
Przed Wami kolejny przepis Tomka Jakubiaka. Tym razem mistrz kuchni inspiruje pomysłem na danie nietypowe i szybkie w przygotowaniu. Wytrawne muffiny z parmezanem i salami przygotujecie w zaledwie kilka minut.
Jeśli lubicie pikantne smaki, to wybierzcie salami pikantne …a najlepiej kiełbaskę chorizo 😉
Dzięki tej dużej szybce można łatwo sprawdzić, jak muffiny pięknie rosną.
Składniki:
Papryka
Pomidory suszone
Papryczka chilli
Salami
Feta
Mąka
Soda oczyszczona
Masło
Jajka
Wędzona papryka
Parmezan
Sól
Sposób przygotowania:
Paprykę, suszone pomidory, salami (…albo kiełbaskę chorizo 😉 ), ser fata i papryczkę chilli siekamy w kostkę.
Jajko mieszamy z utartym masłem przelewamy do mąki wymieszanej z sodą oczyszczoną.
Dokładnie mieszamy (ale masa nie musi być jednolita). Dodajemy wcześniej posiekane składniki.
Doprawiamy solą morską i papryką wędzoną, a następnie dodajemy parmezan (duuużo parmezanu…. 😉 ), który idealnie połączy nam składniki i doda niesamowitego aromatu.
Uzyskaną masę przekładamy do bibułek na muffinki.
Mogą być również foremki, upewnijcie się tylko, czy tworzywo, z którego są wykonane jest odpowiednie do frytkownicy.
Pieczemy w 190 stopniach około 12 minut – postępy obróbki termicznej możecie kontrolować zaglądając przez okienko.

Okienko kontroli wypieków
Niezwykle praktyczne okienko podglądu umożliwiające kontrolę postępów obróbki termicznej bez konieczności otwierania urządzenia i przerywania jego pracy, jednak stosowane w ograniczonej ilości frytkownic dostępnych na polskim rynku. Do tej pory Użytkownicy stawali przed wyborem: airfryer z drzwiczkami i okienkiem podglądu vs Air Fryer z wygodną i łatwą do zachowania w czystości szufladą. Po przetestowaniu wielu urządzeń uznaliśmy, że idealnym rozwiązaniem byłoby połączenie tych dwóch funkcjonalności i oto jest – w pełni przemyślany model frytkownicy powietrznej 4Swiss ABB-021 wyposażony w PERFECT VIEW SYSTEM.
