
Przed wami niezła sztuka mięsa. Widać, że ten kurczak niedawno wrócił z wakacji. 😉 Złociutki jest chrupiący na zewnątrz i wyśmienicie soczysty w środku. Udka z kurczaka przygotowane za pomocą frytkownicy powietrznej są delikatne, kruche i pełne aromatu. Technologia opiekania powietrzem sprawia, że przyprawy intensywnie “przenikają” przez kolejne warstwy mięsa – to właśnie dlatego potrawy przygotowane we frytkownicy powietrznej 4Swiss są tak pełne smaku. Poniżej przepis od Tomka Jakubiaka. Aby nie zjeść za dużo, to lepiej nie próbować 😉
Przepis na kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej
Składniki:
Kurczak
Kukurydza
Cytryna
Miód
Sok pomarańczowy
Jogurt
Papryka
Sól
Kmin
Kolendra
Masło
Tymianek
Sposób przygotowania
Zaczynamy od przygotowania marynaty. W tym celu łączymy sok z cytryny i pomarańczy z miodem i jogurtem. Doprawiamy papryką słodką. Oprószone solą morską udka z kurczaka marynujemy około 30 minut w lodówce.
30 minutowy czas oczekiwania możemy pominąć jeśli używamy frytkownicy beztłuszczowej.
Kmin i kolendrę ucieramy w moździerzu i łączymy z utartym masłem, którym posmarujemy kukurydzę.
Marynowane udka kurczaka oraz kukurydzę umieszczamy we frytkownicy powietrznej z gałązkami świeżego tymianku. Pieczemy we frytkownicy beztłuszczowej w temperaturze 200 stopni około 30 minut.
Smacznego!
Kurczę pieczone! – danie “Przerażająco-pyszne” 😉 (…jak TE krewetki 😉 )
