Czy duża dawka przeciwutleniaczy jest potrzebna jedynie osobom uprawiającym sport? Kto jeszcze może odnieść korzyść z picia soku zawierającego witaminy A, C i E? Okazuje się, że stres oksydacyjny, czyli stan organizmu charakteryzujący się zaburzeniem równowagi pomiędzy szybkością wytwarzania wolnych rodników i reaktywnych form tlenu (RFT), a tempem ich unieszkodliwiania przez enzymy i przeciwutleniacze, może mieć wiele innych przyczyn. Czynnikami, które mogą powodować zwiększone wydzielanie RFT, są: palenie papierosów, picie alkoholu, przyjmowanie niektórych leków, infekcje, nieodpowiednie żywienie, promieniowanie oraz zanieczyszczenie środowiska. Najgroźniejszymi skutkami długotrwałego stresu oksydacyjnego mogą być miażdżyca, aż do zawału oraz choroby nowotworowe, dlatego duże dawki przeciwutleniaczy są niezwykle istotne w zapobieganiu tym chorobom. Zatem korzyści z picia soku zawierającego duże dawki witamin A, C i E może odnieść praktycznie każdy. Poniżej przedstawiam przepis na sok warzywny zawierający duże dawki witamin przeciwutleniających, charakteryzujący się jednocześnie małą zawartością kalorii.
Składniki
Pół dyni (ok. 800-900g)
Jarmuż 100g
1 czerwona papryka
3 jabłka
Sposób przygotowania
Składniki dokładnie myjemy. Dynię obieramy ze skóry i kroimy na nieco mniejsze kawałki. Z jej środka wyjmujemy części niejadalne – pestki możemy zachować, będą potrzebne do innego przepisu. Do wyciskarki wkładamy kolejno: kawałki dyni na zmianę z liśćmi jarmużu, paprykę, i następnie jabłka. Uzyskany sok mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej barwy. Z tych warzyw i owoców powinniśmy otrzymać około 650ml soku (czyli ok. 2,5 szklanek).
Właściwości składników
Szklanka otrzymanego soku warzywnego pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C*, 86% dziennego zapotrzebowania na witaminę A i prawie 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Oprócz tego w każdej szklance znajduje się spora dawka potasu – zaspokoi ona prawie 13% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Otrzymany sok jest niskokaloryczny – szklanka pokrywa jedynie 4,6% dziennego zapotrzebowania na energię.
Jarmuż jest bogatym źródłem prebiotyków – zawiera 0,4-6,7g probiotyków na 100g jarmużu – składników odżywczych, które odżywiają korzystną mikroflorę jelitową. Prebiotykami są m.in. skrobia oporna, nieskrobiowe polisacharydy i cukry alkoholowe.
Prebiotyki zawarte w jarmużu stymulują system odpornościowy, ograniczają ryzyko zachorowania na raka jelita, obniżają poziom glukozy i cholesterolu we krwi, a także poprawiają wrażliwość na insulinę.
Jarmuż jest dobrym źródłem dużych ilości przeciwutleniających flawonoidów.
Dzięki swojemu składowi i właściwościom, jarmuż może być składnikiem diet w profilaktyce raka i chorób serca.
Dynia jest dobrym źródłem witamin i polifenoli o działaniu przeciwutleniającym.
Papryka jest dobrym źródłem związków o charakterze antyoksydacyjnym: witamin przeciwutleniających, karotenoidów, oraz różnych flawonoidów i związków fenolowych.
Tabela wartości odżywczych
Zawartość składników odżywczych w 100g owocu | dynia | papryka czerwona | jarmuż | jabłko | Zawartość w szklance soku (% dziennego zapotrzebowania) |
węglowodany | 7,7 g | 6,6 g | 6,1 g | 12 g | 23,8 g (7,9%) |
cukier | 2,1 g | 0,1 g | 1 g | 3,1 g | 5,5 g (11%) |
błonnik | 2,8 g | 2 g | 3,8 g | 2 g | 6,3 g (31,6%) |
białko | 1,3 g | 1,3 g | 3,3 g | 0,4 g | 2,8 g (3,8%) |
tłuszcz | 0,3 g | 0,5 g | 0,7 g | 0,4 g | 1 g (1,7%) |
witamina C | 8 mg | 144 mg | 120 mg | 9,2 mg | 96,6 mg (120,7%) |
witamina A | 496 μg | 528 μg | 892 μg | 4 μg | 863,4 μg (86,3%) |
witamina E | 1,03 mg | 2,9 mg | 1,7 mg | 0,49 mg | 3 mg (29,7%) |
potas | 278 mg | 255mg | 530 mg | 134 mg | 611,9 mg (13%) |
kalorie | 28 kcal | 28 kcal | 29 kcal | 46 kcal | 91,9 kcal (4,6%) |