Zapotrzebowanie na wielu składników odżywczych w trakcie ciąży rośnie. Dotyczy to również wapnia, pierwiastka, który jest składnikiem szkieletu kostnego. Według zaleceń, kobiety w II i III trymestrze ciąży codziennie powinny spożywać 1000-1300 mg wapnia i 400g owoców. Bogatym źródłem wapnia są przetwory mleczne. Wśród owoców sporą zawartością wapnia charakteryzują się maliny. Połączenie tych składników daje nam pyszny smoothie o smaku owoców leśnych, na który przepis przedstawiam niżej.
Składniki:
330 ml jogurtu naturalnego
100g malin
100g czarnych jagód
1 jabłko
Sposób przygotowania:
Owoce dokładnie myjemy. Jabłko kroimy na nieco mniejsze kawałki, usuwamy też części niejadalne. Jeżeli chcemy uzyskać sok o puszystej konsystencji, maliny i jagody wrzucamy do jogurtu i mieszamy. Do wyciskarki podajemy najpierw jogurt z owocami leśnymi, a następnie kawałki jabłka. Jeżeli chcemy uzyskać sok o konsystencji zbliżonej do konsystencji jogurtu, maliny i jagody wrzucamy do wyciskarki na zmianę z kawałkami jabłka, a uzyskany sok mieszamy z jogurtem. Z podanej ilości składników powinniśmy otrzymać ok. 500 ml soku (szklanka jak do piwa). Sok należy wypić bezpośrednio po przyrządzeniu.
Właściwości składników:
Jedna szklanka soku pokrywa 58% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 43% dziennego zapotrzebowania na błonnik, ponad 36% dziennego zapotrzebowania na wapń, a także ponad 23%% dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Ze względu na znaczną zawartość białka (12g w porcji), a także kaloryczność (250 kcal w porcji) smoothie może być spożywany jako II śniadanie lub podwieczorek.
Maliny są źródłem polifenoli, przeciwutleniaczy (m.in. kwercetyny i kwasu elagowego), witamin, minerałów (m.in. potasu, wapnia i fosforu) i znacznych ilości błonnika.
Maliny charakteryzują się działaniem ograniczającym rozwój drobnoustrojów szkodliwych dla zdrowia człowieka, działaniem przeciw nowotworowym, przeciw mutagennym oraz przeciwzapalnym.
Zawarta w malinach kwercetyna była wykorzystywana w medycynie ludowej jako środek o działaniu diuretycznym.
Kwercytyna i kwas elagowy, które wchodzą w skład malin odznaczają się silnym działaniem przeciw nowotworowym.
Czarne jagody są bogatym źródłem antocyjanów o działaniu przeciwutleniającym – związki te zawarte są zarówno w skórce, jak i w miąższu owoców.
W czarnych jagodach można znaleźć wiele przeciwutleniających związków fenolowych i karotenoidów.
Tabela wartości odżywczych:
Zawartość składników odżywczych w 100g owocu | jogurt | jabłko | czarne jagody | maliny | Zawartość w szklance soku | (% dziennego zapotrzebowania) |
Węglowodany | 6,2 g | 12,0 g | 11,9 g | 12,0 g | 46,5 g | 15,5% |
Cukier | 5,6 g | 3,1 g | 0,3 g | 1,0 g | 17,9 g | 35,7% |
Błonnik | 0,0 g | 2,0 g | 2,0 g | 6,7 g | 8,7 g | 43,3% |
Białko | 4,3 g | 0,4 g | 0,8 g | 1,3 g | 12,0 g | 16,0% |
Tłuszcz | 2,0 g | 0,4 g | 0,6 g | 0,3 g | 5,8 g | 9,6% |
Witamina C | 1,0 mg | 9,2 mg | 14,7 mg | 31,4 mg | 46,5 mg | 58,1% |
Witamina A | 16,0 μg | 4,0 μg | 6,0 μg | 3,0 μg | 48,6 μg | 4,9% |
Witamina E | 0,0 mg | 0,5 mg | 1,9 mg | 0,5 mg | 2,4 mg | 23,5% |
Wapń | 170,0 mg | 6,0 mg | 15,0 mg | 35,0 mg | 437,9 mg | 36,5% |
Kalorie | 60,0 kcal | 46,0 kcal | 45,0 kcal | 29,0 kcal | 249,9 kcal | 12,5% |