusowe sprawdzą się jako wyśmienita baza do tortilli, naleśników i innych wrapów.
Aromatyczny dodatek do warzyw i innych przekąsek
Hummus podajemy jako dodatek do ulubionych warzyw lub słonych przekąsek.
Smacznego!