Porady baristy: jak przygotować espresso doppio, macchiato i lungo

Nie od dziś wiadomo, że dobry ekspres do kawy potrafi umilić nawet najbardziej pochmurne jesienne poranki. Zapach świeżo zmielonej kawy delikatnie pobudza nas do życia, a filiżanka ulubionego naparu w magiczny sposób staje się synonimem chwili relaksu, zatrzymując czas na kilka chwil. Przez moment czujemy się „tu i teraz”. Spoglądając z tej perspektywy na obowiązki, łapiemy równowagę. Piętrzące się zadania w osobliwy sposób nabierają oczekiwanego porządku, a płynące myśli większej lekkości i klarowności. W powietrzu unoszą się nuty entuzjazmu. Zwłaszcza że w perspektywie paru godzin czeka nas kolejna przerwa na kawę.

Kilka tygodni temu w artykule opublikowanym na blogu 4Swiss, przedstawiliśmy kilka wskazówek, jak uzyskać oczekiwany efekt przyrządzając kawy mleczne. Mamy nadzieję, że instagramowa latte nie pozostaje już dla nikogo tajemnicą 🙂 Dzisiaj mamy „coś na ząb” dla zwolenników kawy czarnej. Z pomocą zaprzyjaźnionego baristy na warsztat bierzemy espresso doppio, macchiato oraz lungo. Z tekstu dowiecie się, w jaki sposób dostosować proporcje poszczególnych kaw i jak „dostroić” do nich ekspres, aby uzyskać efekt niczym z profesjonalnej kawiarni. Dodatkowo dla osób, które dopiero stoją w obliczu dokonywania wyboru urządzenia do parzenia kawy, podpowiadamy, na jakie parametry ekspresu do kawy warto zwrócić uwagę, jeśli w naszej „domowej kawiarni” królować będą właśnie kawy czarne.

Czarna kawa z domowego ekspresu o smaku niczym z kawiarni

W dzisiejszych czasach mamy dostęp do szerokiej oferty ekspresów do kawy o parametrach zbliżonych do zaawansowanych urządzeń stosowanych w gastronomii. Rosnąca powszechność zaawansowanej technologii sprawia, że przy odrobinie wiedzy możemy wybrać urządzenie, które niczym “domowy barista” zapewni nam kawę o jakości nieodbiegającej od tej z dobrej kawiarni. Na jakie parametry warto zwrócić uwagę, aby cieszyć się tak wyśmienitą kawą bez potrzeby wychodzenia z domu? Przeczytacie np. w TYM artykule. Czy dobry ekspres do kawy musi się wiązać z dużymi wydatkami? Nie. Wbrew pozorom nie trzeba wydawać fortuny na ekspres, by móc się cieszyć smakiem wybornej kawy.

Cena ekspresu do kawy

Co istotne — dokonując wyboru, nie warto kierować się wyłącznie ceną. Niski koszt, np. ekspresów na kapsułki, często jest tylko pozorny. Po pierwsze: kilogram kawy w kapsułkach może kosztować nas nawet około 400 zł (!). Nie wiem, ile kilogramów kawy spożywacie wspólnie z domownikami miesięcznie, ale tę kwestię warto mieć na uwadze, podliczając finalny koszt inwestycji. Drugą i chyba najważniejszą kwestią jest niczym niezastąpiony smak i aromat świeżo zmielonych ziaren kawy. Koszt dobrego ciśnieniowego ekspresu do kawy w większości jest kilkakrotnie wyższy niż tego na kapsułki. Nie łatwo odgadnąć, że w perspektywie kilku miesięcy się zwraca w związku ze znacznie niższym kosztem kilograma kawy w ziarnach. Warto mieć jednak na uwadze — i to jest to, co najistotniejsze “TU i TERAZ” 😉 , że ten pierwszy wydatek związany z inwestycją w jakość ekspresu ciśnieniowego wcale nie musi uderzyć nas po kieszeniach. Korzystając z nieoprocentowanych rat oferowanych przez większość sprzedawców koszty — zarówno ten na start, jak i finalny/całkowity, może być nawet niższy i oscylować w granicach 100-300 zł w zależności od danego modelu i wybranej liczby cyklicznych opłat. W ten sposób “omijamy system” 😉 nie jesteśmy uwiązani w kapsułkami i zobowiązani do ponoszenia porażająco wyższych kosztów kawy i już od pierwszej kropli (bez czekania na “lepszy moment na inwestycję” 😉 mamy możliwość delektowania się najwyższej jakości naparem ze świeżo zmielonych ziaren, idealnie dobranych do naszych preferencji. Nie wspominając już o kwestiach ekologii.

Espresso doppio, lungo, czy macchiato?

Bez względu na rodzaj preferowanej przez Was kawy czarnej, cała historia zaczyna się od espresso 🙂

Espresso – podstawa wszystkich kaw

Espresso stanowi esencję każdej z kaw – niezależnie, czy chodzi o kawę czarną, czy z mlekiem. Jego jakość przekłada się na efekt finalny docelowych napojów. Więc jakie powinno ono być? Przede wszystkim przygotowane z dobrych jakościowo ziaren, które mielimy w zależności od upodobań smakowych. Te drobniej zmielone zapewniają nieco bardziej kwaskowy posmak. Skalę rozpiętości mielenia młynków stosowanych w różnych ekspresach powodują, że “zwykły śmiertelnik” może się pogubić. Dlatego w „automatach” 4Swiss zastosowaliśmy 5 optymalnych grubości mielenia ziaren. Skalę, która wystarczy do eksperymentowania ze smakiem, a ogranicza możliwość zepsucia kawy oraz ilość wylanych do zlewu filiżanek kawy 😉

Jak prawidłowo ustawić młynek do kawy w ekspresach 4Swiss?

Zachęcamy do zapoznania się z naszym materiałem na ten temat na YouTube, gdzie cały proces tłumaczy zawodowy barista:

Espresso – jakie powinno ono być według baristów

No więc jakie powinno być to nasze espresso? 😉

Z dobrej jakości, odpowiednio długo palonych ziaren 🙂 Istotna jest grubość mielenia ziaren. Wyznacznikiem idealnego espresso jest aksamitna orzechowa pianka zwana cremą. Espresso parzy się z około 7 gram świeżo zmielonej kawy.

Odpowiednio wysokie ciśnienie

Ważne jest również odpowiednio wysokie ciśnienie. Ciśnienie wody przepływającej przez drobinki kawy powinno wynosić 9 bar, a jej temperatura powinna oscylować w granicach 88 – 92 °C. Więcej opowie Wam Kuba – oglądajcie 🙂

Espresso a grubość zmielenia ziaren

Warto mieć na uwadze, że zbyt grubo zmielone ziarna spowodują, że uzyskany przez nas napar będzie wodnisty, o słabym i ulotnym smaku. Zamiast orzechowej zbitej cremy (pianka powinna mieć orzechowy kolor) na wierzchu zobaczymy beżową piankę, która szybko zniknie. Jeśli za to kawa zostanie zmielona zbyt drobno espresso będzie miało gorzki lub kwaśny posmak.

Wpływ wody na jakość espresso

Na smak i jakość espresso niebagatelny wpływ ma również woda. Jaka powinna być woda do parzenia kawy? Przede wszystkim świeża. Ta odstana przez długi czas w ekspresie lub dzbanku filtrującym traci na smaku, świeżości i jakości. Nie powinna być przechowywana dłużej niż 48 godzin.

W tym miejscu chcemy polecić Domowy System Filtrowania wody z rodziny produktów marki 4Swiss, zapewniający stały dostęp do krystalicznie czystej wody o jakości mineralnej. Zobacz więcej pod linkiem: https://4swiss.pl/produkt/domowy-system-filtrowania-wody-4swiss-wff021/

Ze względu na walory smakowe warto unikać również gorącej wody przegotowanej.

Dalej już “z górki” 😉 Kiedy espresso mamy opanowane możemy przejść do przygotowania kaw pochodnych.

Espresso doppio

Kiedy lubisz intensywne shoty z kawy, ale po pojedynczym espresso odczuwasz niedosyt, polecamy espresso doppio – czyli pojedyncze espresso zaparzone dwa razy, jedno po drugim.

Do tego zmieniamy dawkę kawy na 8 gramów i wody do 30 ml dla uzyskania 60 ml naparu na 16 gramów kawy.

Espresso lungo

Kawa espresso lungo to nic innego jak pojedyncze espresso z większą ilością wody.

12 g kawy (pojedyncze espresso) + 60 ml gorącej wody (przedłużone espresso)

Tak, jak w espresso mamy wyraźną piankę, ale większą ilość wody

Espresso macchiato

Dla tych, którzy uwielbiają espresso, ale nie mogą się oprzeć puszystej mlecznej piance polecamy kawę espresso macchiato czyli klasyczne espresso delikatną warstwą pianki z mleka

Instruktaże krok po kroku

Wszystkie powyższe “wariacje” na temat espresso przygotował dla Was profesjonalny barista. Zapraszamy do obejrzenia poniższego filmu na YouTube:

Życzymy smacznego 😉

Funkcja, na którą powinien zwrócić uwagę każdy zwolennik kaw czarnych

Zastosowana w ekspresach automatycznych funkcja Real Americano System pozwala na przygotowanie nawet najtrudniejszej do uzyskania za pomocą urządzeń domowych kawy czarnej, którą jest oryginalne americano? Istotą americano – ze względów zdrowotnych i smakowych naszym zdaniem “królowej kaw czarnych” – jest zalewanie czystą gorącą wodą espresso. Słowo “czystą” odgrywa tu kluczową rolę, ponieważ w czasie parzenia tego rodzaju kawy czarnej, woda nie powinna przepływać ponownie przez fusy. Specyficzny sposób parzenia Americano zapobiega wyrzutowi dodatkowej ilości kofeiny oraz wytwarzaniu się szkodliwych dla zdrowia związków. Niestety oryginalne americano rzadko kiedy można uzyskać za pomocą domowego ekspresu do kawy. Jest to związane ze standardową konstrukcją urządzeń do parzenia kawy przeznaczonych do użytku domowego, które zwykle wyposażone są w jedną podwójnie skonstruowaną wylewkę – tę samą do kawy i gorącej wody. Abu w pełni korzystać z potencjału, który niesie ze sobą ekspres do kawy w czasie parzenia kaw czarnych, wybierając urządzenie, warto zwrócić uwagę, czy dany model posiada oddzielne wylewki na kawę i wodę.

Polecane urządzenia

Zarówno opisane w artykule kawy czarne, jak i kawy białe takie jak cappuccino, cafe latte i flat white przygotujecie na ekspresach marki 4Swiss:

4Swiss Roma A10 Home: https://4swiss.pl/produkt/ekspres-automatyczny-4swiss-roma-a10-home/

4Swiss Siena A7: https://4swiss.pl/produkt/ekspres-automatyczny-4swiss-siena-a7/

4Swiss Modena A6: https://4swiss.pl/produkt/ekspres-automatyczny-4swiss-modena-a6/

Czytaj również:

Kawa americano – jak ją poprawnie przygotować?

Najlepszy ekspres do kawy. 7 cech ekspresu do kawy Roma A10 Home, dzięki którym domowa kawa smakuje jak ta z kawiarni

Najlepszy przepis na gorącą czekoladę

Cappuccino, Latte, Latte Macchiato – 3 rodzaje kaw mlecznych, którymi oczarujesz domowników i gości. Ekspres Automatyczny 4Swiss Modena A6

Modena A6 – tani ekspres do kawy z dużym potencjałem baristycznym

Leave a Comment

Kontakt

Śmiało napisz do nas wiadomość a skontaktujemy się z Tobą tak szybko, jak będzie to możliwe

    0

    Start typing and press Enter to search