Udostępnij
Skomentuj

Soki, które sprzyjają kobietom w ciąży

Podczas ciąży ważne jest, aby dieta przyszłej mamy była obfita w mikro- i makroskładniki. Nie może oczywiście zabraknąć warzyw i owoców, w których znajdziemy m.in. kwas foliowy wspierający wzrost i funkcjonowanie komórek. A jak dobrze wiemy, odżywcze składniki z warzyw i owoców najlepiej wchłaniają się w postaci soków.

Łatwo przyswajalna porcja składników odżywczych

Soki powinny stanowić ważny punkt w jadłospisie ciężarnych kobiet. Te uzyskane w wyciskarce wolnoobrotowej działają już w ciągu 15 minut od przyjęcia. Organizm przyswaja w tym czasie aż 68 proc. witamin i składników odżywczych. Trzeba pamiętać, że jedząc owoce przyswajalność wartości odżywczych wynosi ok. 17 proc. To zdecydowanie mnie niż byśmy sobie tego życzyli.

Polecane wyciskarki wolnoobrotowe 4Swiss

Świeże soki to doskonały sposób na dostarczenie potrzebnych składników dla organizmu matki i samego dziecka. Poza tym soki pomagają w odpowiednim nawodnieniu, co jest szczególnie istotne w czasie ciąży.

Kwas foliowy i nie tylko

Jednym z ważniejszych substancji dla kobiet starających się o dziecko i będących już w ciąży jest kwas foliowy. Warto szukać go w świeżych owocach i warzywach. Odgrywa on bardzo ważną rolę, reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek, wpływa pozytywnie na system nerwowy i mózg, zapobiega uszkodzeniom cewy nerwowej u płodu, usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, zapewnia sprawne działanie wielu narządów, pobudza powstawanie czerwonych krwinek, ma dobry wpływ na wagę i rozwój dziecka. To tylko ułamek wartości, jakie niesie ze sobą spożywanie kwasu foliowego przez ciężarne kobiety.

Warto pokusić się o spożywanie kwasu foliowego w postaci soków, a ten drogocenny składnik znajdziemy w wielu owocach i warzywach, są to m.in.:

  • brokuły
  • szpinak
  • natka pietruszki
  • cykoria
  • szparagi
  • pomidory
  • brukselka
  • kalafior
  • zielony groszek
  • burak
  • soja
  • soczewica
  • pomarańcza
  • banany
  • awokado
  • truskawki
  • orzechy
  • pszenica
  • słonecznik

Inne składniki potrzebne przyszłym matkom i dzieciom

Ważną rolę w diecie ciężarnych kobiet odgrywa witamina A. Najbezpieczniej dostarczać ją do organizmu w formie beta karotenu – jej źródłem jest m.in. marchew. Szklanka świeżo wyciśniętego soku z marchwi pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę, która sprzyja zdolności regeneracji komórek oraz uczestniczy w prawidłowym przebiegu procesów wzrostowych.

Trzeba jednak pamiętać, że nadmiar witaminy A jest dla organizmu toksyczny – dotyczy to głównie suplementów diety czy mięsa zawierającego witaminę A w postaci retinolu (wątróbka). Jedząc warzywa i owoce, a szczególnie pijąc z nich sok nie ma możliwości przedawkowania. Beta-karoten jest bowiem przekształcany w organizmie w takiej ilości, jaką potrzebuje przyszła matka.

Foliany to kolejne mikrozwiązki, które wspierają wzrost tkanek matczynych w czasie ciąży, jak również wzmacniają układ odpornościowy. Te substancje znajdziemy m.in. w pomarańczach, a sok z nich przyrządzony pomaga również w zwalczaniu uczucia zmęczenia i znużenia.

Żelazo jest również bardzo potrzebne dla przyszłych matek. Zapotrzebowanie na ten składnik wzrasta w ciąży niemal o połowę. Jego niedobór skutkuje anemią, która może doprowadzić do zaburzeń wzrostu płodu, a nawet wczesnego porodu. Żelazo jest ponadto niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, dotyczy to również noszonego dziecka.

Jakie przepisy polecamy mamom i dzieciom w brzuszkach?

Sok ze szparagów, buraka i szpinaku

  • 300 g liści szpinaku
  • 10 pędów szparagów pokrojonych na kawałki
  • 3 małe buraki pokrojone na kawałki

Owiń warzywa w liście szpinaku i wyciskaj z nich sok. Wypij bezpośrednio po przyrządzeniu.

Składniki odżywcze soku: witaminy B1, B2, B6, C, E, K, beta-karoten, biotyna, kwas foliowy, wapń, miedź, jod, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk.

Sok z buraka, marchewki i jabłka

  • 3 małe buraki pokrojone na kawałki
  • 2 duże marchewki z obciętymi końcówkami, pokrojone na kawałki
  • 2 jabłka pocięte na cząstki

Wkładaj składniki na zmianę. Po wyciśnięciu wymieszaj gotowy sok i wypij bezpośrednio po przyrządzeniu.

Składniki odżywcze w soku: Witaminy B, C, K, beta-karoten, biotyna, kwas foliowy, wapń, chrom, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas.

Sok z pomarańczy, kiwi i szpinaku

  • 300 g liści szpinaku
  • 2 pomarańcze obrane ze skórki i podzielone na kawałki
  • 3 owoce kiwi obrane ze skórki i pokrojone na kawałki

Owiń owoce liśćmi szpinaku i wyciskaj z nich sok. Wymieszaj i wypij bezpośrednio po przyrządzeniu.

Mieszkanka pomarańczy, kiwi i szpinaku ułatwia wchłanianie żelaza i dostarcza kwasu foliowego. Składniki odżywcze soku: Witaminy B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, miedź, jod, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk.

Udostępnij
0 ocen
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Specjalista Morele | 08:30
Cześć!
Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy lub nazwę miejscowości.
Kod pocztowy możesz zmienić klikając w ikonę lokalizacji
Poznaj czas dostawy

Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy rozwijając menu “Więcej”.